twitter
rss

Μέχρι χθες η τετράχρονη Ίντεν Σοτσένκο δεν μιλούσε και δεν πλησίαζε κανέναν. Ήταν ένα εσωστρεφές αυτιστικό παιδί που έτρεχε μακριά όποτε την πλησίαζαν.


«Από τότε που άρχισε να παίζει με το ρομπότ που έφεραν στο σχολείο της, έχει αλλάξει τελείως» λέει η μητέρα της Κλερ. «Δείχνει τα συναισθήματα της και τολμάει ακόμη και να μας αγκαλιάζει.


Το ρομπότ, που ονομάζεται Κάσπαρ είναι προγραμματισμένο ...να χαμογελάει, να γελάει, να κλείνει το ένα μάτι και να κουνάει τα χέρια του. Έχει το ύψος ενός μικρού παιδιού και είναι τηλεκατευθυνόμενο από καθηγητές μέσω υπολογιστή.


Κοστίζει περίπου 1400 στερλίνες, περίπου 2000 ευρώ και διατίθεται σε αρκετές παραλλαγές, αν και βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο... «Τα αυτιστικά παιδιά δεν αντιδρούν καλά στους ανθρώπους που τα πλησιάζουν επειδή δεν αναγνωρίζουν τις εκφράσεις του προσώπου τους» λέει ο Μπεν Ρόμπινς ερευνητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Χερτφορντσάιρ, που ειδικεύεται σε προγράμματα σχετικά με αυτιστικά παιδιά.


«Τα ρομπότ είναι πιο ασφαλή για αυτά επειδή δεν είναι περίπλοκα και είναι προβλέψιμα» προσθέτει.


Ο Κάσπαρ έκανε τα πρώτα ρομποτικά του βήματα το 1998 και μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει σημαντικά τουλάχιστον 300 αυτιστικά παιδια στη Βρετανία.


«Γειά σας με λένε Κάσπαρ και θέλω να παίξουμε» λέει το ρομπότ ενώ πλησιάζει τα παιδιά.


Γελάει όταν τον αγγίζουν στα χέρια, την πλάτη ή τα πόδια και κρύβει το πρόσωπό του όταν κλαίει επειδή τον χτύπησαν με δύναμη.


Κατσουφιάζει και χαμογελάει ανάλογα με τις κινήσεις και τα λόγια των παιδιών.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top