twitter
rss


1ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017
ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Φοίτηση και συμπεριφορά μαθητών
      Οι μαθητές θα πρέπει να μην απουσιάζουν από το σχολείο χωρίς σοβαρό λόγο.
     Η ελλιπής φοίτηση οδηγεί σε φτωχά μαθησιακά αποτελέσματα και μπορεί να οδηγήσει σε επανάληψη της ίδιας  τάξης. 
Μέσα στην τάξη

·                     Όταν χτυπά το κουδούνι για μάθημα, οι μαθητές/τριες  μπαίνουν στην αίθουσα και κάθονται ήσυχα στα θρανία τους.
·                     Για να μετακινηθούν μέσα στην αίθουσα για οποιοδήποτε λόγο ή για να βγουν έξω από την αίθουσα για κάποιο λόγο, ζητούν την άδεια του δασκάλου/ας.
·                     Για να μιλήσει κάποιος μαθητής/τρια μέσα στην τάξη, σηκώνει το χέρι και περιμένει να του/της  δοθεί ο λόγος.
·                     Κάθε μαθητής/τρια οφείλει να εκφράζεται με ευγένεια και σεβασμό απέναντι στο δάσκαλο/α  του και στους συμμαθητές του. Μπορεί να εκφράζει τις αντιρρήσεις του/της με ευγενικό τρόπο.
     
·          Δεν θα πρέπει να προσβάλλουν τους συμμαθητές τους για λόγους σωματικούς (π.χ. για το ύψος ή το βάρος τους), εθνικούς (π.χ. για την καταγωγή τους από άλλη χώρα), θρησκευτικούς (π.χ. τους μουσουλμάνους)  ή φυλετικούς (π.χ. χρώμα δέρματος, μαλλιών).

·          Δεν θα πρέπει  να διαδίδουν φήμες ούτε να αποκλείουν συμμαθητές τους από ομαδικές δράσεις του σχολείου παρακινώντας και άλλους να κάνουν το ίδιο ή να τους ειρωνεύονται και να τους ασκούν κακόβουλη κριτική.

·         Θα πρέπει να φροντίζουν να κρατούν καθαρά τα σχολικά τους βιβλία και τετράδια και να έχουν τα απαραίτητα  για  το καθημερινό πρόγραμμά τους φροντίζοντας να μην τα ξεχνούν.  

·          Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφών, αναψυκτικών, νερού ή τσίχλας την ώρα του μαθήματος.

·          Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να φέρνουν στο σχολείο αντικείμενα πολύτιμα ή επικίνδυνα.
·         Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να φέρνουν στο σχολείο σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή υλικό με πολιτικό,  προκλητικό  ή ανήθικο περιεχόμενο.
·          Η χρήση και κατοχή κινητών τηλεφώνων και άλλων μέσων καταγραφής εικόνας και ήχου δεν επιτρέπεται στο χώρο του σχολείου.



Έξω από την τάξη

·                     Μόλις  χτυπήσει το κουδούνι για έξοδο οι μαθητές/τριες  δεν σηκώνονται ούτε αποχωρούν χωρίς την άδεια του δασκάλου/ας  τους. 
·                     Όταν χτυπά το κουδούνι για διάλειμμα ή για το σχόλασμα, οι μαθητές/τριες  κατεβαίνουν από τη δεξιά πλευρά της σκάλας προσεκτικά, χωρίς βιασύνη, σπρωξίματα και απότομες χειρονομίες, που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των άλλων.

·                     Ομοίως, όταν χτυπά το κουδούνι για μάθημα, ανεβαίνουν από τη δεξιά πλευρά της σκάλας πολύ προσεκτικά.
·                     Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος όλοι οι μαθητές/τριες  βγαίνουν στο προαύλιο.  Δεν επιτρέπεται η παραμονή τους στις αίθουσες ή στους διαδρόμους. Σε περίπτωση κακοκαιρίας κατεβαίνουν στο χώρο του ισογείου. Κανένας δε μένει μέσα στην αίθουσα μόνος του.
·                     Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ή τις ώρες που παραμένουν στο Ολοήμερο τμήμα δεν επιτρέπεται να εισέρχονται σε άλλες αίθουσες ή βοηθητικούς χώρους του σχολείου (π.χ. αποθήκες) ούτε να γράφουν ή να ζωγραφίζουν άσκοπα στους πίνακες. 
·                     Όταν το κουδούνι χτυπήσει για μάθημα, προσέρχονται γρήγορα στην αίθουσα  χωρίς να τρέχουν ή να τσακώνονται κάθονται στις θέσεις και περιμένουν ήσυχα τον δάσκαλο χωρίς να περιφέρονται στους διαδρόμους ή να φωνάζουν. 

Στην αυλή

·                     Οι μαθητές/τριες  υπακούν στις υποδείξεις των εφημερευόντων εκπαιδευτικών.
      Οφείλουν να αποφεύγουν το κυνηγητό και το τρέξιμο στην αυλή, γιατί κινδυνεύουν είτε να χτυπήσουν οι ίδιοι είτε να χτυπήσουν κατά λάθος κάποιον άλλον και να προκαλέσουν ατύχημα! Το 80% των ατυχημάτων προκαλείται από μαθητές που τρέχουν…
·                     Δεν παίζουν ποδόσφαιρο με μπάλες ούτε με υποκατάστατα μπάλας (πλαστικά μπουκάλια κ.ά.), για να μην προκληθεί ατύχημα.
·                     Συμπεριφέρονται ευγενικά και δε χρησιμοποιούν προσβλητικές φράσεις/βρισιές σε άλλα παιδιά. Επιλύουν τις διαφορές τους ψύχραιμα με τον διάλογο χρησιμοποιώντας λογικά επιχειρήματα.

·         Θα πρέπει να βοηθούν τους μαθητές των μικρών τάξεων στα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν (π.χ. να τους δίνουν χώρο για παιχνίδι ή αν έχουν τραυματιστεί) και τους νέους μαθητές του σχολείου δείχνοντάς τους ότι είναι καλοδεχούμενοι στο νέο περιβάλλον.
·         Θα πρέπει να συμπεριφέρονται φιλικά σε όλους τους συμμαθητές τους και να προστατεύουν ενεργητικά όσους δέχονται πειράγματα  ή άλλου είδους βία καταγγέλλοντας στους δασκάλους αυτούς τους μαθητές που συμπεριφέρονται με άσχημο τρόπο.  
·          Τηρούν τη σειρά στο  κυλικείο. 
·                     Χρησιμοποιούν μόνο τις τουαλέτες των μαθητών σύμφωνα με το φύλο τους και τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής (π.χ. τα χαρτιά στους κάδους, τακτικό πλύσιμο χεριών, κλείσιμο της βρύσης). Δεν εισέρχονται σε τουαλέτες άλλου φύλου ούτε σε αυτές των εκπαιδευτικών για κανένα λόγο.   
·                     Οι μαθητές οφείλουν να σέβονται τις κτιριακές εγκαταστάσεις του σχολείου και να μην προκαλούν φθορές. Σε περίπτωση υλικής φθοράς, παραμόρφωσης ή καταστροφής κάποιου αντικειμένου, με αποδεδειγμένη υπαιτιότητα μαθητή, η αποκατάσταση επιβαρύνει τον γονέα-κηδεμόνα.

·                     Επίσης οφείλουν να σέβονται και να διατηρούν ακέραια την ατομική περιουσία των άλλων παιδιών. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παίρνουν κάτι που ανήκει σε άλλο παιδί, παρά μόνο εάν συμφωνήσει το ίδιο.

·               Οι μαθητές φροντίζουν να πετούν τα σκουπίδια τους στους κάδους και όσα ανακυκλώνονται στους ειδικούς κάδους, ώστε οι τάξεις και το σχολείο να είναι καθαρά. 



ΓΟΝΕΙΣ & ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

·                     Για θέματα που αφορούν τον μαθητή ή τον γονέα του, ο γονέας απευθύνεται στον εκπαιδευτικό της τάξης και, εάν δε δοθεί λύση, μπορεί να απευθυνθεί στον διευθυντή του σχολείου.
·                     Οι κηδεμόνες συνοδεύουν τους μαθητές μέχρι την αυλόπορτα. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, απαγορεύεται να εισέρχονται στον αύλειο χώρο και στο κτίριο του σχολείου άσκοπα, γιατί αυτό διαταράσσει το παιδαγωγικό κλίμα του σχολείου.
·                     Κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να επιπλήττει ή να τιμωρεί ή να νουθετεί άλλο παιδί εκτός της οικογένειάς του στο χώρο του σχολείου. Για οποιοδήποτε θέμα προκύψει ενημερώνει τον δάσκαλο της τάξης ή τον διευθυντή, οι οποίοι και θα διευθετήσουν το θέμα.
·                     Ο/Η κηδεμόνας οφείλει να εγγράφεται στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και να συμμετέχει στις δραστηριότητές του προς όφελος του σχολείου. Η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων είναι διετής.


 Άφιξη

·                     Η άφιξη των μαθητών και των μαθητριών στο σχολείο γίνεται το πρωί από τις 7.55 ως 8.10, που χτυπά το κουδούνι. Οι ενήλικες που συνοδεύουν τα παιδιά τους το πρωί, αφού βεβαιωθούν ότι αυτά εισήλθαν στο προαύλιο, μπορούν να αποχωρήσουν. Εάν θέλουν να ακούσουν τις πιθανές ανακοινώσεις του κ. Διευθυντή πριν από την πρωινή προσευχή, μπορούν να παραμείνουν έξω από την εξώπορτα της αυλής, για να ενημερωθούν.

Αποχώρηση

·                     Οι μαθητές/τριες δε φεύγουν σε καμία περίπτωση πριν από τη λήξη των μαθημάτων χωρίς άδεια. Εάν παρουσιαστεί ανάγκη αναχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. αδιαθεσία), γίνεται πάντοτε με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα, και φυσικά αφού ενημερωθεί γι’ αυτό ο/η εκπαιδευτικός της τάξης και ο Διευθυντής.
·                     Οι γονείς/κηδεμόνες είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το ωράριο των παιδιών τους (από το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα) και από τις ανακοινώσεις του σχολείου που διανέμονται εκτάκτως. Οι μαθητές/τριες,  που συνοδεύονται καθημερινά κατά την αναχώρησή τους, δε φεύγουν ποτέ από το σχολείο ασυνόδευτοι/ες, αν ο κηδεμόνας τους κάποια μέρα καθυστερήσει.

·                     Τα παιδιά δεν πρέπει να φέρνουν παιχνίδια, κοσμήματα, μεγάλα χρηματικά ποσά, παρά μόνο όσα χρειάζονται για αγορά ειδών από το κυλικείο.
Διδακτικές επισκέψεις

·                     Κατά την αναχώρηση των μαθητών/τριών από το σχολείο, καθ’ όλη τη διάρκεια της διδακτικής επίσκεψης  έως την επάνοδό τους, οφείλουν να υπακούν με σεβασμό στις υποδείξεις/συστάσεις όλων των συνοδών εκπαιδευτικών.
·                     Απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων, tablet, παιχνιδιών τύπου game-boy κλπ. Για οποιαδήποτε ανάγκη επικοινωνίας του μαθητή/τριας με τον γονέα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το τηλέφωνο του συνοδού εκπαιδευτικού.
Κινητά

·                     Όπως στις διδακτικές επισκέψεις, έτσι και εντός του σχολικού χώρου απαγορεύεται να φέρνουν οι μαθητές/τριες κινητά τηλέφωνα, tablet, παιχνίδια τύπου game-boy κλπ. Στην εξαιρετική περίπτωση που ένα παιδί έχει στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο, υποχρεούται, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του  στο σχολείο να το έχει εκτός λειτουργίας και μέσα στην τσάντα του.
·                     Για οποιαδήποτε ανάγκη επικοινωνίας του μαθητή/τριας με τον γονέα μπορεί να χρησιμοποιείται το τηλέφωνο του σχολείου ή του συνοδού εκπαιδευτικού.



Υγιεινή των παιδιών

·                     Οι γονείς πραγματοποιούν στο σπίτι συχνό έλεγχο για ψείρες. Στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο φρεσκολουσμένα και με καθαρά ρούχα. Τονίζουν στα παιδιά να διατηρούν καθαρά τα  πράγματά τους (τετράδια, τσάντες).
·                     Υπενθυμίζουν στα παιδιά τους να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους πριν από κάθε γεύμα και να κάνουν σωστή χρήση της τουαλέτας (σκούπισμα, πέταμα του χαρτιού υγείας στο καλαθάκι, καζανάκι, σχολαστικό πλύσιμο χεριών).
Φαρμακευτική αγωγή μαθητών εντός σχολικού ωραρίου

·                     Όπου απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, οι γονείς/κηδεμόνες εισέρχονται οι ίδιοι, ή άλλο πρόσωπο που θα υποδείξουν σχετικά, στον χώρο του σχολείου, ώστε να χορηγήσουν το αναγκαίο φάρμακο στο παιδί.

Εμβολιασμοί

·                     Για την εγγραφή των μαθητών στο δημοτικό σχολείο απαιτείται και η επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του μαθητή ή η προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια και η οδοντολογική εξέταση.
·                     Οι γονείς, που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης από: α) Περιφερειακά Γενικά Νοσοκομεία, ή β) Διευθύνσεις Υγιεινής της οικείας Νομαρχίας ή γ) Ιατροκοινωνικά Κέντρα, ή δ) Ασφαλιστικούς φορείς ή  ε) ιδιώτες ιατρούς, σύμφωνα με τον κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν.3418/28-11-2005).


Η συνεργασία σχολείου-οικογένειας αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση   του σχολείου προς όφελος των μαθητών.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top