twitter
rss

Με θέμα «Μουσεία και μνήμη» γιορτάζεται στις 18 Μαΐου η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Εργαστήρια, ξεναγήσεις, παραστάσεις και πολλές εκπλήξεις επιφυλάσσουν στους επισκέπτες τα μουσεία, τα οποία θα κρατήσουν ανοιχτές τις πόρτες τους έως αργά το βράδυ.  
Δείτε παρακάτω: 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μουσικοθεατρική παρουσίαση δημοτικών τραγουδιών, εθίμων και δρώμενων της Άνοιξης με τίτλο «Τα εαρινά», σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α. Π. Θ. (18 Μαΐου, ώρα 19.30). Το μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ:

Τρίτη 17.05.2011, ώρα 21:00-22.30

Στο πλαίσιο των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, οι “Your Hand in Mine” (Mάνος Μυλωνάκης, Γιώργος Παπαδόπουλος) μας προσφέρουν με την τεχνική Live-looping τη νεορομαντική μουσική τους. Oι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν την νέα τους δισκογραφική δουλειά.

Είσοδος ελεύθερη.

Δράσεις στο μουσείο από την κ. Θάλεια Βαλέτα

''Metamyth'' © Therapy through Art

17 Μαΐου 2011, 17.00-20.00, είσοδος 10 €

Η κ. Θάλεια Βαλέτα, ηθοποιός, συγγραφέας, δραματοθεραπεύτρια, και δημιουργός της τεχνικής''Metamyth'' © Therapy Through Art θα πραγματοποιήσει βιωματική ξενάγηση με αφετηρία τα έργα της μόνιμης συλλογής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Η τεχνική ''Metamyth'' © Therapy Through Art βασίζεται στον διάλογο, μεταξύ των αισθήσεων του εσωτερικού κόσμου και της τέχνης, που μπορεί να είναι αποκαλυπτικός για τους συμμετέχοντες όσον αφορά στον εαυτό τους και στον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν.

Αυτή η πρωτότυπη προσέγγιση, χρησιμοποιεί ως δυναμικά εργαλεία την μυθολογία, τις θεατρικές τεχνικές, όλες τις τέχνες, τον ρυθμό και την τελετουργία, με σκοπό τη νοητική και σωματική ξεκούραση, την απόλαυση και την αυτογνωσία.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος.

Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε στο τηλ. 2310 240002 και στο email: mmcart5@mmca.org.gr.

Τετάρτη 18.05.2011, ώρα 21.30-22.30

Στο πλαίσιο των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, το «Εργαστήρι Jazz» των σπουδαστών του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσει συναυλία στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (υπεύθυνος Μανώλης Σιδερίδης).

Είσοδος ελεύθερη.

''Εγώ και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης''

18 Μαΐου 2011, 17.00-20.00, είσοδος ελεύθερη

Με την ευκαιρία του εορτασμού της διεθνούς μέρας των μουσείων, η Θάλεια Βαλέτα θα πραγματοποιήσει εκδήλωση αφιερωμένη στους επισκέπτες του μουσείου.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να ακουστούν οι ανάγκες, οι επιθυμίες και οι εντυπώσεις του κοινού σε έναν ζωντανό διάλογο που παίρνουν μέρος το μουσείο, οι ενήλικες, τα παιδιά,οι γονείς , οι εκπαιδευτικοί, άτομα με αναπηρία , μετανάστες.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Η Θάλεια Βαλέτα είναι επιστημονική συνεργάτης και ερευνήτρια του νοσοκομείου St.Thomas' στο Λονδίνο και του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Αγια Σοφία στην Αθηνά. Συνεργάζεται με το Αρχείο των Αρχαίων Ελληνικών και Ρωμαϊκών Παραστάσεων στην Οξφόρδη και σκηνοθετεί / επιμελείται εργαστήρια / σεμινάρια, διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας κατά της επιληψίας.



ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, παραμένοντας την Τετάρτη 18 Μαΐου ανοιχτό μέχρι τις 22.00 και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.



Παράλληλα, σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κέντρο Stereosis, την Τετάρτη 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Μουσείου (Αποθήκη Α’, Λιμάνι) οι εξής δράσεις:







* · Ξενάγηση και ενημέρωση για την έκθεση «Ανάπτυξη- Βραβείο Pictet» η οποία παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος της PhotoBiennale και περιλαμβάνει έργα των 12 finalist (Christian Als, Edward Burtynsky, Stéphane Couturier, Mitch Epstein, Chris Jordan, Yeondoo Jung, Vera Lutter, Nyaba Leon Ouedraogo, Taryn Simon, Thomas Struth, Guy Tillim, Michael Wolf) του Βραβείου Pictet.



* · Θα ακολουθήσει προβολή ταινιών μικρού μήκους, παραγωγής του Μουσείου: «PhotoBiennale», «Δέκα όψεις της ελληνικής φωτογραφίας», «Philip Tsiaras. The Supereal» και «Δημήτρης Σούλας. Στιγμιότυπα 1967- 1974».



ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με σειρά εκδηλώσεων και θέμα «Μουσεία και Μνήμη», από τις 15 ως τις 22 Μαΐου. Κάθε χρόνο το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιλέγει ένα θέμα και μουσεία σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν ποικίλες εκδηλώσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις 18 Μαΐου. Στόχος του εορτασμού είναι η ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.

Οι εκδηλώσεις στις 15 και στις 17 Μαΐου είναι δωρεάν

Στις 18 Μαΐου (παγκόσμια ημέρα των μουσείων) η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη για το κοινό

Κυριακή 15/5

12 μ.μ - 2 μ.μ.

Οι εκδηλώσεις του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού περιλαμβάνουν την προβολή ταινίας μικρού μήκους με τίτλο«Τοπίο και μνήμες: η περιοχή του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού» με θέμα τις αλλαγές της χρήσης του χώρου που βρίσκεται το Μουσείο από την αρχαιότητα έως σήμερα. Μια μικρή έκθεση προσωπικών αντικειμένων με θέμα «Μνήμες αντικειμένων» θα στηθεί στο φουαγιέ του Μουσείου, ενώ οι κάτοχοί τους θα αφηγηθούν στο κοινό τις ιστορίες των αντικειμένων. Μέλη του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών θα αφηγηθούν λαϊκά παραμύθια για ενήλικες.

Τρίτη 17 Μαΐου

8 μ.μ.- 11 μ.μ.

στο πλαίσιο της «Νύχτας Μουσείων» θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου στη μόνιμη έκθεση, από τις 20:00 έως τις 23:00. Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής.

Τετάρτη 18 Μαΐου

7 μ.μ.- 8 μ.μ.

προβολή ταινίας & περιοδική έκθεση στο φουαγιέ

8.30 μ.μ. - 10 μ.μ.

Συναυλία The SpeakEasies Swing Band

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία και με χορηγία του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.



ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΊΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΑΠΘ

Ειδικά για τις 18 Μαΐου, το Τελλόγλειο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό μέχρι τα μεσάνυχτα.

12:00-13:00, 16:00-17:00

Περιηγήσεις στις εκθέσεις «Έλληνες Χαράκτες από τη Δωρεά Δημητρίου Τσάμη» και «Παύλος Βασιλειάδης-Περιβάλλοντα».

09:00-00:00 ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Τρεις δραστηριότητες που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους αυτόνομους επισκέπτες των εκθέσεων.

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά, με ερέθισμα τα έργα «Κήπος» και «Πόλεις» της έκθεσης «Παύλος Βασιλειάδης -Περιβάλλοντα»:

«Φτιάχνω τον δικό μου κήπο» Τα παιδιά ζωγραφίζουν, κόβουν, συνθέτουν τον δικό τους «ανθισμένο» κόσμο. (2ος όροφος)

«Η φανταστική μου πόλη» Τα παιδιά διαμορφώνουν τη δική τους πόλη με σύμμαχο τα χρώματα και τη φαντασία. (2ος όροφος)

Διαδραστική εγκατάσταση:

«Ο Μνημοχώρος του Παύλου Βασιλειάδη» «Ο Μνημοχώρος αποτελεί μια εγκατάσταση, μια εικαστική αναπαράσταση της μνήμης στον εγκέφαλο. Ένα δωμάτιο (ο εγκέφαλος), που περιτρέχεται πολλές φορές από ένα νήμα (οι νευρώνες) στερεωμένο στους τοίχους. Πάνω στο νήμα βρίσκονται μνήμες (καταχωρημένες σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου, που η μια ανασύρει την άλλη), δηλαδή μικρά κομμάτια από φωτογραφίες, μικροαντικείμενα που μας θυμίζουν κάτι -ευχάριστο συνήθως- και γενικά, πράγματα που τα κρατάμε στο συρτάρι γιατί κάτι μας θυμίζουν.» Π. Βασιλειάδης Φέρε τις αναμνήσεις σου (φωτογραφίες, αντικείμενα, γράμματα.) ή γράψε μια προσωπική θύμηση και στερέωσέ την στο νήμα του «Μνημοχώρου», συμπληρώνοντας το έργο. (1ος όροφος)

20:00-21:00 Ο εικαστικός Παύλος Βασιλειάδης και ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής των εκθέσεων Παναγιώτης Μπίκας συνομιλούν με το κοινό και περιηγούνται μαζί του στις εκθέσεις.

21:00 Συναυλία post-rock, shoegaze και ηλεκτρονικής μουσικής με τον Absent without leave. (1ος όροφος)



ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ–ΘΡΑΚΗΣ
9:00 - 11:00 «Απ’ την άκρη της κλωστής ως την άκρη της γης»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την παραδοσιακή ενδυμασία για μαθητές Νηπιαγωγείου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου «Παραδοσιακές Ενδυμασίες από τη Μακεδονία και τη Θράκη: 1860-1960» από το μουσειοπαιδαγωγό Γιώργο Αδαμίδη και αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από την Ανθή Θάνου και τον Παναγιώτη Κούλελη (μουσική).

10:00 - 12:00 «Ο Καραγκιόζης μυλωνάς»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τους νερόμυλους στην προβιομηχανική εποχή, για μαθητές Δημοτικού.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου «Στους Μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης: Νερόμυλοι, Νεροπρίονα, Νεροτριβές και Μαντάνια στην παραδοσιακή κοινωνία» από το μουσειοπαιδαγωγό Γιώργο Αδαμίδη και παράσταση Θεάτρου Σκιών από τον Χρήστο Στανίση.

19:00 - 20:30 «Μαλαματένιος αργαλειός και φιλντισένιο χτένι»
της Μαρίας Παπαλέξη, για μικρούς και μεγάλους.
Ένα μουσικό παραμύθι από …κλωστή από το Θέατρο του Παπουτσιού πάνω στο δέντρο με ερμηνεία της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη και όργανα (λαούτο, πνευστά, κρουστά) του Κωστή Πιστιόλη (στο πλαίσιο της εκθεσιακής ενότητας του Μουσείου για την παραδοσιακή υφαντική).

20:30 - 10:00 «Ημερολόγια Ζωής»
Παράσταση χοροθεάτρου με μουσική και αφήγηση από την ομάδα καλλιτεχνών SOURLIBOOM, για μεγάλους και μικρούς.
…μνήμες ανθρώπων μέσα από τη λογοτεχνία.



ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ


17/05 Ευρωπαική Νύχτα Μουσείων 2011
Διευρυμένο Ωράριο/ 10:00-22:00
Δωρεάν Είσοδος στις Εκθέσεις «Αιτία Θανάτου: Ευθανασία» ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών & Animacall_The Animation Project 2011 ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1, Λιμάνι
Έκπτωση 20%-40% στις εκδόσεις του ΚΜΣΤ
Ξεναγήσεις στις Εκθέσεις «Αιτία Θανάτου: Ευθανασία» ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών & Animacall_The Animation Project 2011 ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1, Λιμάνι / 21:00-22:00

18/05 Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2011
Διευρυμένο Ωράριο/ 10:00-22:00
Δωρεάν Είσοδος στις Εκθέσεις «Αιτία Θανάτου: Ευθανασία» ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών & Animacall_The Animation Project 2011 ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1, Λιμάνι
Έκπτωση 20%-40% στις εκδόσεις του ΚΜΣΤ
Ξεναγήσεις στις Εκθέσεις «Αιτία Θανάτου: Ευθανασία» ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών & Animacall_The Animation Project 2011 ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1, Λιμάνι / 19:30-20:30
Συναυλία από το κουαρτέτο εγχόρδων της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, με κομμάτια κλασσικής μουσικής, βαλς, άριες από όπερες, αγαπημένα κομμάτια τζαζ και ελληνικά τραγούδια, ειδικά διασκευασμένα για κουαρτέτο εγχόρδων / 21:00-22:00

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top