twitter
rss

Οι παλιότερες νοικοκυρές που δεν είχαν πρόσβαση σε έτοιμες βαφές για τα πασχαλινά αυγά τους, δεν πτοούνταν καθόλου. Άλλωστε το έθιμο είναι πολύ παλιό. Έβαφαν τα πασχαλινά αυγά με διάφορους τρόπους και απλά υλικά της κουζίνας, που έχει μεγάλο ενδιαφέρον να γνωρίσουμε ή ακόμη και να δοκιμάσουμε!
 Πράσινα αυγά από... σπανάκι!
 Βράστε σπανάκι (ή και μαϊντανό) για μισή ώρα σε μια κατσαρόλα, σουρώστε τον πράσινο ζωμό και έπειτα βράστε σε αυτόν τα αυγά σας.
 Πορτοκαλί αυγά από... κρεμμύδι!
 Τυλίξτε καλά όλα τα αυγά σας σε στρώσεις...
φλούδας από κρεμμύδια. Καλύψτε τα με κομμάτια από παλιά καλσόν και δέστε τα με κόμπο. Βυθίστε τα σε νερό και βράστε για 15 περίπου λεπτά. Θυμηθείτε πως όσα περισσότερα κρεμμύδια βάλετε τόσο πιο βαθύ πορτοκαλοκίτρινο χρώμα θα πάρουν τα αυγά σας.
Κόκκινα αυγά από... παντζάρι!
Βράστε αρκετούς βολβούς παντζαριών και βράστε έπειτα τα αυγά σας στον κατακκόκινο ζωμό.
Κίτρινα αυγά από... πορτοκάλι!
Κόψτε πολλές φλούδες πορτοκαλιών ή και λεμονιών σε μια κατσαρόλα με νερό και αφήστε τα να βράσουν έως το νερό χρωματιστεί. Στη συνέχεια τοποθετείστε και τα αυγά σας και βράστε τα για 15 περίπου λεπτά.
Γαλάζια αυγά από... λάχανο!
Κόψτε σε μικρά κομμάτια ένα μωβ λάχανο και βράστε το σε μία κατσαρόλα με νερό. Όσο πιο πολύ το λάχανο, τόσο πιο σκούρο μπλε θα γίνουν τα αυγά σας.
Ζωγραφιστά αυγά από... φύλλα!
Πριν χρωματίσετε τα αυγά σας με κάποιον από τους παραπάνω τρόπους, τοποθετήστε στο κέλυφός τους ένα όμορφο φύλλο και στηρίξτε το, τυλίγοντας το αυγό με ένα κομμάτι από παλιό καλσόν. Στη συνέχεια βυθίστε το στο χρώμα. Όταν βαφτεί, αφαιρέστε το καλσόν και το φύλλο και θα δείτε ότι έχει ζωγραφιστεί πανέμορφα!

Γενικές οδηγίες

  • Όσα περισσότερα χρωστικά υλικά βράσετε, τόσο πιο σκούρο χρώμα θα επιτύχετε στα αυγά σας.
  • Όση περισσότερη ώρα αφήνετε τα αυγά σας να βράσουν σε έναν χρωματιστό ζωμό, τόσο πιο σκούρα θα γίνουν.
  • Γυαλίστε τα βαμμένα αυγά σας, με ελαιόλαδο ή για πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα, με άχρωμο βερνίκι νυχιών.
  • Τις αναλογίες υλικών – αυγών μπορείτε να τις δείτε με το μάτι ανάλογα το χρώμα που παίρνει ο ζωμός καθώς κάθε υλικό δεν απελευθερώνει την ίδια ποσότητα χρώματος.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top