twitter
rss


Γιατί οι μέλισσες πεθαίνουν όταν μας τσιμπήσουν, ενώ οι σφήκες όχι?

Τόσο οι σφήκες όσο και οι μέλισσες έχουν αγκίδες που επιτρέπουν στο κεντρί να αποσπαστεί όταν τσιμπήσουν. Ειδικά στις σφήκες οι αγκίδες είναι πολύ μικρές, με αποτέλεσμα το κεντρί τους να παραμένει στο σώμα τους μετά το τσίμπημα. Οι μέλισσες έχουν μεγαλύτερες αγκίδες οι οποίες, μαζί με το κεντρί που περιλαμβάνει το δηλητηριώδη αδένα, συγκρατούν τα περισσότερα έντερά τους. Έτσι εξηγείται γιατί πεθαίνει η μέλισσα αν τσιμπήσει κάποιον με το κεντρί της. Το θύμα της υποφέρει περισσότερο διότι ο δηλητηριώδης αδένας συνεχίζει να στέλνει δηλητήριο ακόμα και μετά το τσίμπημα.  


Πως μας παίρνει ο ύπνος;

Έχει αναπτυχθεί ολόκληρη σειρά από θεωρίες. Σύμφωνα με αυτές, τελειώνει μια χημική ουσία που χρειάζεται το σώμα για να παραμείνει ξύπνιο και έτσι αποκοιμόμαστε. Στη διάρκεια του ύπνου η ουσία αυτή παράγεται και πάλι.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι όσο είμαστε ξύπνιοι συσσωρεύονται διάφορες τοξικές ουσίες και αυτό μας φέρνει ύπνο.
Ενώ υπάρχουν πολλές θεωρίες, μια από τις πιο κοινές λειτουργίες μας εξακολουθεί να είναι μυστηριώδης. Πάντως, φαίνεται ότι το σώμα μας γνωρίζει ότι του χρειάζεται ο ύπνος, για να ξεκουραστεί, και με κάποιο τρόπο φροντίζει να κοιμόμαστε.



Πόσο σάλιο παράγει ένας άνθρωπος;

Οι σιελογόνοι αδένες ενός ενηλίκου παράγουν περίπου ενάμισι λίτρο σάλιο ημερησίως. Τη νύχτα η έκκριση σάλιου μειώνεται, ενώ αυξάνεται όταν τρώμε ή μασάμε τσίχλα. Αντιθέτως, συναισθήματα όπως ο φόβος ή η ένταση δημιουργούν την  αίσθηση ξηροστομίας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top