twitter
rss

Το Λεωνιδιώτικο Πάσχα, γιορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα και ξεχωριστό τρόπο, ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα. 
 Τη Μεγάλη Παρασκευή, οι επιτάφιοι ξεκινούν την περιφορά από τις 5 ενορίες του Λεωνιδίου. Όποιον επιτάφιο όμως κι αν ακολουθήσεις, στο ίδιο σημείο θα καταλήξεις, το οποίο είναι η πλατεία του Ηρώου, όπου και συναντιούνται όλοι οι επιτάφιοι. Εκεί ψάλεται και το τελευταίο μέρος της Λειτουργίας. Αυτό που κάνει όμως το Λεωνιδιώτικο Πάσχα ξεχωριστό, είναι το βράδυ της Ανάστασης, η νύχτα των αερόστατων, όπως λέγεται. Στα περισσότερα σπίτια, εβδομάδες πριν την Ανάσταση, μικροί και μεγάλοι ετοιμάζουν με μεγάλο κέφι και μεράκι τα αερόστατα που θα ελευθερώσουν το βράδυ της Ανάστασης. Κάθε ενορία, συναγωνίζεται ποια θα πετάξει τα περισσότερα αερόστατα, για την κατασκευή των οποίων απαιτείται ιδιαίτερη τεχνική.
 Τα αερόστατα είναι φτιαγμένα από καλάμι και χαρτί, έχουν ύψος τουλάχιστον δύο μέτρα και για την πυροδότησή τους χρησιμοποιείται η "καλυμμάρα", ένα πανί βουτηγμένο σε λάδι και πετρέλαιο.
 Με το "Χριστός Ανέστη" εκατοντάδες αερόστατα αφήνονται στον αέρα, δημιουργώντας ένα μοναδικό και φαντασμαγορικό θέαμα. Ο ουρανός γεμίζει φωτάκια, ενώ ταυτόχρονα βαρελότα και πυροτεχνήματα κάνουν το θέαμα ακόμα πιο εντυπωσιακό!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top