twitter
rss

drinking-fountain.png
Γιατί χρειάζεται το σώμα μας υγρά;
Το σώμα μας χρειάζεται νερό και άλλα υγρά για να μπορέσει να λειτουργεί σωστά. Το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, το οποίο είναι ένα απαραίτητο συστατικό για τη ζωή. Το νερό στο σώμα μας συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η μεταφορά θρεπτικών συστατικών και η πέψη των τροφών. Καθημερινά χάνουμε υγρά από το σώμα μας μέσω του ιδρώτα, της αναπνοής και των ούρων. Τα υγρά αυτά πρέπει να τα αναπληρώνουμε, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να αφυδατωθούμε.
Τι συμβαίνει όταν δεν πίνουμε αρκετά υγρά;
Όταν δεν πίνουμε αρκετά υγρά, το σώμα μας δεν έχει αρκετό νερό και υπάρχει κίνδυνος να αφυδατωθούμε. Το πρώτο πράγμα που νιώθουμε ...
όταν αφυδατωνόμαστε είναι η δίψα. Εκτός όμως από τη δίψα υπάρχουν και άλλα σημάδια με τα οποία μπορούμε να καταλάβουμε ότι δεν καταναλώνουμε αρκετά υγρά. Συνήθως, όταν είμαστε αφυδατωμένοι τα ούρα μας είναι πιο σκούρα από ό,τι συνήθως. Επίσης, μπορεί να έχουμε πονοκέφαλο και να μην έχουμε ενέργεια στο σχολείο, να μην μπορούμε να συγκεντρωθούμε στα μαθήματα και να έχουμε άσχημη διάθεση και νευρικότητα.
Ο κίνδυνος για να αφυδατωθούμε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή, όπως συμβαίνει το καλοκαίρι, έχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης. Επίσης, όταν κάνουμε άσκηση, χάνουμε περισσότερα υγρά μέσω του ιδρώτα. Οπότε, όταν κάνει ζέστη ή ασκούμαστε, ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι αυξημένος και χρειάζεται να πίνουμε περισσότερα υγρά.
Τι πρέπει να πίνουμε;
Όταν διψάμε, το νερό θα πρέπει να είναι η νούμερο ένα επιλογή μας! Είτε βρύσης είτε εμφιαλωμένο είτε ανθρακούχο το νερό είναι το καλύτερο ενυδατικό μέσο. Σίγουρα σχεδόν όλα τα ποτά και τα ροφήματα έχουν σε μεγάλο ποσοστό νερό, όμως περιέχουν και άλλα συστατικά, τα οποία είτε δεν πρέπει είτε δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε συχνά. Το πιο σύνηθες είναι η ζάχαρη, η οποία υπάρχει στα αναψυκτικά, τους χυμούς, τα ενεργειακά ποτά. Για να μην λαμβάνουμε, λοιπόν, επιπλέον θερμίδες ή ζάχαρη, αυξάνοντας την πιθανότητα να πάρουμε βάρος ή να προκαλέσουμε τερηδόνα στα δόντια, το μήνυμα είναι: όποτε διψάμε, πίνουμε νερό.
Για να είμαστε, όμως, επαρκώς ενυδατωμένοι, δεν πρέπει να περιμένουμε να διψάσουμε, αλλά θα πρέπει όλη την ημέρα να φροντίζουμε να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε. Έτσι, πέρα από το απλό νερό, άλλη καλή επιλογή «ποτού» είναι το γάλα, το οποίο περιέχει και ασβέστιο, σημαντικό στοιχείο για να έχουμε δυνατά οστά και δόντια. Επίσης, στην ενυδάτωσή μας συνεισφέρουν και οι χυμοί φρούτων, από τους οποίους θα πρέπει να προτιμάμε τους φυσικούς, κατά προτίμηση τους φρεσκοστιμμένους, και να έχουμε βέβαια υπόψη ότι δεν θα πρέπει να τους πίνουμε για να ξεδιψάσουμε. Τα υγρά, όμως, που χάνουμε δεν αναπληρώνονται μόνο από ό,τι πίνουμε, αλλά και από ό,τι τρώμε. Για αυτό όσο πιο πλούσια σε νερό είναι τα τρόφιμα, τόσο καλύτερα. Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε νερό, οπότε προστίθενται στις σημαντικές επιλογές για την καλύτερη ενυδάτωσή μας.
Συμπλήρωσε το σταυρόλεξο Τι να Πίνω όταν διψάω EΔΩ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top