twitter
rss


Τι καλό προσφέρει η ποίηση στα παιδιά;

  • Τα περισσότερα ποιήματα είναι σύντομα, μικρές λαχταριστές μπουκίτσες κειμένου, θαυμάσια για να τα διαβάζεις, να τα μοιράζεσαι, να τα απολαμβάνεις, να συζητάς γι’ αυτά.
  • Τα ποιήματα τονίζουν τη μουσικότητα της γλώσσας.
  • Τα ποιήματα υπάρχουν σε πολλές μορφές (λίμερικς, χαϊκού, ελεύθερος στίχος, ομοιοκαταληξία κ.ά.), ιδανικές για να εξερευνήσουν τα παιδιά τη δομή και τα παιχνίδια της γλώσσας.
  • Τα ποιήματα καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων -το υλικό τους μπορεί να είναι μυθοπλαστικό, αυτοβιογραφικό, περιγραφικό, χιουμοριστικό κ.ά.
  • Τα ποιήματα είναι από ανάλαφρα μέχρι βαθυστόχαστα και πνευματώδη.
  • Τα ποιήματα είναι τέλεια εργαλεία μάθησης μέσα στην τάξη.
  • Η ποίηση είναι ένα από τα καλύτερα μέσα για να εκφραστούν τα παιδιά, γράφοντας για τις ιδέες, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες τους. Να πιστέψουν στην ικανότητα τους να γράφουν και να ανακαλύψουν τη λογοτεχνική τους φωνή.
  •  Ποιήματα μπορεί να γράψει κανείς οπουδήποτε και οποτεδήποτε - στην παιδική χαρά, στις σχολικές εκδρομές, στα μουσεία κλπ.
Ο Michael Rosen που το 2010 τιμήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία με το βραβείο ποίησης για παιδιά, σε συνέντευξή του κάνει έκκληση στους γονείς : «Διαβάστε ποιήματα στα παιδιά σας. Εάν ξέρετε κάποιο ποίημα απέξω απαγγείλετε το σε στιγμές καθημερινής ρουτίνας, όπως όταν είσαστε στο μπάνιο όταν πηγαίνετε με το παιδί σας περίπατο ή το συνοδεύετε στο σχολείο. Αφήστε βιβλία ποίησης διάσπαρτα σε διάφορα μέρη του σπιτιού σας. Πάτε τα παιδιά σας να γνωρίζουν ποιητές την ώρα που διαβάζουν ποιήματά τους".


Γράψτε ένα ποίημα , χρησιμοποιώντας τον τροχό των λέξεων που βρίσκετε παρακάτω.
Ο συνδυασμός ενός επιθέτου ενός ουσιαστικού και ενός ρήματος δίνει τον πρώτο στίχο τους ποιήματός σας. Εσείς, απλά πρέπει να το συνεχίσετε!
Στείλτε μας παιδιά τα ποιήματα σας, για να τα δημοσιεύσουμε!

Πηγή:bookbook.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top