twitter
rss

Διαβάστε περισσότερα...


Φτιάξτε τον Μάρτη σας, με κουμπάκια διαφόρων χρωμάτων!
Απλά προσέξτε να είναι με 4 τρυπούλες.

Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι...
Διαβάστε περισσότερα...


Διαβάστε περισσότερα...

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάνε όλοι οι Χριστιανοί την Σαρακοστή, ενώ ταυτόχρονα έχει σημάνει το τέλος των Απόκρεω. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάζεται έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» σωματικά από τις τροφές, και πνευματικά, αρχίζουν πιο έντονη και πιο συχνή την λειτουργική ζωή.
Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Απαγορεύεται κάθε εργασία εκτός από το καθάρισμα των μαγειρικών σκευών από τα λίπη (γι” αυτό και ονομάστηκε «Καθαρή»). Η αυστηρή νηστεία του Πάσχα διαρκεί 40 μέρες, όσες δηλαδή ημέρες νήστεψε και ο Χριστός στην έρημο, συν την μεγάλη εβδομάδα.

Τι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα;
Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώμε λαγάνα (άζυμο ψωμί που φτιάχνουν μόνο εκείνη τη μέρα), και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα κυρίως όμως λαχανικά.
Γιατί πετάμε χαρταετό;
Επίσης πετάμε και χαρταετό, σύμβολο του ότι ο άνθρωπος είναι πλασμένος για να “πετά” πνευματικά, στα ουράνια.

Αναδημοσίευση από: http://blogs.sch.gr/kantonopou
Διαβάστε περισσότερα...

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Σύγχρονοι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί αγώνες", σήμερα Τετάρτη 18/2/2015, επισκέφθηκε το σχολείο μας η ομάδα του Ολυμπιακού Μουσείου κι έδειξε στους μαθητές μας κάποια από τα ολυμπιακά και παραολυμπιακά αθλήματα.

Περάσαμε πολύ όμορφα!
Τους ευχαριστούμε.
Διαβάστε περισσότερα...

http://www.mnh.si.edu/vtp/1-desktop/
Έχετε χρησιμοποιήσει Spectrum ή Commodore; Έχετε παίξει με Atari ή Nintendo; Ή μήπως δεν έχετε ακούσει ποτέ γι’ αυτά; 

Ελάτε στο ΝΟΗΣΙΣ για να θυμηθείτε οι παλιότεροι και να μάθετε οι νεότεροι ή πάρτε μια γεύση από την έκθεση πατώντας πάνω στην εικόνα για να περιηγηθείτε εικονικά.

Ακολουθήστε τη χρονογραμμή και χαθείτε στον μαγευτικό κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των παιχνιδομηχανών βλέποντας την εξέλιξή τους μέσα στα χρόνια.

Παρακολουθήστε στιγμιότυπα από τα δημοφιλέστερα video games και παίξτε σε πραγματικά arcades.

Θυμηθείτε διαφημίσεις από μια άλλη εποχή και φυλλομετρήστε τεύχη του Pixel, του PCMaster και του User.Δείτε τον γίγαντα ΙΒΜ 1620, τον πρώτο υπολογιστή που ήρθε στην Βόρεια Ελλάδα, μεγέθους δύο δωματίων.

Διάρκεια έκθεσης: από 20/12/2014 μέχρι 31/3/2015.
Διαβάστε περισσότερα...

Ελάτε να γιορτάσουμε όλοι μαζί την τελευταία μέρα της Αποκριάς!

Διαβάστε περισσότερα...
Διαβάστε περισσότερα...Διαβάστε περισσότερα...Τα μικρότερα παιδιά, σήμερα, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σε µία όλο και περισσότερο νεαρή ηλικία. Γι’αυτό το λόγο, το Insafe εξέδωσε ένα βιβλίο 30 σελίδων με το οποίο επιδιώκει να εισαγάγει έννοιες της σύγχρονης τεχνολογίας, στο  καθηµερινό λεξιλόγιο και τις  δραστηριότητες των Λιλιπούτειων φίλων μας.
Αν και αυτό το βιβλίο δραστηριοτήτων προσφέρει στα παιδιά, ηλικίας από 4 έως 8 ετών, 30 σελίδες διασκέδασης και παιχνιδιών, τους καθοδηγεί επίσης να ακονίσουν τις βασικές γλωσσικές, µαθηµατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δεξιότητές τους.
Διαβάστε περισσότερα...

Tη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014 οι μαθητές  των Α΄ και Β΄ τάξεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Μαγνησίας, βραβεύτηκαν για τη συμμετοχή τους  στο διαγωνισμό με τίτλο: « Έχω ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά της γης». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τα παιδιά παρουσίασαν τις αφίσες που δημιούργησαν,  εκφράζοντας έτσι με δημιουργικό τρόπο τις ιδέες τους για τις αξίες που διέπουν τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Επίσης, συμμετείχαν σε διαδραστικά θεατρικά δρώμενα, εμπνευσμένα από τα βιβλία των συγγραφέων Κατερίνας Τζαβάρα « Έχω ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά της γης» και Μαριάννας Κατρά « Όλοι μαζί μια αγκαλιά για να φτάσουμε ψηλά!».
Διαβάστε περισσότερα...


Βλέποντας τις εικόνες, μπορείτε εύκολα να φτιάξετε ένα πειρατικό καπέλο!

Διαβάστε περισσότερα...

http://www.mnh.si.edu/vtp/1-desktop/  
Κάντε κλικ στην εικόνα για να γνωρίσετε τον...μυστηριώδη 
Μ. Καραγάτση.
Διαβάστε περισσότερα...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top