twitter
rss

Έχει γίνει σαφές ότι ο ελεύθερος χρόνος για τα παιδιά και τους νέους πρέπει να θεωρείται βασικό και αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους. Ο ρόλος των γονέων τόσο στον καθορισμό του ελεύθερου χρόνου όσο και στην επιλογή των κατάλληλων δραστηριοτήτων είναι βασική και αναγκαία συνθήκη. Όσο πιο μικρή... είναι η ηλικία τόσο πιο αναγκαία είναι η συμμετοχή των γονέων στη διαδικασία αυτή. 
 Ο γονέας οφείλει στα πλαίσια της οργάνωσης και της λειτουργίας της οικογένειας, να εξασφαλίζει στα παιδιά του τον ελάχιστο αναγκαίο ελεύθερο χρόνο. Με τις κατάλληλες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, θα πρέπει να κατευθύνει το παιδί του, ώστε να κάνει τον καλύτερο προσδιορισμό του ελεύθερου χρόνου του και την καλύτερη επιλογή των δραστηριοτήτων, προκειμένου να επιτυγχάνεται σωστά και ωφέλιμα η αξιοποίησή του.
 Αυτό προϋποθέτει: 
  •  Να γνωρίζετε καλά το παιδί σας. Να ξέρετε τα ενδιαφέροντά του, τις κοινωνικές και συναισθηματικές του ανάγκες, τις ιδιαίτερες κλίσεις και δεξιότητές του, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του. Αν δυσκολεύεστε να τα ανακαλύψετε όλα αυτά, τότε ζητήστε βοήθεια και συνεργαστείτε με τους δασκάλους και τους καθηγητές του παιδιού σας. Σίγουρα θα σας βοηθήσουν σημαντικά. 
  •  Ελεύθερη και δημοκρατική επικοινωνία με το παιδί. Μέσα από την επικοινωνία αυτή είναι πολύ πιθανό ότι θα ανακαλύψετε όλα αυτά τα στοιχεία που αναφέραμε παραπάνω (ενδιαφέροντα, τάσεις κτλ), ώστε να το βοηθήσετε να κάνει τις καλύτερες δυνατές επιλογές.
  •  Απασχόληση με το παιδί, διαθέτοντας τον αναγκαίο χρόνο γι' αυτό. Αυτό είναι εντελώς απαραίτητο ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, οπότε βρίσκεται ακόμη σε στάδιο διερεύνησης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του παιδιού. 
  • Πηγή: goodysfunclub

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top