twitter
rss

     

Οι Μπαλτζανοί είναι μια  ράτσα Μακεδόνων όχι γνωστή και πολύ σπάνια αλλά με τα έθιμά της
   Το Χριστουγεννιάτικο έθιμό τους ήταν να ψήνουν τη «Μεσούρα » στο φούρνο και να την τρώνε με πατάτες στο γιορτινό τραπέζι.
   Μεσούρα είναι κοτόπουλο με μπαχαρικά, με  γέμιση ρυζιού , σταφίδων και κομμάτια από φλούδες πορτοκαλιού. Την  Μεσούρα την συνόδευαν με κόκκινο κρασί τυρί φέτα ψωμί και λαχανοσαλάτα.



    Οι Σαρακατσάνοι είναι από τις παλαιότερες ελληνικές ράτσες. Οι Σαρακατσάνοι ασχολούνταν πιο πολύ με την κτηνοτροφία (κυρίως με την εκτροφή προβάτων) μετακινούνταν παντού γι’ αυτό και σήμερα απαντώνται σ’ όλη την Ελλάδα.
    Ένα από τα διάφορα Χριστουγεννιάτικα έθιμά των Σαρακατσαναίων ήταν το μαγείρεμα του γουρουνιού. Οι Σαρακατσάνοι πάντα είχαν στην  αυλή τους ένα γουρουνάκι το οποίο το μεγάλωναν και τα Χριστούγεννα το έσφαζαν.
    Με το λίπος του γουρουνιού έκαναν τη «λίγδα» την οποία  την χρησιμοποιούσαν σαν λάδι για τα διάφορα φαγητά που έκαναν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης με το κρέας έφτιαχναν τον «καβουρμά» που ήταν παρασκεύασμα από κρέας, λίπος και μπαχαρικά. Ένα ακόμα φαγητό που έφτιαχναν ήταν οι «μπάμπες» οι οποίες ήταν  έντερο γουρουνιού γεμισμένο με κρέας το οποίο δεν χρειαζόταν  μαγείρεμα.
     Με το κρέας που περίσσευε  κάνανε την Πρωτοχρονιά την «κουκβάλα» που γινόταν με την  λίγδα , ψωμί , τυρί και κόκκινο 
πιπέρι, και ήταν σαν τη δικιά μας βασιλόπιτα  ( με φλουρί μέσα). 
                                                              Ελένη Τσέτη

    Στο Κλειδί Ημαθίας γινόταν ένα έθιμο που άρχιζε τα Χριστούγεννα και τελείωνε την ημέρα των Φώτων.
Κάθε χρόνο συγκεντρώνονταν παρέες αντρών ,ντυνόντουσαν  με μαύρα ρούχα σαν καλικάτζαροι και γυρνούσαν  από σπίτι σε σπίτι , από μαγαζί σε μαγαζί και χόρευαν…
                                           Θανάσης Χατζηνικολάου



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top