twitter
rss

Το κουδούνι, που χτύπησε πρόσφατα,σημαίνοντας την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, είναι ένα από τα λίγα εξαρτήματα που παραπέμπουν στο «παραδοσιακό» σχολείο. Η ψηφιακή τεχνολογία είναι σήμερα παρούσα στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα και θεωρείται σημαντικό εργαλείο μετάδοσης της γνώσης, ισάξιο με τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας .

Ο μαθητής του 21ου αιώνα διαβάζει το ίδιο εύκολα ένα βιβλίο στο χαρτί και στην οθόνη, μεταφέρει εκπαιδευτικό υλικό σε φλασάκι και σε CD-RΟΜ, κάνει εργασίες στον υπολογιστή και αναζητεί πηγές τεκμηρίωσης στον Παγκόσμιο Ιστό...
Ο μαθητής του 21ου αιώνα διαβάζει το ίδιο εύκολα ένα βιβλίο στο χαρτί και στην οθόνη, μεταφέρει εκπαιδευτικό υλικό σε φλασάκι και σε CD-RΟΜ, κάνει εργασίες στον υπολογιστή και αναζητεί πηγές τεκμηρίωσης στον Παγκόσμιο Ιστό.
Το ελληνικό Ιντερνετ παρέχει πλούσιο υλικό, που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο για τον μαθητή. Ιστοσελίδες με online μαθήματα, υποδείγματα διαγωνισμάτων, παλιά τεστ και εργασίες μαθητών περιμένουν τους μαθητές, προσφέροντας συγκεντρωμένο υλικό που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θα απαιτούσε δεκάδες «λυσάρια», χειρόγραφες σημειώσεις, φωτοτυπίες, απεγνωσμένα τηλεφωνήματα σε συμμαθητές και... πολύ τρέξιμο.

Εκτός από τις φιλότιμες προσπάθειες «χάι τεκ» εκπαιδευτικών, μαθητών ή μεμονωμένων σχολείων, τα τελευταία χρόνια μπήκε στο διαδικτυακό παιχνίδι και η Πολιτεία. Επισκεπτόμενοι τους ιστότοπους που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας, έχετε πρόσβαση σε χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό και πληροφορίες που αφορούν μαθήματα και προγράμματα, ενώ μπορείτε να αποκτήσετε και το προσωπικό σας «σχολικό» email.

Το «Ν-Digital» συγκέντρωσε τα πιο δημοφιλή sites που μπορούν να κάνουν τη ζωή του μαθητή πιο πρακτική και ενδιαφέρουσα. Διαβάστε πού να κάνετε «κλικ» για να οργανώσετε καλύτερα τη μελέτη σας, αλλά και να περάσετε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο.
http://www.free-ebooks.gr : Αν έχετε όρεξη για διάβασμα αλλά... βαριέστε να πάτε μέχρι τη βιβλιοθήκη, απλά κάντε κλικ! Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν ολόκληρα σχολικά βιβλία και βοηθήματα, όπως είναι τυπωμένα στο χαρτί. Το Ανθολόγιο, τα Αρχαία Ελληνικά, η Φυσική και δεκάδες ακόμη εγχειρίδια σας περιμένουν να τα διαβάσετε online και να τα αποθηκεύσετε στον σκληρό σας δίσκο. Μαζί και πολλά εξωσχολικά, λογοτεχνικά ή επιστημονικά βιβλία.
http://diagonisma.gr/ : Ο «εφιάλτης» των μαθητών, τώρα στην οθόνη σας! Περιηγηθείτε σε μία από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων με παλιά διαγωνίσματα, τεστ και θέματα εξετάσεων. Η ιστοσελίδα παραπέμπει σε links από φροντιστήρια και ιστοσελίδες εκπαιδευτικών. Χρειάζεται, όμως, υπομονή για να βρείτε αυτό που ψάχνετε, καθώς μερικοί σύνδεσμοι δεν δουλεύουν.
http://11dim-evosm.thess. sch. gr/online.htm/: Μια ιστοσελίδα που «χαρίζει» το 11ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου σε όλους τους μαθητές που θέλουν να είναι σε φόρμα, λύνοντας ασκήσεις στο σπίτι. Γλώσσα, Μαθηματικά, Ιστορία, Φυσικές Επιστήμες και Αγγλικά, από... τη θεωρία στην πράξη, δηλαδή στις ασκήσεις που περιέχονται στην κάθε ενότητα!
http://www. internetpoly glot.com/: Αν έχετε έφεση στις ξένες γλώσσες και αισθάνεστε την ανάγκη να επικοινωνείτε με τους ευρωπαίους εταίρους μας, τότε αυτή είναι η ιδανική ιστοσελίδα. Η εκμάθηση της ξένης γλώσσας γίνεται παιχνίδι, τόσο για εσάς όσο και για τους φίλους σας, με τους οποίους μπορείτε να μοιραστείτε το μάθημα. Και, αν δεν είστε σίγουροι για τα προφορικά, μάθετε τη σωστή προφορά των λέξεων ακούγοντας τον φωνητικό οδηγό.
http://www.pe.sch. gr/lek kas/ergasies/online/: Οταν το μάθημα συνάντησε το Ιντερνετ! Βρείτε εδώ συγκεντρωμένα δωρεάν μαθήματα και των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης. Οι μικροί web surfers μπορούν να εξασκηθούν σε απλές αριθμητικές πράξεις ή να μυηθούν στον κόσμο των ορυκτών. Οι πιο μεγάλοι μπορούν να διαβάσουν αγγλικά και μαθηματικά ή να παρακολουθήσουν απλά μαθήματα Πληροφορικής.
http://eclass.sch.gr/: Μια ηλεκτρονική «τάξη» στην υπηρεσία της κλασικής διδασκαλίας. Η Ομάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών δίνει στον μαθητή πρόσβαση στην ύλη των μαθημάτων που διδάσκονται στην τάξη. Για το σχολικό έτος 2010-2011 υπάρχουν 382 ηλεκτρονικά μαθήματα, για 117 σχολεία από όλη τη χώρα. Κατεβάστε σε ΡDF το εγχειρίδιο χρήσης για τον μαθητή και... καλό σερφάρισμα!
http://www.eduportal.gr/: Η Ελληνική Πύλη της Παιδείας κρύβει μέσα της πλουσιότατο εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Θα βρείτε, επίσης, κατάλογο σχολικών εργασιών (διαθεματικές, συνθετικές, εκπαιδευτικών, ευρωπαϊκών προγραμμάτων), ενώ έχετε τη δυνατότητα να καταχωρίσετε και τη δική σας εργασία. Απαιτείται δωρεάν εγγραφή.
http://www.school.gr/: Κόντρα στους γκρίζους τοίχους και τα κρύα θρανία, το «ηλεκτρονικό σχολείο» σάς υποδέχεται με έναν χαμογελαστό Ηλιο στην αρχική του σελίδα. Προτού βουτήξετε στα βαθιά νερά της μάθησης, κάντε μια στάση για να ζωγραφίσετε ή να παίξετε παιχνίδια. Στη συνέχεια μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για την πιστοποίηση στις νέες τεχνολογίες και να βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα έντυπα σχολικών μονάδων.
http://ischool.e-steki.gr/: Αν οι γονείς σας γκρινιάζουν για τις ώρες που ξοδεύετε στην καφετέρια, αρχίστε να συχνάζετε- με μέτρο!σε ένα στέκι που δεν απαιτεί να βγείτε από το σπίτι. Το e-steki είναι ένας χώρος ηλεκτρονικής συνάντησης μαθητών και φοιτητών. Ανταλλάξτε απόψεις, καταθέστε τις εμπειρίες σας, δώστε και πάρτε συμβουλές και λύστε όλες σας τις απορίες.
 
http://www.sch.gr/: Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ενώνει εκατοντάδες σχολεία και προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες στους μαθητές. Πλοηγηθείτε στις σελίδες του και βρείτε αυτό που ψάχνετε. Στη διεύθυνση http://students. sch. gr/ μπείτε στην «Πύλη Μαθητών» και βρείτε πληροφορίες για σχολεία και πανεπιστήμια, παίξτε παιχνίδια, λύστε κουίζ και λάβετε μέρος σε διαγωνισμούς. «Κλικάρετε» στο http://blogs. sch. gr/ και διαβάστε ιστολόγια που διατηρούν σχολεία, εκπαιδευτικοί και μαθητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Γιατί όχι κι εσείς; Στο http://webmail. sch. gr/ μπορείτε να δημιουργήσετε το προσωπικό σας «μαθητικό» email.
http://www.e-yliko.gr/: Η επίσημη εκπαιδευτική πύλη του υπουργείου Παιδείας. Βρείτε και κατεβάστε λογισμικό για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ενημερωθείτε για τις δράσεις και τα προγράμματα του υπουργείου, μάθετε ποιοι διαγωνισμοί «τρέχουν», περιηγηθείτε σε ψηφιακές βιβλιοθήκες και βρείτε υποστηρικτικό υλικό για όλα τα μαθήματα.
http://www.saferinternet.gr/: Ο κόμβος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου έχει φτιαχτεί για να βοηθήσει τους μαθητές να χαρούν το Ιντερνετ με ασφάλεια. Τα μικρά παιδιά μπορούν να συνδυάσουν γνώση και διασκέδαση στο «μαγικό» νησί του Saferinternet, ενώ οι έφηβοι θα βρουν τη δική τους διαδικτυακή γωνιά, στο Υouth Ρanel.
http://el.wikipedia.org/: Η μεγαλύτερη δωρεάν ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια. Αφήστε τους τόμους του μπαμπά να σκονίζονται στο ράφι και αποκτήστε τη γνώση όλου του κόσμου με μερικά κλικ. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι μαθητές χρησιμοποιούν τη Βικιπαίδεια για σχολικές εργασίες. Σημειώστε, όμως, ότι η ύλη της δεν συντάσσεται κατ΄ ανάγκην από επιστήμονες ή πανεπιστημιακούς, αλλά από απλούς χρήστες του Ιντερνετ.

Αναδημοσίευση άρθρου από Τα ΝΕΑ online: Τα καλύτερα websites για τους μαθητές (21/09/2010)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top