twitter
rss

Τα παιδιά μπορούν για ώρες να ζωγραφίζουν, να παίζουν και να απορροφηθούν χωρίς να το καταλάβουν. Ξέρουμε όλοι πως τα παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα, γεμάτα φαντασία και έτοιμα για παιχνίδι, εξερεύνηση και δημιουργία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο όφελος για το παιδί από το να βγάλει και να διοχετεύσει τα ανεξάντλητα αποθέματα δημιουργικότητας που έχει. Οι τρόποι πολλοί και ιδιαιτέρως ευχάριστοι!
 Έμφαση στη δημιουργία και όχι στο τελικό δημιούργημα 
 Δημιουργικότητα είναι να μπορείς... από το τίποτα να βγάλεις κάτι και να εκφράσεις πράγματα. Τα παιδιά με το παιχνίδι τους, τις σκανταλιές τους και την «αχόρταγη» περιέργεια τους μπορούν να εκφράσουν με πολλούς τρόπους την δημιουργικότητα και την φαντασία τους. Σημαντικότερο είναι η διαδικασία αυτή κάθε αυτή της δημιουργίας, παρά το τελικό προιόν. Το παιδί είναι ο γνησιότερος εκφραστής της αντίληψης αυτής.
 Γνώρισε τις επιθυμίες τους 
Ακούστε προσεκτικά τις ιδέες και σκέψεις των παιδιών και κάντε τις αφορμές και ευκαιρίες για δημιουργικό παιχνίδι και σκέψη. Μπορείτε να έχετε και μια εικόνα μιλώντας με τους δασκάλους του παιδιού για το πώς βγάζουν τα παιδιά την ενέργεια και τη δημιουργικότητα τους στο σχολείο. <<ζωγραφίστε τα συναισθήματα>> 
 Πάρτε χαρτιά, χρώματα και καθίστε και ζωγραφίστε με τα παιδιά. Το γεμάτο περίεργα σχήματα και ανακατεμένα χρώματα χαρτί αποτυπώνει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του παιδιού με τον καλύτερο τρόπο. Αν ρωτήσετε ένα απορροφημένο στη ζωγραφική παιδί τι ζωγραφίζει, είναι πολύ πιθανό να σας κοιτάξει λες και σας βλέπει με 3 κεφάλια. Δεν γνωρίζει το παιδί το τελικό αποτέλεσμα, αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη στιγμή μετράει. 
 Δημιουργικές συλλογές 
 Αυτοκινητάκια, αγαπημένα χαρτάκια με αυτοκόλλητα, γραμματόσημα κάθε είδους. Τα παιδιά λατρεύουν να συλλέγουν πράγματα και αυτό είναι κάτι που αυξάνει τη δημιουργικότητα τους, αλλά και την αυτοπεποίθηση τους.
 Τα λάθη είναι και δημιουργικά  
Δεχτείτε το λάθος του παιδιού. Αυτό έχει να κάνει με όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του. Ένα λάθος σε μια άσκηση είναι μια ευκαιρία για δημιουργία νέων λύσεων. Το παιδί έχει τον τρόπο και την ενέργεια ώστε να καταπιαστεί ξανά με το πρόβλημα.
 Μικροί εξερευνητές 
Το συνεχές ψάξιμο και η διάθεση εξερεύνησης των παιδιών είναι στοιχείο δημιουργικότητας που μπορεί να καλλιεργηθεί με πολλούς τρόπους. Πότε πήγατε τελευταία φορά σε κάποιο ζωολογικό κήπο, η σε μια παιδική έκθεση; Κάντε το μέρος του μηνιαίου προγράμματος της οικογένειας και κάντε τα σαββατοκύριακα των παιδιών διαφορετικά.
 Κατασκευάστε τον κόσμο μαζί τους 
Αντί να παίξει με τον υπολογιστή ή με ηλεκτρονικά παιχνίδια, το παιδί θα ενθουσιαστεί σίγουρα όταν το προκαλέσετε να κατασκευάσει με πηλό ή με πλαστελίνη διάφορα σχήματα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε σε τι δημιουργίες μπορεί να τα οδηγήσει η φαντασία τους. Θυμηθείτε μόνο τις καλοκαιρινές δημιουργίες τους στην άμμο της θάλασσας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top