twitter
rss


Το φαινόμενο αυτό (Βόρειο Σέλας), είναι από τα ωραιότερα που προσφέρει η Φύση σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων σε αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις. Η εμφάνιση του Σέλαος, αν και πολύ σπάνια για παραμεσόγειες χώρες, κίνησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων από την αρχαιότητα και ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες.Αν δεν έχετε ιδέα τι είναι, τότε είναι κουρτίνες από χρωματιστό φως στην ανώτερη ατμόσφαιρα, που προκαλείται από τις μαγνητικές διαταραχές όταν το φως του ήλιου συγκρούεται με άτομα της ατμόσφαιρας. Τεχνικά γνωστό ως «Aurora» (το Aurora του Βόρειου Πόλου ονομάζεται Aurora Borealis), το Βόρειο Σέλας εκλύει χρώματα που περιλαμβάνουν κόκκινο, πράσινο, μπλε και μοβ και μια ενιαία εμφάνιση του μπορεί να διαρκέσει 10 με 15 λεπτά.
Ορίστε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με αυτό το παράξενο φυσικό φαινόμενο:
  • Το όνομα «Aurora Borealis» πιστώνεται στον Γαλιλαίο (1616) και σημαίνει «Βόρεια Αυγή».
  • Τα περισσότερα Σέλας συμβαίνουν γύρω στα 90-130 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά μερικά, ιδιαίτερα αυτά με τις μπλε ακτίνες φωτός, επεκτείνονται σε αρκετά εκατοντάδες χιλιόμετρα.
  • Το Aurora έχει ένα σχήμα κουρτίνας και το ύψος του κάτω χείλους του είναι 95-110 χιλιόμετρα, περίπου δέκα φορές ψηλότερα από ότι πετάει ένα αεροσκάφος.
  • Τα χρώματα του Βόρειου Σέλας είναι ένας συνδυασμός κόκκινου και πράσινου φωτός ή κόκκινου και μπλε φωτός.
  • Είναι το άζωτο στην ατμόσφαιρα που κάνει το Βόρειο Σέλας κόκκινο και μπλε και το οξυγόνο που προκαλεί τα κόκκινα και πράσινα χρώματα να εμφανιστούν.
  • Οι Εσκιμώοι Iνουίτ αποκαλούν το Βόρειο Σέλας «aqsarniit» (ποδοσφαιριστές) και λένε ότι τα πνεύματα των νεκρών παίζουν ποδόσφαιρο με το κεφάλι ενός θαλάσσιου ελέφαντα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top