twitter
rss


Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011 το ΝΟΗΣΙΣ διοργανώνει και φέτος το AstroParty, μια εκδήλωση που προσφέρει στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει ένα Κέντρο Επιστημών, σ’ ένα ευχάριστο περιβάλλον με διασκεδαστικό τρόπο. Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι παρακάτω εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες: - Επίσκεψη στο Μουσείο Τεχνολογίας.
- «Περιήγηση στο νυχτερινό ουρανό» στο Πλανητάριο από τον Καθηγητή Αστρονομίας ΑΠΘ κ. Ι. Σειραδάκη.
- Προβολές στο Κοσμοθέατρο.
- Θέατρο σκιών του Τηλέμαχου Αθανασιάδη με το εναλλακτικό έργο «Ο Καραγκιόζης και ο Δράκος των Αστρων».
- Συμμετοχή ρομπότ που προσομοιώνουν την έννοια της ανακύκλωσης, ρομπότ που χορεύουν, βιομορφικά ρομπότ, ρομπότ DJ και ρομπότ πράσινης ενέργειας από την Robotixlab και τον Μηχανολόγο Ρομποτικής Αντώνη Κάνουρα.
- Απλά πειράματα φυσικής και διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια με τη συμμετοχή των Physics Partizani του ΑΠΘ.
- Παρουσίαση περιβαλλοντικού παιχνιδιού Planetbook από το ΚΕΑΝ με την υποστήριξη της Vodafone.
- Εργαστήριο κατασκευών με σπασμένα παιχνίδια: «Παιχνίδια από την αρχή» από τη «Σχεδία στην πόλη».
- Παρουσιάσεις πειραμάτων «Η Μαγεία της Επιστήμης».
- Παρατήρηση του νυκτερινού ουρανού με τηλεσκόπια του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης.
- Στατική έκθεση αερομοντελισμού και πτήσεις μικρών τηλεκατευθυνόμενων μοντέλων, από την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία.
- Τηλεκατευθυνόμενα αυτοκίνητα από τους Αυτοκινητομοντελιστές της πίστας Top RC στη Νεοχωρούδα.
- Παρουσίαση νέων ενεργειακών και περιβαλλοντικών τεχνολογιών του ΕΚΕΤΑ.
- Συναυλία με το γκρουπ που ξεχώρισε στο φεστιβάλ Schoolwave, Los Mujeros με μουσικές πινελιές από blues, balkan, funk, bossa nova και ρεμπέτικο στις 21:00.

Είσοδος ελεύθερη από τις 16:00.
Διαβάστε περισσότερα...Μαθηματικός διαγωνισμός
της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
"Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ 2011"


Ο διαγωνισμός της Β’ φάσης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας για τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας έγινε το Σάββατο 28 Μαΐου 2011 και τώρα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.
Στους διακριθέντες της Β’ φάσης του διαγωνισμού και οι μαθητές του Σχολείου μας:
Μαραντίδης Ηλίας ΣΤ2 – 3ο Βραβείο
Σαββίδης Νικόλαος ΣΤ2- Έπαινος
Η βράβευση των μαθητών θα γίνει στις 9/10/2011 ημέρα Κυριακή στο Συνεδριακό Κέντρο των Λουτρών του Λαγκαδά υπό την αιγίδα του Δήμου Λαγκαδά.
Για να δείτε τα ονόματα των διακριθέντων μαθητών του 2011, κάντε κλικ εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...


Το φθινόπωρο είναι σύνθετη λέξη που αποτελείται από τις λέξεις «φθίνω» και «οπώρα». Φθίνω σημαίνει μειώνομαι, λιγοστεύω, ακολουθώ πτωτική πορεία. Η οπώρα στα αρχαία ελληνικά είναι το φρούτο. Αν και δε χρησιμοποιούμε πια αυτή τη λέξη μόνη της, τη χρησιμοποιούμε σε πολλές σύνθετες λέξεις: οπωροπωλείο, οπωροκηπευτικά κ.ο.κ. Έτσι, λοιπόν, η λέξη φθινόπωρο μας δείχνει ότι σιγά-σιγά λιγοστεύουν και σταματούν να βγαίνουν τα φρούτα που τόσο γεμίζουν το καλοκαίρι με γεύσεις. Φρούτα όπως το καρπούζι και το πεπόνι, τα βερίκοκα και τα ροδάκινα, τα σταφύλια και τα σύκα. Έρχεται η ώρα για τα εσπεριδοειδή και τα μήλα, που είναι τα πιο συνηθισμένα φρούτα του χειμώνα μαζί με τα κάστανα. Καλό φθινόπωρο, λοιπόν! 

Πηγή: goodys fun club  
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...

Το κουδούνι, που χτύπησε πρόσφατα,σημαίνοντας την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, είναι ένα από τα λίγα εξαρτήματα που παραπέμπουν στο «παραδοσιακό» σχολείο. Η ψηφιακή τεχνολογία είναι σήμερα παρούσα στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα και θεωρείται σημαντικό εργαλείο μετάδοσης της γνώσης, ισάξιο με τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας .

Ο μαθητής του 21ου αιώνα διαβάζει το ίδιο εύκολα ένα βιβλίο στο χαρτί και στην οθόνη, μεταφέρει εκπαιδευτικό υλικό σε φλασάκι και σε CD-RΟΜ, κάνει εργασίες στον υπολογιστή και αναζητεί πηγές τεκμηρίωσης στον Παγκόσμιο Ιστό...
Ο μαθητής του 21ου αιώνα διαβάζει το ίδιο εύκολα ένα βιβλίο στο χαρτί και στην οθόνη, μεταφέρει εκπαιδευτικό υλικό σε φλασάκι και σε CD-RΟΜ, κάνει εργασίες στον υπολογιστή και αναζητεί πηγές τεκμηρίωσης στον Παγκόσμιο Ιστό.
Το ελληνικό Ιντερνετ παρέχει πλούσιο υλικό, που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο για τον μαθητή. Ιστοσελίδες με online μαθήματα, υποδείγματα διαγωνισμάτων, παλιά τεστ και εργασίες μαθητών περιμένουν τους μαθητές, προσφέροντας συγκεντρωμένο υλικό που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θα απαιτούσε δεκάδες «λυσάρια», χειρόγραφες σημειώσεις, φωτοτυπίες, απεγνωσμένα τηλεφωνήματα σε συμμαθητές και... πολύ τρέξιμο.

Εκτός από τις φιλότιμες προσπάθειες «χάι τεκ» εκπαιδευτικών, μαθητών ή μεμονωμένων σχολείων, τα τελευταία χρόνια μπήκε στο διαδικτυακό παιχνίδι και η Πολιτεία. Επισκεπτόμενοι τους ιστότοπους που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας, έχετε πρόσβαση σε χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό και πληροφορίες που αφορούν μαθήματα και προγράμματα, ενώ μπορείτε να αποκτήσετε και το προσωπικό σας «σχολικό» email.

Το «Ν-Digital» συγκέντρωσε τα πιο δημοφιλή sites που μπορούν να κάνουν τη ζωή του μαθητή πιο πρακτική και ενδιαφέρουσα. Διαβάστε πού να κάνετε «κλικ» για να οργανώσετε καλύτερα τη μελέτη σας, αλλά και να περάσετε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο.
http://www.free-ebooks.gr : Αν έχετε όρεξη για διάβασμα αλλά... βαριέστε να πάτε μέχρι τη βιβλιοθήκη, απλά κάντε κλικ! Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν ολόκληρα σχολικά βιβλία και βοηθήματα, όπως είναι τυπωμένα στο χαρτί. Το Ανθολόγιο, τα Αρχαία Ελληνικά, η Φυσική και δεκάδες ακόμη εγχειρίδια σας περιμένουν να τα διαβάσετε online και να τα αποθηκεύσετε στον σκληρό σας δίσκο. Μαζί και πολλά εξωσχολικά, λογοτεχνικά ή επιστημονικά βιβλία.
http://diagonisma.gr/ : Ο «εφιάλτης» των μαθητών, τώρα στην οθόνη σας! Περιηγηθείτε σε μία από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων με παλιά διαγωνίσματα, τεστ και θέματα εξετάσεων. Η ιστοσελίδα παραπέμπει σε links από φροντιστήρια και ιστοσελίδες εκπαιδευτικών. Χρειάζεται, όμως, υπομονή για να βρείτε αυτό που ψάχνετε, καθώς μερικοί σύνδεσμοι δεν δουλεύουν.
http://11dim-evosm.thess. sch. gr/online.htm/: Μια ιστοσελίδα που «χαρίζει» το 11ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου σε όλους τους μαθητές που θέλουν να είναι σε φόρμα, λύνοντας ασκήσεις στο σπίτι. Γλώσσα, Μαθηματικά, Ιστορία, Φυσικές Επιστήμες και Αγγλικά, από... τη θεωρία στην πράξη, δηλαδή στις ασκήσεις που περιέχονται στην κάθε ενότητα!
http://www. internetpoly glot.com/: Αν έχετε έφεση στις ξένες γλώσσες και αισθάνεστε την ανάγκη να επικοινωνείτε με τους ευρωπαίους εταίρους μας, τότε αυτή είναι η ιδανική ιστοσελίδα. Η εκμάθηση της ξένης γλώσσας γίνεται παιχνίδι, τόσο για εσάς όσο και για τους φίλους σας, με τους οποίους μπορείτε να μοιραστείτε το μάθημα. Και, αν δεν είστε σίγουροι για τα προφορικά, μάθετε τη σωστή προφορά των λέξεων ακούγοντας τον φωνητικό οδηγό.
http://www.pe.sch. gr/lek kas/ergasies/online/: Οταν το μάθημα συνάντησε το Ιντερνετ! Βρείτε εδώ συγκεντρωμένα δωρεάν μαθήματα και των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης. Οι μικροί web surfers μπορούν να εξασκηθούν σε απλές αριθμητικές πράξεις ή να μυηθούν στον κόσμο των ορυκτών. Οι πιο μεγάλοι μπορούν να διαβάσουν αγγλικά και μαθηματικά ή να παρακολουθήσουν απλά μαθήματα Πληροφορικής.
http://eclass.sch.gr/: Μια ηλεκτρονική «τάξη» στην υπηρεσία της κλασικής διδασκαλίας. Η Ομάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών δίνει στον μαθητή πρόσβαση στην ύλη των μαθημάτων που διδάσκονται στην τάξη. Για το σχολικό έτος 2010-2011 υπάρχουν 382 ηλεκτρονικά μαθήματα, για 117 σχολεία από όλη τη χώρα. Κατεβάστε σε ΡDF το εγχειρίδιο χρήσης για τον μαθητή και... καλό σερφάρισμα!
http://www.eduportal.gr/: Η Ελληνική Πύλη της Παιδείας κρύβει μέσα της πλουσιότατο εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Θα βρείτε, επίσης, κατάλογο σχολικών εργασιών (διαθεματικές, συνθετικές, εκπαιδευτικών, ευρωπαϊκών προγραμμάτων), ενώ έχετε τη δυνατότητα να καταχωρίσετε και τη δική σας εργασία. Απαιτείται δωρεάν εγγραφή.
http://www.school.gr/: Κόντρα στους γκρίζους τοίχους και τα κρύα θρανία, το «ηλεκτρονικό σχολείο» σάς υποδέχεται με έναν χαμογελαστό Ηλιο στην αρχική του σελίδα. Προτού βουτήξετε στα βαθιά νερά της μάθησης, κάντε μια στάση για να ζωγραφίσετε ή να παίξετε παιχνίδια. Στη συνέχεια μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για την πιστοποίηση στις νέες τεχνολογίες και να βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα έντυπα σχολικών μονάδων.
http://ischool.e-steki.gr/: Αν οι γονείς σας γκρινιάζουν για τις ώρες που ξοδεύετε στην καφετέρια, αρχίστε να συχνάζετε- με μέτρο!σε ένα στέκι που δεν απαιτεί να βγείτε από το σπίτι. Το e-steki είναι ένας χώρος ηλεκτρονικής συνάντησης μαθητών και φοιτητών. Ανταλλάξτε απόψεις, καταθέστε τις εμπειρίες σας, δώστε και πάρτε συμβουλές και λύστε όλες σας τις απορίες.
 
http://www.sch.gr/: Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ενώνει εκατοντάδες σχολεία και προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες στους μαθητές. Πλοηγηθείτε στις σελίδες του και βρείτε αυτό που ψάχνετε. Στη διεύθυνση http://students. sch. gr/ μπείτε στην «Πύλη Μαθητών» και βρείτε πληροφορίες για σχολεία και πανεπιστήμια, παίξτε παιχνίδια, λύστε κουίζ και λάβετε μέρος σε διαγωνισμούς. «Κλικάρετε» στο http://blogs. sch. gr/ και διαβάστε ιστολόγια που διατηρούν σχολεία, εκπαιδευτικοί και μαθητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Γιατί όχι κι εσείς; Στο http://webmail. sch. gr/ μπορείτε να δημιουργήσετε το προσωπικό σας «μαθητικό» email.
http://www.e-yliko.gr/: Η επίσημη εκπαιδευτική πύλη του υπουργείου Παιδείας. Βρείτε και κατεβάστε λογισμικό για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ενημερωθείτε για τις δράσεις και τα προγράμματα του υπουργείου, μάθετε ποιοι διαγωνισμοί «τρέχουν», περιηγηθείτε σε ψηφιακές βιβλιοθήκες και βρείτε υποστηρικτικό υλικό για όλα τα μαθήματα.
http://www.saferinternet.gr/: Ο κόμβος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου έχει φτιαχτεί για να βοηθήσει τους μαθητές να χαρούν το Ιντερνετ με ασφάλεια. Τα μικρά παιδιά μπορούν να συνδυάσουν γνώση και διασκέδαση στο «μαγικό» νησί του Saferinternet, ενώ οι έφηβοι θα βρουν τη δική τους διαδικτυακή γωνιά, στο Υouth Ρanel.
http://el.wikipedia.org/: Η μεγαλύτερη δωρεάν ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια. Αφήστε τους τόμους του μπαμπά να σκονίζονται στο ράφι και αποκτήστε τη γνώση όλου του κόσμου με μερικά κλικ. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι μαθητές χρησιμοποιούν τη Βικιπαίδεια για σχολικές εργασίες. Σημειώστε, όμως, ότι η ύλη της δεν συντάσσεται κατ΄ ανάγκην από επιστήμονες ή πανεπιστημιακούς, αλλά από απλούς χρήστες του Ιντερνετ.

Αναδημοσίευση άρθρου από Τα ΝΕΑ online: Τα καλύτερα websites για τους μαθητές (21/09/2010)

Διαβάστε περισσότερα...

Weekly Planner
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...


Υλικά
Ένα κομμάτι ξύλο ή κλαδί που ξέρασε η θάλασσα, περίπου 40 εκατοστών
Κοχύλια από τις διακοπές.
Κερωμένο νήμα ή λεπτός σπάγκος. Αν θέλετε χρωματιστά νήματα, μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα που πουλάνε χάντρες ή είδη χειροτεχνίας.
Σελοτέιπ
Διάφανο βερνίκι
Σαπούνι και νερό

Εργαλεία
Ένα πολύ λεπτό κατσαβιδάκι

Εκτέλεση

Πλένετε πολύ καλά τα κοχύλια για να φύγει η άσχημη μυρωδιά τους. Τα αφήνετε στον ήλιο να στεγνώσουν καλά κι ύστερα τα περνάτε προαιρετικά με βερνίκι για να γίνουν πιο γυαλιστερά.

Αποφασίζετε που θα τρυπήσετε κάθε κοχύλι και καλύπτετε το σημείο αυτό μπρος-πίσω με σελοτέιπ. Μόνο έτσι δε θα σπάσει το κοχύλι την ώρα που θα το τρυπάτε με το λεπτό κατσαβιδάκι.

Αφού τρυπήσετε όλα σας τα κοχύλια, κόβετε το νήμα ή το σπάγκο σε διαστάσεις 40, 60, 80 και 100 εκατοστών. Περνάτε αντίστοιχα 3, 4 και 5 κοχύλια σε κάθε κομμάτι σπάγκου ως εξής: ανά 20 εκατοστά περίπου, κάνετε ένα κόμπο, βάζετε ένα κοχύλι και κάνετε άλλον ένα κόμπο.

Αφού ετοιμάσετε όλους τους σπάγκους, τους δένετε πάνω στο ξύλο σε ίσες αποστάσεις.

Κρεμάτε το ξύλο είτε με τρίγωνο σπάγκο είτε με ένα κομμάτι σπάγκου που τοποθετείτε προσεκτικά σε σημείο τέτοιο ώστε να μη γέρνει η κατασκευή. 

Πηγή: goodys fun club 
Διαβάστε περισσότερα...Πηγή: Kids & fun
Διαβάστε περισσότερα...

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και ανταποκρινόμενο στα αιτήματα Φορέων για υποστήριξη σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μικρών μαθητών και των γονέων τους με στόχο την πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, επισημαίνει προς τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους πολίτες γενικότερα τους βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας που πρέπει να τηρούνται για την ασφάλεια των παιδιών.

Με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα παιδιά είναι οι κατ'εξοχήν ευάλωτοι χρήστες του δρόμου καθόσον τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν παγκοσμίως την 2η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-14 ετών...
Συγκεκριμένα το Ι.Ο.ΑΣ. επισημαίνει:
• Οι γονείς αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά τους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι ίδιοι να αποτελέσουν σωστό πρότυπο συμπεριφοράς στο δρόμο ως πεζοί και ως οδηγοί.
• Τα παιδιά ηλικίας έως 8 ετών όταν διασχίζουν το δρόμο θα πρέπει να συνοδεύονται πάντα από κάποιον ενήλικα, ο οποίος θα τα κρατάει σφιχτά από το χέρι. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά δεν δύνανται να αντιληφθούν ακόμη την απόσταση ή την ταχύτητα ενός αυτοκινήτου και είναι δύσκολο να προστατεύσουν τον εαυτό τους από ένα διερχόμενο όχημα
• Φορέστε στα παιδιά σας ανοιχτόχρωμα ρούχα. Προτιμάτε σχολικές τσάντες και αθλητικά παπούτσια με ανακλαστικά στοιχεία. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στην τσάντα τους ή στα παπούτσια τους ανακλαστικά αυτοκόλλητα.
• Επιλέξτε μία ασφαλή διαδρομή από και προς το σχολείο και κρατάτε το παιδί σας από το χέρι και πάντα από την εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου. Εξηγήστε του τους κινδύνους που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει.
• Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να διασχίζει το δρόμο ανάμεσα από παρκαρισμένα οχήματα. Μία τέτοια περίπτωση είναι επικίνδυνη καθώς οι οδηγοί δε θα μπορούν να διακρίνουν το μικρό μαθητή.
• Δείξτε οι ίδιοι στο παιδί σας πώς να διασχίζει το δρόμο ως ακολούθως:
o βρείτε ένα ασφαλές σημείο
o σταματήστε πριν την άκρη του πεζοδρομίου
o κοιτάξτε και ακούστε με προσοχή αν πλησιάζουν οχήματα
o κοιτάξτε αριστερά, δεξιά και αριστερά
o περιμένετε να απομακρυνθούν τα τυχόν διερχόμενα οχήματα
o διασχίστε προσεχτικά το δρόμο χωρίς να τρέχετε
• Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας ακολουθεί τους παραπάνω κανόνες. Μετά από κάποιο διάστημα μπορείτε να ζητήσετε από το ίδιο να σας περάσει απέναντι.
• Στο αυτοκίνητο τα παιδιά θα πρέπει πάντα να είναι δεμένα στο ειδικό καθισματάκι. Δε θα πρέπει να βρίσκονται ποτέ μόνα τους στο αυτοκίνητο.
• Η αποβίβαση και επιβίβαση του παιδιού από το όχημα πρέπει να γίνεται από την πλευρά του πεζοδρομίου, όσο πιο κοντά στην είσοδο του Σχολείου. Ποτέ μην παρκάρετε απέναντι από την είσοδο του Σχολείου καλώντας τα παιδιά να έρθουν σε εσάς. Διασφαλίστε την προστασία των παιδιών χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζεται η ομαλή κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων και πεζών.
• Σεβαστείτε και διευκολύνετε το έργο του Σχολικού Τροχονόμου
• Αποτελέστε οι ίδιοι σωστό πρότυπο συμπεριφοράς για το παιδί σας φορώντας τη ζώνη σας, επιδεικνύοντας ευγένεια κατά την οδήγηση και σεβόμενοι τους κανόνες του Κ.Ο.Κ.
• Σε περίπτωση που το παιδί σας χρησιμοποιεί λεωφορείο θα πρέπει να του επισημάνετε ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά την επιβίβαση και αποβίβασή του από αυτό. Μέσα στο λεωφορείο θα πρέπει να παραμένει καθισμένο και δεμένο (εφόσον υπάρχει ζώνη ασφαλείας) με τα πράγματά του τοποθετημένα κάτω από το κάθισμα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδρομής
Αναφορικά με τα Σχολεία πέρα από τις εξαγγελίες της Πολιτείας το Ι.Ο.ΑΣ. επισημαίνει προς τους Συλλόγους Γονέων και τις Τοπικές Αρχές να εντοπίζουν τα προβλήματα γύρω από τα Σχολεία ώστε να προωθούν την επίλυσή τους σε συνεργασία με τους ειδικούς και τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες.


Πηγή:Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»
Διαβάστε περισσότερα...

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς η Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος δίνει συμβουλές για την ορθή επιλογή των σχολικών ειδών καθώς πολλές φορές, οι γονείς ανάλογα πάντα με τις δυνατότητες τους, προσπαθούν κατά κύριο λόγο να καλύψουν, παράλληλα με τις σχολικές ανάγκες των παιδιών τους, την όποια επιθυμία αυτά μπορεί να έχουν. Η περίοδος έναρξης της σχολικής χρονιάς είναι ένα κομβικό σημείο, όπου γονείς και παιδιά διαπραγματεύονται τις αγορές αυτές.
Για παράδειγμα, η ανάγκη των παιδιών μπορεί να περιορίζεται σε ένα τετράδιο αλλά η επιθυμία τους για ένα τετράδιο με χρώμα ή οσμή είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Η υπερπροστασία όμως που διέπει τους γονείς, δεν πρέπει να τους ωθεί σε απερίσκεπτη υλοποίηση όλων των επιθυμιών τους. Μία μέση λύση είναι, μέσω της πληροφόρησης, να οδηγήσουμε τα παιδιά στην κατανόηση και αποδοχή ενός υπεύθυνου καταναλωτικού προτύπου συμπεριφοράς και μίας ορθής στάσης ζωής...
- Επισημαίνουμε στα παιδιά την ουσία των υλικών αγαθών. Για το λόγο αυτό, πρέπει να τους υποδείξουμε πως τα σχολικά είδη δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια και πως η πραγματική ανάγκη από την επιθυμία για μια αγορά, είναι διαφορετική.

- Ο ρόλος των διαφημίσεων πρέπει να γίνει αντιληπτός και κατανοητός στους μικρούς φίλους παράλληλα με τις παγίδες που αυτές μπορεί να κρύβουν.

- Τα παιδιά θα μπορούσαν να αποκτήσουν αίσθηση των οικονομικών δυνατοτήτων μας και παράλληλα να παρακινούνται από εμάς να χρησιμοποιούν περσινά είδη αν αυτά διατηρούνται σε καλή κατάσταση

-Στην ίδια κατεύθυνση, καλό θα ήταν, να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συμμετέχουν στη λίστα αγορών μας και στις τελικές μας αποφάσεις, δίνοντας τους με τον τρόπο αυτό, την ευκαιρία να κατανοήσουν εμπράκτως όλα όσα τους έχουμε προαναφέρει

- Είναι σημαντικό να αναπτύσσουμε στα παιδιά μας σωστά καταναλωτικά πρότυπα και μία ορθή στάση ζωής
Ο κύριος ρόλος όμως των γονέων είναι να εφιστούν την προσοχή τους στην ασφάλεια των παιδιών τους, όταν τα ίδια δεν είναι σε θέση να την κατανοήσουν. Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν σε τέτοιου είδους προϊόντα είναι καλά κρυμμένοι και απαιτείται ειδική προσοχή και έρευνα σε αντικείμενα που λόγω μορφής, χρώματος, μυρωδιάς ή διακόσμησης μπορεί να παραπλανήσουν ακόμα και τους μεγάλους.

Ένα τετράδιο που μυρίζει είναι πρωτότυπο αλλά οι ουσίες που περιέχει μπορεί να είναι χημικές και βλαβερές. Ένα στυλό το οποίο περιέχει υγρό και μικρά αντικείμενα που μετακινούνται μέσα σε αυτό είναι εντυπωσιακό αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνο. Η χώρα προέλευσης ενός προϊόντος είναι επίσης ένα στοιχείο που πρέπει να ελέγχεται αφού πολλά προϊόντα εισάγονται από χώρες που δεν πληρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Σημασία έχει, λοιπόν, οι γονείς να είναι πολύ προσεκτικοί σε οποιαδήποτε αγορά και να αντιστέκονται στις υπερβολικές, πολλές φορές, απαιτήσεις των μικρών μας φίλων.

Πιο συγκεκριμένα:

Στις αγορές σχολικών ειδών
- Φροντίζουμε να τηρούμε τη λίστα που μας έχει δοθεί από το σχολείο
- Ζητάμε οδηγίες από τους εκπαιδευτικούς για τις αγορές μας
- Κάνουμε έρευνα αγοράς και συγκρίνουμε τιμές προϊόντων μαζί με το παιδί μας για να του διδάξουμε να επιλέγει και να καταναλώνει υπεύθυνα
- Δεν αγοράζουμε προϊόντα με μυρωδιές και γεύσεις εάν δεν ελέγξουμε τις χημικές ουσίες από τις οποίες έχουν κατασκευαστεί
- Επιβεβαιώνουμε, ότι τα σχολικά είδη φέρουν τη σήμανση CE και ότι αναγράφεται η χώρα προέλευσης τους
- Ελέγχουμε αν το προϊόν είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού
- Ελέγχουμε να αναγράφονται στα προϊόντα, τα πλήρη στοιχεία του κατασκευαστή και τα υλικά σύστασης τους
- Τέλος, η επιλογή της τσάντας πρέπει να γίνεται με κριτήρια βάρους και κατασκευής. Η τσάντα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφριά και να διαθέτει ρόδες για την εύκολη μεταφορά της.
Επισημαίνουμε στα παιδιά πως για λόγους υγείας, η τσάντα τους πρέπει να περιέχει τα απολύτως αναγκαία ώστε να μην κουβαλούν περιττό βάρος.

Πηγή:e-magazineΔιαβάστε περισσότερα...


Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και η αρχή της σχολικής ζωής για πολλά μικρά παιδιά δεν είναι πάντα...ανώδυνη. Η προσαρμογή τόσο των παιδιών, όσο και των γονιών στα νέα δεδομένα, μπορεί να αποδειχτεί μια ιδιαίτερα δύσκολη «μάχη», που απαιτεί τη σωστή προετοιμασία, ενημέρωση, αλλά και την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση, που θα ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες.
Το πρώτο «κουδούνι» της νέας σχολικής χρονιάς προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Γονείς και παιδιά καλούνται να προσαρμοστούν στους ρυθμούς του χειμώνα και να προετοιμαστούν όχι μόνο υλικά, αλλά και ψυχολογικά και βιολογικά...

Στην προσαρμογή στο σχολικό περιβάλλον, εκείνοι που δυσκολεύονται περισσότερο είναι οι μαθητές της πρώτης δημοτικού. Όλοι οι υπόλοιποι το έργο το έχουν –λίγο-πολύ- ξαναδεί.
Τα «πρωτάκια» όμως, όχι μόνο αλλάζουν περιβάλλον, αλλά έρχονται αντιμέτωπα με διαφορετικές απαιτήσεις και ευθύνες και καλούνται να μπουν σε μια πιο ώριμη φάση. Απέναντι σ’ αυτήν την πρόκληση πολλά παιδιά εμφανίζουν άρνηση για το σχολείο, που εκδηλώνεται με εκνευρισμό, ανησυχία, απόσυρση ακόμη και σωματικούς πόνους (πόνο στην κοιλιά ή στο κεφάλι). Σε κάποιες περιπτώσεις, τα παιδιά που βιώνουν την άρνηση επιστρέφουν σε προγενέστερες ηλικιακές φάσεις και παλιές συνήθειες που έχουν να κάνουν με τον ύπνο και το φαγητό (εμφανίζοντας π.χ. νυχτερινές ενουρήσεις). Εκδηλώσεις άρνησης εμφανίζουν, επίσης, τα παιδιά που αλλάζουν σχολικό περιβάλλον, είτε γιατί μετακόμισαν, είτε γιατί μεταπήδησαν από μια βαθμίδα εκπαίδευσης στην επόμενη (π.χ. από το δημοτικό στο γυμνάσιο).
«Το κλειδί είναι να δώσουμε στο παιδί να καταλάβει ποια είναι η νέα κατάσταση και να το προετοιμάσουμε γι’ αυτήν με ήρεμο και γλυκό τρόπο, αλλά χωρίς να του αφήνουμε περιθώριο διαπραγμάτευσης» σημειώνει η συμβουλευτική ψυχολόγος, κ. Χριστίνα Σαμαράκη. «Καλό είναι να καταρτιστεί και να τηρείται από τις πρώτες μέρες του σχολικού έτους συγκεκριμένο ημερήσιο πρόγραμμα για το παιδί, που να προβλέπει πότε θα τρώει, πότε θα μελετά, πότε θα κοιμάται και πότε θα σταματάει το παιχνίδι του», προσθέτει η ίδια και επισημαίνει ότι «πρέπει πάντα να υπάρχει στο πρόγραμμα του παιδιού χρόνος για παιχνίδι και ξεκούραση».
Το πρωτάκι στα...πρώτα βάσανα!
Το δυσκολότερο έργο της νέας σχολικής χρονιάς καλούνται να το φέρουν εις πέρας οι γονείς που έχουν πρωτάκια. Τις ίδιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι οι νέοι μαθητές, που καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα εντελώς καινούριο περιβάλλον και, γενικότερα ένα νέο τρόπο ζωής.
Τα προμηνύματα της σχολικής φοβίας:
• Τα παιδιά ακολουθούν, από πολύ μικρά, συνεχώς τη μητέρα τους στο σπίτι, όπου κι αν πηγαίνει αυτή.
• Αρνούνται επίμονα να κοιμηθούν χωρίς τη μητέρα τους ή/και πηγαίνουν τη νύχτα στο κρεβάτι της.
• Προτιμούν να δέχονται φίλους στο σπίτι παρά να τους επισκέπτονται στο δικό τους.
• Αρνούνται να πάνε οπουδήποτε χωρίς τη μητέρα τους.
• Δείχνουν ανησυχία όταν θα πρέπει για κάποιο λόγο να αποχωριστούν, έστω και για λίγο της μητέρα τους.
Διαταραχή άγχους αποχωρισμού
Τα παιδιά με αυτή τη διαταραχή εμφανίζουν την ανησυχία μήπως συμβεί κάτι κακό στους γονείς τους, όπως για παράδειγμα, μήπως πέσουν θύμα ατυχήματος ή μήπως τα ίδια χαθούν κάπου και δεν μπορέσουν να τα ξαναβρούν. Οι φοβίες αυτές συχνά εκδηλώνονται με τη μορφή εφιαλτών κατά τον ύπνο. Το παιδί με τέτοια διαταραχή ακολουθεί συνέχεια τη μητέρα του από πίσω, από δωμάτιο σε δωμάτιο και συχνά αρνείται να κοιμηθεί στο δωμάτιό του. Η συμπεριφορά μπορεί να επεκτείνεται και στο σχολείο, για το οποίο εφευρίσκει διάφορες δικαιολογίες ώστε να μην πάει, συχνά αναφέροντας συμπτώματα κοινών παθήσεων (ναυτία, πονόκοιλο κλπ.).
Ένας βαθμός άγχους στον αποχωρισμό από τους γονείς είναι εντελώς συνηθισμένο φαινόμενο και αναμένεται ως τμήμα της φυσιολογικής ανάπτυξης του παιδιού. Οι δύο κορυφαίες φυσιολογικές εκδηλώσεις αυτού κατά τη νηπιακή ηλικία αφορούν το φόβο που επιδεικνύουν τα βρέφη ηλικίας μικρότερης του 1 έτους, κλαίγοντας όταν τα παίρνει από τη μητέρα τους στην αγκαλιά του ένας ξένος, καθώς και την πρώτη επαφή με το σχολείο. Η διαταραχή συνηθέστερα εμφανίζεται στην ηλικία 6-8 ετών και πιθανότατα προσβάλει το 3-4 % των παιδιών σχολικής ηλικίας. Η διάκριση μεταξύ φυσιολογικού και παθολογικού άγχους αποχωρισμού έχει να κάνει κυρίως με το βαθμό προσαρμοστικότητας της συμπεριφοράς του παιδιού στις καταστάσεις αποχωρισμού από τη μητέρα, καθώς και με τη διάρκεια της διαταραχής, που όταν πρόκειται για πάθηση υπερβαίνει τις 4 εβδομάδες.
Η αδυναμία να πειστεί το παιδί να παραμείνει στο σχολείο, εάν επιμένει για μεγάλη χρονική περίοδο, σηματοδοτεί σημαντική βαρύτητα της διαταραχής και το παιδί κατά την ενηλικίωση έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσει κατάθλιψη ή άλλες φοβίες. Η σχολική άρνηση, εάν είναι σοβαρή, μπορεί αρχικά να αντιμετωπιστεί στο ξεκίνημα της θεραπείας με την παραμονή του παιδιού έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα στο σχολείο, διάστημα που επιδιώκεται προοδευτικά να αυξηθεί.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, είναι πολλά από αυτά τα παιδιά όταν φτάσουν στη σχολική ηλικία, νηπιαγωγείο ή πρώτη δημοτικού, να εφευρίσκουν διάφορες δικαιολογίες για να αποφύγουν την «οδυνηρή» αυτή μετάβαση και αλλαγή. Προκειμένου να επιτύχουν το στόχο τους, που στην ουσία, δεν είναι να μην πάνε σχολείο, αλλά να μην αποχωριστούν τη μητέρα τους, τα παιδιά αυτά συχνά σωματοποιούν το άγχος τους. Πονοκέφαλοι, στομαχικοί και κοιλιακοί πόνοι, ναυτία και έμετοι είναι τα πιο συνηθισμένα «όπλα» τους. Όταν βρίσκονται στο σχολείο τα παιδιά αυτά δείχνουν τάσεις απομόνωσης, δεν συμμετέχουν σε παιχνίδια, κλαίνε, ζητούν τη μητέρα τους κοκ.
Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει κάποιες διαφορές στα δεύτερα και τρίτα παιδιά, όσον αφορά στην προσαρμοστικότητά τους στο νέο περιβάλλον. Όπως υποστηρίζουν, όταν έχει προηγηθεί μεγαλύτερο αδελφάκι, τα δεύτερα παιδιά υφίστανται τη σύγκριση ως προς την σχολική τους επίδοση και την προσαρμογή τους από την πλευρά των γονιών και των δασκάλων, η οποία αποθαρρύνει το παιδί, το απογοητεύει και δεν αποτελεί κίνητρο προσπάθειας. Διαφορές, όμως υπάρχουν και σε σχέση με το φύλο. Τα κορίτσια από το Δημοτικό σχολείο κιόλας είναι συνήθως πιο επιμελή στη εκτέλεση των σχολικών τους υποχρεώσεων σε σύγκριση με τα αγόρια. Το γεγονός γίνεται σαφέστερο στην εφηβεία και βέβαια στις τάξεις του Γυμνασίου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κορίτσιαωριμάζουν πιο γρήγορα, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά μέχρι τα 16 περίπου χρόνια, αλλά μετά φαίνεται τα δύο φύλα να εξισώνονται και να ακολουθούν παράλληλη πορεία.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
* Επισκεφθείτε το σχολείο μαζί με το παιδί, ώστε να του μειωθεί το άγχος του αγνώστου. Αν χρειαστεί μπείτε στην τάξη για λίγο μαζί του. Άλλη φορά μπορεί να το πάει σχολείο ο μπαμπάς, ένας θείος κοκ, ώστε σταδιακά να καταπολεμηθεί ο φόβος αποχωρισμού.
* Επιδιώξτε, αν είναι εφικτό, γνωριμία του παιδιού με τους μελλοντικούς συμμαθητές του.
* Αγοράστε τα σχολικά είδη και τα ρούχα που θα φορά στο σχολείο, αφήνοντάς το να διαλέξει πράγματα που του αρέσουν.
* Αν το παιδί αγχώνεται με τη νέα πραγματικότητα, καταθέστε του μια δική σας εμπειρία σχετικά με τα άγχη του σχολείου – ακόμη κι αν δεν έχετε, επινοήστε μια. Θα ανοίξετε μια πόρτα επικοινωνίας με το παιδί και θα του δώσετε να καταλάβει ότι το άγχος που βιώνει δεν είναι αφύσικο.
* Μην εκδηλώνετε στο παιδί τα άγχος που εσείς έχετε απέναντι στη νέα κατάσταση.
* Συζητήστε με το παιδί και προσπαθήστε να καταλάβετε τα συναισθήματα του. Ενθαρρύνετέ το να μοιραστεί μαζί σας τις αμφιβολίες ή τον ενθουσιασμό που αισθάνεται για το σχολείο.
* Μην υποχωρείτε και κρατάτε το παιδί στο σπίτι, παρά μόνο αν βρεθείτε μπροστά σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση όπου μόνο η σωματική βία μπορεί να οδηγήσει το παιδί στο σχολείο. Αν παρόμοιες καταστάσεις είναι συχνές, ζητείστε αμέσως τις συμβουλές ειδικού παιδοψυχιάτρου.
* Αν σας ειδοποιήσουν για παρόμοιες αντιδράσεις στο σχολείο, πηγαίνετε να το δείτε, μην του ασκείτε κριτική και μην το πάρετε στο σπίτι αμέσως. Φροντίστε να ηρεμήσει εκεί, μαζί σας, στο σχολικό περιβάλλον, δείξτε ότι είστε καλά, χαρούμενοι και ευτυχισμένοι κι ότι δεν ανησυχείτε για το πρόβλημά του.
* Τα μεσημέρια και τα απογεύματα στο σπίτι, περιγράψτε του λεπτομερώς την ημέρα σας και πόσο καλά περάσατε και διαβεβαιώνετέ το συχνά ότι θα είστε πάντα εκεί όταν επιστρέψει.
* Μην συζητάτε και μην πραγματοποιείτε σχέδια αλλαγής σχολείου. Το πρόβλημα δεν ξεπερνιέται με αυτό τον τρόπο αφού, πρακτικά, το ίδιο αναμένεται να συμβεί σε οποιοδήποτε σχολείο.
* Μην τιμωρείτε το παιδί με κανέναν τρόπο. Αντιθέτως, επιβραβεύστε ακόμα και την πιο μικρή του επιτυχία στον αγώνα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.


Πηγή: Active help
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...Ο Αγιασμός του Σχολείου μας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12/9/2011 στις 9:00 π.μ.
Διαβάστε περισσότερα...


Για το Ψηφιακό Σχολείο πατήστε ΕΔΩ.

Για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο πατήστε ΕΔΩ.

Ή απλά πατήστε στη δεξιά στήλη του blog με τον τίτλο Σχολικά Βιβλία!
Διαβάστε περισσότερα...

Τσάντες, μολύβια, γόμες, πολύχρωμα τετράδια, όλα έτοιμα. Παρ’ όλα αυτά, το «πρωτάκι» σας, το παιδί που για πρώτη φορά θα περάσει την αυλόπορτα του «μεγάλου» σχολείου, του Δημοτικού, χρειάζεται λίγη «δουλειά» ακόμα. Για να είστε σίγουροι ότι η σχέση που σε λίγο θα ξεκινήσει ανάμεσα σε αυτό και το νέο του σχολείο θα είναι μια από τις πιο ουσιαστικές στη ζωή του, αρχίστε να εφαρμόζετε λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ένα πρόγραμμα αρκετά τροποποιημένο από το καλοκαιρινό. Ο στόχος είναι το παιδί να φτάσει στο σχολείο του χωρίς δυσάρεστα συναισθήματα, φόβο και άγχος, αλλά με τις πιο τρυφερές και γλυκές σκέψεις...
Για το λόγο αυτό, εμείς ρωτήσαμε την παιδοψυχολόγο, κ. Λίνα Μητσάκου, για το πώς θα προετοιμάσετε το παιδί λίγο πριν τον Αγιασμό.

• Ξεκινήστε από σήμερα. Πάρτε μπογιές και μπλοκ ιχνογραφίας και ζωγραφίστε το σχολείο του. Με ζωντανά και ελκυστικά χρώματα, παιδάκια και πολλά πολλά χαμόγελα. Το παιδί θα λάβει αμέσως το μήνυμα ότι το νέο του σχολείο θα είναι ένας τόπος χαρούμενος και φιλικός.
• Βάλτε στο τραπέζι ξανά πιάτα μεσογειακής διατροφής, που όσο να ’ναι ξεχάστηκαν στις διακοπές, αφού συχνά τρώγατε έξω, με μια προτίμηση μάλιστα στα τηγανητά. Εντάξτε ξανά στο πρόγραμμα τα λαδερά, το ψητό ψάρι, τα όσπρια και φυσικά το δεκατιανό με φρούτο, που θα τους προσφέρουν βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες, για γερό ανοσοποιητικό και καλή απόδοση στο σχολείο. Επίσης, περιορίστε το κρέας στη μία φορά την εβδομάδα.
• Αρκετές μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, δώστε προσοχή στο θέμα του ύπνου. Τέρμα η χαλαρότητα των διακοπών και οι «μεγάλες» ώρες που είχαν συνηθίσει να πέφτουν στο κρεβάτι. Υπολογίστε ότι ένα παιδί χρειάζεται 9-10 ώρες ύπνου και την τελευταία εβδομάδα εφαρμόστε με αυστηρότητα το νέο πρόγραμμα προσέλευσης στο υπνοδωμάτιο. Ένα ζεστό μπάνιο θα τα χαλαρώσει, ενώ οι τηλεοράσεις πρέπει ξανά να απομακρυνθούν από το χώρο όπου κοιμούνται τα παιδιά.
• Λίγες μέρες πριν, φτιάξτε πρόγραμμα μέσα στο οποίο θα εντάξετε την προετοιμασία και αγορά των σχολικών ειδών, εγγραφή σε δραστηριότητες, ξεφύλλισμα κάποιων βιβλίων ενδεχομένως. Φυσικά, θα υπάρχει χώρος για παιχνίδι, αλλά σαφώς πιο περιορισμένα για να καταλάβει το παιδί ότι πλέον αλλάζουν οι προτεραιότητες.
• Βοηθήστε το πρωτάκι σας να εγκλιματιστεί και να συμφιλιωθεί με την ιδέα της νέας πραγματικότητας. Μιλήστε του γλαφυρά και με ενθουσιασμό για το καινούργιο ξεκίνημα και κάντε το να νιώσει εμπιστοσύνη για το περιβάλλον στο οποίο θα βρεθεί.
• Τονίστε του πως θα μπορεί σταδιακά μόνος του να γράφει, ενώ θα του φανεί καταπληκτικό όταν θα ανοίγει το βιβλίο με τα αγαπημένα του παραμύθια και θα μπορεί να τα διαβάζει.
• Εάν υπάρχει μικρότερο αδερφάκι, εξηγήστε του ότι αυτό ως μεγαλύτερος θα μπορεί πλέον να αναλάβει την καθοδήγησή του, αφού θα πηγαίνει σχολείο.
• Εντοπίστε τη διαφορετικότητα του Νηπιαγωγείου από το Δημοτικό. Χωρίς φυσικά να του στερήσετε την παιδικότητα λέγοντάς του «Τώρα μεγάλωσες, πας Δημοτικό Σχολείο». Πρέπει να μείνει παιδί, αλλά με νέες εικόνες και γνώσεις.
• Ευγένεια-Σεβασμός-Επικοινωνία. Αναλύστε τις έννοιες όσο πιο απλά γίνεται. Θα το βοηθήσουν να προχωρήσει σωστά στη ζωή του. Μιλήστε του για την πειθαρχία, το σεβασμό και τον καινούργιο δάσκαλο/α.
• Τέλος, μια χαρούμενη φατσούλα να του λέει «καλώς όρισες» θα το κάνει να νιώσει όμορφα και γαλήνια σε αυτόν το νέο δρόμο που μόλις ξεκινάει.

Πηγή:Infokids.grΔιαβάστε περισσότερα...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top