twitter
rss


Tο ενδιαφέρον αυτό εύρημα, δείχνει την έξυπνη τακτική που ακολουθούσαν οι αρχαίοι για την επανάχρηση αντικειμένων. «Η έννοια της ανακύκλωσης στην αρχαιότητα αφορά την επαναχρησιμοποίηση, με ή χωρίς ειδική επεξεργασία, αντικειμένων τα οποία δεν εξυπηρετούν πλέον τον αρχικό σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν.
 Οι αρχαίοι γλίτωναν με τον τρόπο αυτό χρόνο, ενέργεια και χρήμα. Για παράδειγμα, συχνά, αντί να λαξεύουν λίθους χρησιμοποιούσαν ήδη λαξευμένα υλικά», εξηγεί η αρχαιολόγος της ΛΑ ΕΠΚΑ Μαρία Χρυσάφη.
 Η περίπτωση του ανακυκλωμένου πιθαριού δεν είναι ασυνήθιστη. Κεραμικά αντικείμενα, κυρίως αγγεία, υπέστησαν περισσότερο από άλλα υλικά τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Εάν ένα αγγείο θεωρούνταν επισκευάσιμο μετά τη θραύση του, το συγκολλούσαν χρησιμοποιώντας κατά κανόνα μολύβδινους συνδέσμους. Δημοφιλή αντικείμενα για ανακύκλωση, όπως λέει η κ. Χρυσάφη, ήταν και τα γυάλινα. «Το γυαλί ως εύπλαστο υλικό προσφέρεται για επαναχρησιμοποίηση. Στην αρχαιότητα το έλιωναν για να φτιάξουν κοσμήματα, αγγεία και άλλα αντικείμενα», εξηγεί.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top