twitter
rss


Ξέρετε πώς είναι τα παραδοσιακά Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά στις άλλες χώρες;
Για να δούμε μαζί,σ΄ένα ταξίδι στον πλανήτη γη!

Στην Φινλανδία το φαγητό της ημέρας είναι ρέγγες με γογγύλια.
Στην Πολωνία ο κόσμος την παραμονή δεν τρώει τίποτε ώσπου να φανεί στον ουρανό το πρώτο αστέρι. Το γιορτινό τους γλυκό είναι το μάζουρεκ (σπόροι παπαρούνας με μέλι και σταφίδες). Κάτω από το τραπέζι που τρώνε στρώνουν άχυρα για να θυμηθούν το στάβλο που γεννήθηκε ο Χριστός και αφήνουν μια θέση άδεια στο τραπέζι για την Παναγία και το μωρό της, σε περίπτωση που θα έρθουν να τους ζητήσουν στέγη.
Στη Γαλλία αφήνουν το βράδυ φαγητό στο τραπέζι για την Παναγία και το βρέφος της. Τα δώρα τα φέρνει η Τάντε Άρια, η θεά των Ανέμων με το   γαϊδουράκι της.
                                         
Στη Σουηδία την παραμονή των Χριστουγέννων τρώνε ρυζόγαλο με κανέλα, που έχει μέσα ένα κρυμμένο τυχερό αμύγδαλο (γκρινσγκροτ), ψάρι και πουτίγκα με ρύζι.
Στην Ινδία οι Χριστιανοί στολίζουν αντί για έλατα μπανανόδεντρα ή μάγκο και την Πρωτοχρονιά ρίχνουν στις πόρτες των σπιτιών τους ρύζι και αλεύρι για να καλωσορίσουν τη θεά της ευτυχίας.
Στην Ιταλία ο Άγιος Βασίλης είναι γυναίκα, η Λα Μπεφάνα και επισκέπτεται τα παιδιά στις 6 Ιανουαρίου,σαν γριά πάνω σε σκουπόξυλο που πετά στον αέρα και μπαίνει στα σπίτια από τις καμινάδες. Ο μύθος λέει ότι ψάχνει στα σπίτια το μικρό Χριστό.



Στην Ολλανδία τα δώρα τα φέρνει ο Άγιος Νικόλαος στις 6 Δεκεμβρίου, φορώντας μακριά ρούχα και καπέλο επισκόπου. Φτάνει στο Αμστερντάμ με ένα καράβι από την Ισπανία, έχοντας μαζί του το νεαρό μαύρο Πιτ, που ξέρει τα καλά και τα κακά παιδιά της χρονιάς και μαζί πετάν από στέγη σε στέγη, μοιράζοντας δώρα.
Ο ’Αγιος Νικόλαος πηγαίνει και στα παιδιά της Γερμανίας τα οποία βάζουν τα παπούτσια τους και τις κάκλτσες τους κοντά στο τζάκι για να πέσουν μέσα τα παιχνίδια.
Στο Μεξικό τα παιδιά παίρνουν τα δώρα τους από τους Μάγους στις 6 Ιανουαρίου. Τα πιο αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών είναι η πινιάτα (δοχείο από πηλό ή χαρτί) γεμάτα μικρά γλυκά και δωράκια,που τα κρεμάνε στις πόρτες ή στο ταβάνι. Μετά φωνάζουν τα παιδιά για να καταφέρουν να σπάσουν τα πινιάτα και να πάρουν τα δώρα. Το παιχνίδι γίνεται πιο διασκεδαστικό όταν τους δέσουν τα μάτια και τους δώσουν ένα ραβδί για να τα σπάσουν στα τυφλά.



Στη Νορβηγία τα παιδιά αφήνουν έξω φαγητό τη νύχτα για να καλοπιάσουν τον καλικάντζαρο και να μην πειράξει αυτούς αλλά και τα ζώα τους. Αφήνουν  τις πόρτες ξεκλείδωτες και αναμμένα κεριά στα παράθυρα σαν καλοσώρισμα για κάθε ξένο και επισκέπτη.
Στη Χαβάη, μια και δε χιονίζει ποτέ βάφουν δέντρα άσπρα και γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τους κερνούν.
Στην Κίνα καλωσορίζουν τον καινούργιο χρόνο ρίχνοντας βεγγαλικά και χορεύοντας το χορό του δράκου για να φοβίσουν τα κακά πνεύματα.
Στη Ρωσία τα δώρα τα φέρνει η Μπαμπούσκα. Φτιάχνουν 5 δεμάτια άχυρα,που συμβολίζουν τη χαρά,τη λύπη, το γάμο, το χρήμα και το θάνατο. Ύστερα βάζουν την πιο τεμπέλικη χήνα του σπιτιού να διαλέξει το δεμάτι που θα δείξει την τύχη του σπιτιού.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top