twitter
rss

H Ελληνική παράδοση, θέλει το Σάββατο του Λαζάρου σε πολλές περιοχές να φτιάχνονται τα «Λαζαράκια». Ψωμένια ανθρωπάκια, φτιαγμένα με ειδική συνταγή, πλάθονται, στολίζονται, ψήνονται, στολίζουν το τραπέζι και φυσικά τρώγονται με όρεξη!
Συστατικά...  
* 1 κιλό αλεύρι σκληρό ή 700 γρ. σκληρό και 300 γρ. μαλακό
* 1/2 φλ. ζάχαρη
* 1/2 φλ. ελαιόλαδο
* 1+1/2 φλ. σταφίδες ξανθές
* 1 φακελάκι μαγιά
* 4 κ. γλυκού κανέλα
* 1 φλ. γάλα χλιαρό (ίσως λίγο ακόμα)
* 1 κ. γλυκού αλάτι
* χλιαρό νερό (για το προζύμι)
* γαρύφαλλα ολόκληρα για μάτια

Εκτέλεση

1. Φτιάχνουμε το προζύμι: Σε 1 φλ. χλιαρό νερό διαλύω την μαγιά και προσθέτουμε αλεύρι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 12 ώρες.
2. Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, την ζάχαρη και την κανέλα. Κάνουμε μία τρύπα στη μέση και βάζουμε το προζύμι, το ελαιόλαδο, το χλιαρό γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε παίρνοντας λίγο-λίγο αλεύρι από γύρω. Προσθέτουμε τις σταφίδες και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε να γίνει η ζύμη απαλή!
3. Φτιάχνουμε λαζαράκια (ανθρωπάκια) και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε αντικολλητικό χαρτί για 1 ώρα.
4. Ψήνουμε στους 190°c πάνω κάτω αντίσταση για 20' το πολύ.



Λίγα μυστικά ακόμα

Ο χρόνος ψησίματος ίσως διαφέρει (ανάλογα το μέγεθός τους), μόλις ροδίσουν είναι έτοιμα (προσοχή να μη καούν)!

Αφού φτιάξουμε τα Λαζαράκια και τους δώσουμε σχήμα ανθρώπου βάζουμε τα γαρύφαλλα για μάτια και μύτη. Για στόμα χρησιμοποιούμε μία σταφίδα.

Αν χρειαστεί περισσότερο υγρό στο ζύμωμα προσθέτουμε γάλα και όχι νερό!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top