twitter
rss


Πώς Γίνεται η Έκρηξη στα Ηφαίστεια;

Όταν γίνεται έκρηξη σε ένα ηφαίστειο, βγαίνουν καπνός, στάχτες, βράχια ή λάβα. Η έκρηξη προκαλείται από την πίεση της λάβας και των αερίων στο εσωτερικό του ηφαιστείου τα οποία κάποια στιγμή βρίσκουν κενό και ανεβαίνουν με μεγάλη ταχύτητα.Η λάβα έρχεται από τα βάθη της Γης, εκεί όπου τα πάντα λιώνουν από τη θερμότητα. Το πιο ψηλό βουνό του πλανήτη είναι ένα ηφαίστειο κάτω από τη θάλασσα. Ξεκινά από το βυθό του ωκεανού και έχει 10 χιλιάδες μέτρα ύψος. Η κορυφή του ξεπροβάλει από το νερό και σχηματίζει έτσι το νησί της Χαβάης στον Ειρηνικό ωκεανό.

Οι Μέλισσες Πεθαίνουν όταν μας Τσιμπήσουν:



Οι Μέλισσες Πεθαίνουν όταν μας Τσιμπήσουν; Τόσο οι σφήκες όσο και οι μέλισσες έχουν αγκίδες που επιτρέπουν στο κεντρί να αποσπαστεί όταν τσιμπήσουν. Ειδικά στις σφήκες οι αγκίδες είναι πολύ μικρές, με αποτέλεσμα το κεντρί τους να παραμένει στο σώμα τους μετά το τσίμπημα.Οι μέλισσες έχουν μεγαλύτερες αγκίδες οι οποίες, μαζί με το κεντρί που περιλαμβάνει το δηλητηριώδη αδένα, συγκρατούν τα περισσότερα έντερά τους. Έτσι εξηγείται γιατί πεθαίνει η μέλισσα αν τσιμπήσει κάποιον με το κεντρί της. Το θύμα της υποφέρει περισσότερο διότι ο δηλητηριώδης αδένας συνεχίζει να στέλνει δηλητήριο ακόμα και μετά το τσίμπημα.

Πώς Υπολογίζουμε την Ηλικία ενός Ψαριού;



Το βασικότερο κριτήριο υπολογισμού για τους ψαράδες είναι το μέγεθος. Σε κάθε είδος έχει οριστεί το κατώτατο μέγεθος αλιείας. Για παράδειγμα, πρέπει να ξαναρίχνουν στο νερό την πέρκα αν το μήκος της είναι μικρότερο των 45 εκατοστών.
Και αυτό διότι δεν αναπαράγεται πριν από την ηλικία των τριών ετών, οπότε φτάνει τα 40 εκατοστά.
Πολλά ερευνητικά κέντρα εφαρμόζουν όμως μια ακριβέστερη μέθοδο. Εξετάζουν τους μικροσκοπικούς ασβεστόλιθους που συγκεντρώνονται στο εσωτερικό των αφτιών των ψαριών, οι οποίοι σχηματίζουν ραβδώσεις με την πάροδο των χρόνων.Τα στάδια του κύκλου ζωής του ψαριού αποτυπώνονται πάνω σε αυτές τις ραβδώσεις. Στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο μπορούμε να παρατηρούμε επί καθημερινής βάσεως την εξέλιξή τους.
Πηγή:kidsandfun

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top