twitter
rss

Τις πολυάριθμες όψεις του Μουσείου του Λούβρου μέσα από αριστουργήματα της δυτικής τέχνης αλλά και προσεγγίσεις σύγχρονων καλλιτεχνών έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει το κοινό της Θεσσαλονίκης μέσα από τις εκθέσεις που φιλοξενούνται στα μουσεία της «Κίνησης των 5 Μουσείων» (Αρχαιολογικό Μουσείο, Τελλόγλειο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) με το γενικό τίτλο «Εργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη».
 Η διοργάνωση, που θα διαρκέσει έως τις 27 Ιανουαρίου 2013, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Μουσείο του Λούβρου, σε συνέχεια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο της γαλλικής πρωτεύουσας για την Αρχαία Μακεδονία. Εντάσσεται στα 47α «Δημήτρια» του δήμου Θεσσαλονίκης. Οι εκθέσεις ...  
Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ: «Η Ευρώπη και οι Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας».  Σε ένα σύνολο 82 έργων παρουσιάζεται η συνομιλία των Ευρωπαίων καλλιτεχνών από την Αναγέννηση μέχρι και τον 19ο αιώνα με τους αρχαιοελληνικούς μύθους. Στα έργα της έκθεσης παρουσιάζονται αρχαίοι ελληνικοί μύθοι όπως τους απέδωσαν σημαντικοί καλλιτέχνες, όπως ο Ραφαήλ, o Ανιμπάλε Καράτσι, o Τιτσιάνο, ο Ρούμπενς, ο Ρέμπραντ και ο Ενγκρ, με βάση τις γραπτές πηγές, αλλά και τα αρχαιοελληνικά γλυπτά που είχαν συγκεντρωθεί σε συλλογές της Αναγέννησης, στο Βατικανό, στη Φλωρεντία. Με τη σειρά τους δημιουργίες αναγεννησιακών καλλιτεχνών έδωσαν πρότυπα σε καλλιτέχνες του μανιερισμού και του μπαρόκ που διακόσμησαν με αρχαιοελληνικά θέματα παλάτια και μέγαρα. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή 10.00-18.00. Εισιτήριο: 5 ευρώ γενικής εισόδου. Ισχύουν ατέλειες. 
 Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: «Από τον Πλάτωνα στον Βολταίρο και τον Κοραή: Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και ο Διαφωτισμός».  Η έκθεση στοχεύει να ενώσει με το νήμα της αφήγησης την αρχαία ελληνική Φιλοσοφία με το Διαφωτισμό και την ελληνική εκδοχή του, το Νεοελληνικό Διαφωτισμό, και να προβάλει μηνύματα που συνδέονται με τη σύγχρονη εποχή. Παρουσιάζονται αντικείμενα από το Λούβρο και ελληνικά μουσεία/φορείς. Από το Λούβρο δύο προτομές του Βολταίρου και του Ρουσσώ, του 1778, του Ζαν Αντουάν Ουντόν, καθώς και ένα μετάλλιο με ανάγλυφη απεικόνιση του Λουδοβίκου του ΙΕ’, του Ζακ Νικολά Ρετιέ ντε λα Τουρ. Από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος - Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, χαλκογραφίες, λιθογραφίες και εκδόσεις της περιόδου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Από τη Βουλή των Ελλήνων -Βιβλιοθήκη - Ειδικές Συλλογές, σπάνιες εκδόσεις της ίδιας περιόδου. Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου και την Εθνική Πινακοθήκη γλυπτά, καθώς επίσης έργα γλυπτικής από τη συλλογή του ΑΜΘ. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα 10:30 - 18:00, Τρίτη - Σάββατο 9:00 - 18:00, Κυριακή 9:00 - 16:00. Εισιτήριο: 6 ευρώ γενικής εισόδου, 8 ευρώ ενιαίο εισιτήριο (περιλαμβάνει επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού), 4 ευρώ μειωμένο ενιαίο, 3 μειωμένο. Ισχύουν ατέλειες. 
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Ναν Γκόλντιν «Scopophilia».  Εδώ και χρόνια το Λούβρο καλεί σύγχρονους δημιουργούς να παρουσιάσουν μια πρωτότυπη ματιά πάνω σε έργα των συλλογών του. Πριν από μερικά χρόνια ο σκηνοθέτης Πατρίς Σερό, στο πλαίσιο της έκθεσης «Les Visages et les corps», προσκάλεσε τη διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδα, Ναν Γκόλντιν, για να δημιουργήσει ένα έργο βασισμένο στα αριστουργήματα της μόνιμης συλλογής του μουσείου. Η Γκόλντιν σε διάστημα έξι μηνών φωτογράφισε λεπτομέρειες από πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά του μουσείου, τα οποία επεξεργάστηκε θεματικά και δημιούργησε ένα diaporama, μια ενότητα συνομιλίας των έργων τέχνης με το προσωπικό φωτογραφικό της αρχείο. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη 10:00-18:00, Τετάρτη 10:00-22:00, Πέμπτη 10:00-18:00, Παρασκευή 10:00-19:00, Σάββατο 10:00-18:00, Κυριακή 10:00-15:00. Εισιτήριο: 4 ευρώ γενικής εισόδου, 2 ευρώ μειωμένο και φοιτητικό. Ισχύουν ατέλειες. 
 Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο. Mimmo Jodice & Jean Christophe Ballot».  Ο επισκέπτης μπορεί να δει τη φωτογραφική σειρά «Les Yeux du Louvre» του Ιταλού Μίμο Γιόντιτσε, που αποτυπώνει με το φακό πρόσωπα από ζωγραφικά αριστουργήματα της συλλογής του Λούβρου και τα αντιπαραθέτει με πορτρέτα εργαζομένων στο Μουσείο. Παράλληλα, παρουσιάζεται το «πορτρέτο» του ίδιου του Λούβρου, μέσα από φωτογραφίες του Γάλλου Ζαν Κριστόφ Μπαγιό, που τραβήχτηκαν τη δεκαετία του '90 και παρουσιάστηκαν στο Λούβρο το 2003. Ο συνδυασμός των δύο φωτογράφων παρουσιάζει το χώρο του Λούβρου ως σκηνικό και τους «κατοίκους» του. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00. Εισιτήριο: 3 ευρώ γενική είσοδος, 1,5 ευρώ μειωμένο και σχολικό, 1 ευρώ ομαδικό. Ισχύουν ατέλειες. 
 Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: «Η λειψανοθήκη του “Αληθούς Σταυρού”» (εγκαίνια σήμερα 12.00). Ε Ενα σημαντικό έργο της βυζαντινής αργυροχοΐας του 12ου - 13ου αιώνα, η λειψανοθήκη του «Αληθούς Σταυρού», το οποίο έφτασε στη Γαλλία, στην πόλη Ζοκούρ, πιθανότατα ως λάφυρο μετά τη Σταυροφορία του 1204 και συνδυάστηκε με επεμβάσεις γοτθικής αισθητικής, αποτελεί το κεντρικό έκθεμα. Με εποπτικά μέσα και αυθεντικά έργα από μουσεία και ιδιώτες, η έκθεση επικεντρώνεται στην «Ιστορία του Αληθούς Σταυρού» και την καλλιτεχνική της απόδοση στη θρησκευτική τέχνη της Δύσης και στη μεταβυζαντινή τέχνη της Ανατολής. Η έκθεση φιλοδοξεί επίσης να διηγηθεί στο κοινό την πολυσήμαντη ιστορία και χρήση του Σταυρού ως συμβόλου από τα πανάρχαια χρόνια έως σήμερα. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 9:00-16:00. Εισιτήριο: 4 ευρώ γενική είσοδος, 2 ευρώ μειωμένο. Ισχύουν ατέλειες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top