twitter
rss

Η Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Μαρτίου, μετά από και πρωτοβουλία. του Υπουργείου Παιδείας.

Στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα, των γονιών αλλά κυρίως των παιδιών, μαθαίνοντας να λένε ΟΧΙ στα αγγίγματα στο σώμα τους και πως το σώμα τους είναι δικό τους και τους ανήκει! Επίσης, να μάθουν τα παιδιά να μιλάνε στο γονιό ή και στον εκπαιδευτικό, όταν αισθάνονται οτι κάποιος τα τρομοκρατεί και τα φοβίζει.

Στατιστικά στοιχεία

Μετά από έρευνα που έγινε στα σχολεία της χώρας μας πριν δύο χρόνια, τα αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα:

Το 10% των μαθητών έχει δεχτεί ενδοσχολική βία από συνομηλίκους ή από παιδιά που ανήκουν σε άλλες ηλικίες.
Οι θύτες ανέρχονται στο 5% του μαθητικού πληθυσμού
Τα αγόρια πέφτουν πιο συχνά θύματα
Η αναλογία αγοριών-κοριτσιών που...
εμπλέκονται σε περιστατικά βίας, είναι 3 προς 1, καθώς τα αγόρια έχουν μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη και μπορούν πιο εύκολα σε σχέση με τα κορίτσια να μπλεχτούν σε περιστατικά σωματικής βίας. Τα κορίτσια αντίθετα, καλύπτουν την έλλειψη σωματικής υπεροχής με την λεκτική υπεροχή τους, όπως άλλωστε γνωρίζουμε από την ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του εφήβου αλλά και από έρευνες, ότι το κορίτσι μπορεί πολύ πιο εύκολα να εκφραστεί λεκτικά σε σχέση με το αγόρι.

Τα μισά από τα παιδιά - θέματα δεν αναφέρουν πουθενά το γεγονός, ενώ τα άλλα μισά μιλάνε σε φίλους τους και λιγότερο στους γονείς ή στους εκπαιδευτικούς.

Ο σχολικός εκφοβισμός ξεκινάει συνήθως από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, ακόμα και από την πρώτη δημοτικού, ενώ η κορύφωσή του παρουσιάζεται στην εφηβική περίοδο των 11 - 14 ετών.

Τα περσινά στοιχεία για το 2014 ήταν σοκαριστικά για τη χώρα μας , τοποθετώντας την δυστυχώς στην τέταρτη θέση πανευρωπαϊκά στον σχολικό εκφοβισμό. Μία θέση που δεν μας κάνει καθόλου υπερήφανους…

1 στους 3 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει πέσει θύμα από συμμαθητές του
1 στους 2 γίνεται μάρτυρας τέτοιου περιστατικού, στοιχεία που βάζουν τη χώρα μας στην τέταρτη θέση πανευρωπαϊκά
Τι εννοούμε όταν χρησιμοποιούμε τον όρο «Σχολικός Εκφοβισμός και βία»;

Χρησιμοποιούμε τους όρους «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) και «θυματοποίηση» (victimization), για να περιγράψουμε την εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.
Πηγή:http://www.iporta.gr

Tο Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ετοίμασε αφίσα με όλα τα βιβλία που δήλωσαν τα μέλη του, δημιουργοί και εκδότες, ότι βοηθούν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top