twitter
rss

Διαβάστε περισσότερα...

Με ζογκλερική, ακροβατικά και clowing ξεκινά ο Νοέμβριος στη Θεσσαλονίκη, χάρη στις δράσεις που σχεδίασε η «Σχεδία στην Πόλη» - μια ανήσυχη εθελοντική ομάδα νέων παιδαγωγών, εμψυχωτών και καλλιτεχνών - και στηρίζει η 
Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014

Την Παρασκευή 1 & το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013, η Πλατεία Τερψιθέας και ο πεζόδρομος της Ικτίνου, θα ζωντανέψουν με παραστάσεις και εργαστήρια τσίρκου για μικρούς και μεγάλους!
Στόχος είναι να προβληθεί η σημασία της καλλιτεχνικής έκφρασης στις γειτονιές της πόλης όπου οι καλλιτέχνεες ουσιαστικά «σπάνε» την καθημερινή ρουτίνα των ανθρώπων και προσφέρουν δημιουργικά ερεθίσματα στα παιδιά και τους νέους της περιοχής, εμπλέκοντάς τους ενεργά.
Στα εργαστήρια τσίρκου το κοινό, μικροί και μεγάλοι, μπορεί να πειραματιστεί, με τη βοήθεια των ειδικών εκπαιδευτών στη ζογκλερική, στα ξυλοπόδρα και στο μακιγιάζ προσώπου.
Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013: απόγευμα 17.00 - 20.00, πλατεία Τερψιθέας
Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013: πρωί 11.00 - 14.00, πεζόδρομος Ικτίνου.
Διαβάστε περισσότερα...


Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα θα πραγματοποιείται η δράση για οικογένειες, με τίτλο «Πάμε Μουσείο» στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης.Τη νέα θεματική ενότητα, που συμπίπτει χρονικά με την πρόσφατη υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας με το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, για κοινές εκπαιδευτικές δράσεις, εγκαινιάζει με το αγώνισμα της ξιφασκίας, η Ιωάννα Χρήστου, 8η Ολυμπιονίκης του 2004, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου. Το Ολυμπιακό μουσείο θα έχει την τιμή να έχει κοντά του την Ολυμπιονίκη μας, ενώ μικροί και μεγάλοι...
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...Μέσα από αυτή την ταινία, καταγράφεται η άνοδος του ναζισμού  που οδήγησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη μεγαλύτερη ανθρώπινη τραγωδία στην οποία χάθηκαν πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.
Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές της ΣΤ' που βοήθησαν στην πραγματοποίησή της.
Διαβάστε περισσότερα...


link για pchands
Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να δείτε όλα τα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε ένα διαδραστικό χάρτη.
Οι σημαντικότερες μάχες, η εξάπλωση του 3ου Ράιχ στην Ευρώπη και η ήττα των Γερμανών βήμα προς βήμα με την χρονολογική τους σειρά.
Διαβάστε περισσότερα...
Κάντε κλικ στις εικόνες για να μεγαλώσουν.

Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...
Διαβάστε περισσότερα...

Παρακάτω θα δείτε τον εύκολο τρόπο για να φτιάξετε τα χαριτωμένα αυτά μανιτάρια.
Κόψτε τις αυγοθήκες όπως δείχνουν οι εικόνες, βάψτε τες με τέμπερες, κολλήστε ματάκια κι άσπρα στρόγγυλα χαρτάκια και είναι έτοιμες!
Καλή επιτυχία!Πηγή: krokotak.com
Διαβάστε περισσότερα...

Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η ημέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού», με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους.
Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά μετά τη λήξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου στην Αμερική, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Το κίνημα αυτό ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων του πολέμου.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε:

Διαβάστε περισσότερα...

Τα παιδιά συμμετέχουν στην 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης
Μέσα από μία σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων (οργανωμένες επισκέψεις σε εκθέσεις, παιχνίδια, εικαστικές εφαρμογές, εργαστήρια) που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα έργα σύγχρονων δημιουργών και να εξοικειωθούν με το θεσμό της Μπιενάλε.
Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, το βάρος δίνεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα, μέσω των οποίων ...
Διαβάστε περισσότερα...

Σύμφωνα με το νέο νόμο για τη λειτουργία των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, από το σχολικό έτος 2012-2013 συγκροτούνται σ' αυτά Όμιλοι δημιουργικότητας και αριστείας, με σκοπό την αξιοποίηση των ιδιαίτερων κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών σε γνωστικούς τομείς όπως τα μαθηματικά, οι φυσικές επιστήμες, η γλώσσα, η λογοτεχνία και λοιπά πεδία, όπως το θέατρο, ο αθλητισμός κ.ά.
Δείτε παρακάτω τους ομίλους για το σχολικό έτος 2013-2014 του  Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου Ευόσμου, αίτηση εγγραφής καθώς και αίτηση σύμφωνης γνώμης δασκάλου.

Διαβάστε περισσότερα...


Πώς Γίνεται η Έκρηξη στα Ηφαίστεια;

Όταν γίνεται έκρηξη σε ένα ηφαίστειο, βγαίνουν καπνός, στάχτες, βράχια ή λάβα. Η έκρηξη προκαλείται από την πίεση της λάβας και των αερίων στο εσωτερικό του ηφαιστείου τα οποία κάποια στιγμή βρίσκουν κενό και ανεβαίνουν με μεγάλη ταχύτητα.Η λάβα έρχεται από τα βάθη της Γης, εκεί όπου τα πάντα λιώνουν από τη θερμότητα. Το πιο ψηλό βουνό του πλανήτη είναι ένα ηφαίστειο κάτω από τη θάλασσα. Ξεκινά από το βυθό του ωκεανού και έχει 10 χιλιάδες μέτρα ύψος. Η κορυφή του ξεπροβάλει από το νερό και σχηματίζει έτσι το νησί της Χαβάης στον Ειρηνικό ωκεανό.

Οι Μέλισσες Πεθαίνουν όταν μας Τσιμπήσουν:Οι Μέλισσες Πεθαίνουν όταν μας Τσιμπήσουν; Τόσο οι σφήκες όσο και οι μέλισσες έχουν αγκίδες που επιτρέπουν στο κεντρί να αποσπαστεί όταν τσιμπήσουν. Ειδικά στις σφήκες οι αγκίδες είναι πολύ μικρές, με αποτέλεσμα το κεντρί τους να παραμένει στο σώμα τους μετά το τσίμπημα.Οι μέλισσες έχουν μεγαλύτερες αγκίδες οι οποίες, μαζί με το κεντρί που περιλαμβάνει το δηλητηριώδη αδένα, συγκρατούν τα περισσότερα έντερά τους. Έτσι εξηγείται γιατί πεθαίνει η μέλισσα αν τσιμπήσει κάποιον με το κεντρί της. Το θύμα της υποφέρει περισσότερο διότι ο δηλητηριώδης αδένας συνεχίζει να στέλνει δηλητήριο ακόμα και μετά το τσίμπημα.

Πώς Υπολογίζουμε την Ηλικία ενός Ψαριού;Το βασικότερο κριτήριο υπολογισμού για τους ψαράδες είναι το μέγεθος. Σε κάθε είδος έχει οριστεί το κατώτατο μέγεθος αλιείας. Για παράδειγμα, πρέπει να ξαναρίχνουν στο νερό την πέρκα αν το μήκος της είναι μικρότερο των 45 εκατοστών.
Και αυτό διότι δεν αναπαράγεται πριν από την ηλικία των τριών ετών, οπότε φτάνει τα 40 εκατοστά.
Πολλά ερευνητικά κέντρα εφαρμόζουν όμως μια ακριβέστερη μέθοδο. Εξετάζουν τους μικροσκοπικούς ασβεστόλιθους που συγκεντρώνονται στο εσωτερικό των αφτιών των ψαριών, οι οποίοι σχηματίζουν ραβδώσεις με την πάροδο των χρόνων.Τα στάδια του κύκλου ζωής του ψαριού αποτυπώνονται πάνω σε αυτές τις ραβδώσεις. Στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο μπορούμε να παρατηρούμε επί καθημερινής βάσεως την εξέλιξή τους.
Πηγή:kidsandfun
Διαβάστε περισσότερα...
Κάντε κλικ πάνω στις εικόνες για να μεγαλώσουν.
Διαβάστε περισσότερα...

06-10-2013  ΚΥΡΙΑΚΗ  στο  ΜΟΥΣΕΙΟ: (11.00-13.00) 
                                         ΞΕΝΑΓΗΣΗ στις συλλογές του Μουσείου
«Μαγική Παιχνιδοχώρα» Μόνιμη έκθεση παιχνιδιών με τίτλο «παίζοντας με ξεχασμένα κουρδιστά τσίγκινα παιχνίδια», Τα εκθέματα  είναι  ευγενική δωρεά του Δημάρχου, κ. Γιάννη Μπουτάρη, «κούκλες και κουκλόσπιτα» με εκθέματα δωρεές και παραχωρήσεις φίλων αγαπημένων του Μουσείου και τέλος «Θεσσαλονικείς παιχνιδοκατασκευαστές», αφιέρωμα στους Θεσσαλονικείς κατασκευαστές παιχνιδιών.
«…σε μια τάξη απ’ τα χρόνια τα παλιά»  Μόνιμη έκθεση εκπαιδευτικού υλικού με τίτλο «Μάθε παιδί μου γράμματα του Θεού τα πράματα…», νοσταλγικές μνήμες από τα σχολικά χρόνια του παππού και της γιαγιάς. Διδακτικά βιβλία, έγγραφα, αντικείμενα της σχολικής ζωής, πλάκες και κοντυλοφόροι, σάκες και ποδιές, σχολικά βιβλία συμπληρώνουν την εικόνα της πιο γλυκιάς θύμησης, της παραδοσιακής σχολικής τάξης. Τα εκθέματα είναι δωρεές σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών και φίλων στο Παιδικό Μουσείο με βασική δωρεά την προσωπική συλλογή του συνταξιούχου δημοδιδασκάλου Ανάφης Κυκλάδων κου Νικόλαου Λαδικού.             

13-10-2013  ΚΥΡΙΑΚΗ  στο ΜΟΥΣΕΙΟ:  (11.00-13.00)...
Διαβάστε περισσότερα...

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση.  Βία λεκτική, ψυχολογική, σωματική, ακόμη και διαδικτυακή ή ηλεκτρονική.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 4η θέση ανάμεσα σε 41 χώρες σε περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού ή bullying όπως ονομάζεται διεθνώς.
Με βάση τα αποτελέσματα μιας μελέτης που πραγματοποίησε η Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου σε συνεργασία με την Παιδαγωγική σχολή του ΑΠΘ, το 25% των μαθητών έχει υποστεί κάποια μορφή εκφοβισμού εντός του σχολικού περιβάλλοντος με συχνότητα δύο ως τρεις φορές το μήνα ή και περισσότερο. Τα αγόρια είναι πιο συχνά θύτες και θύματα εκφοβιστικής συμπεριφοράς, που εμφανίζεται κυρίως στο σχολικό περιβάλλον σε χώρους χωρίς επίβλεψη από τους εκπαιδευτικούς, όπως η αυλή, ο διάδρομος και η τάξη κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.
Πως θα διαπιστώσετε αν το παιδί σας είναι θύμα εκφοβισμού...

Διαβάστε περισσότερα...


Κάντε κλικ πάνω στις εικόνες για να μεγαλώσουν.
Διαβάστε περισσότερα...

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδη συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Τρόποι δράσης και αντίδρασης στην κακοποίηση των ζώων:

Διαβάστε περισσότερα...


Την περσινή χρονιά η κ. Κοσμίδου Μακρίνα μαζί με τους μαθητές της πήραν μέρος σ'έναν καλλιτεχνικό διαγωνισμό ζωγραφικής και παραγωγής κειμένου που διεξάγεται στην Τσεχία με θέμα "Days of the people of goodwill velehrad 2013".
 Tα παιδιά διαγωνίστηκαν μαζί με Ευρωπαίους μαθητές.Δύο μαθητές μας κέρδισαν βραβεία.
Ο Χριστοφορίδης Μίλτος από τη ΣΤ' κέρδισε τη 10η θέση και η Τριανταφυλλίδου Αναστασία τη 15η θέση.
Και στα δύο παιδιά απονεμήθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής και αγγλικά λογοτεχνικά βιβλία.
Συγχαρητήρια στους μαθητές μας.
Διαβάστε περισσότερα...

«Δημιουργικές διαδρομές» για παιδιά. 
Πρόγραμμα Οκτωβρίου 2013

Ο Οκτώβριος θα κυλήσει με χρώματα, μουσικές και παραμύθια στις «Δημιουργικές διαδρομές» μας!
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προτείνουμε είναι βασισμένα στις αρχές της βιωματικής μάθησης, με «όχημα» τις τέχνες και το εκπαιδευτικό παιχνίδι.

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013, ώρες 11:00 – 13:00
«Δυο κουκιά και δυο ρεβύθια άρχισαν τα παραμύθια!», εργαστήρι παραμυθιού
Τι μπορεί στ’ αλήθεια να συμβεί σε ένα εργαστήρι παραμυθιού; Που θα ταξιδέψουμε με τη φαντασία μας; Ποιους θα συναντήσουμε; Μέσα από την αφήγηση και το θεατρικό παιχνίδι θα ανακαλύψουμε ελληνικά λαϊκά παραμύθια. 
Κι ακόμα, θα φτιάξουμε τη μαγική μας ονειροπαγίδα για να μας παραμυθο-ταξιδεύει τα βράδια.
Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013, ώρες 11:00 – 13:00
«Μια γραμμή που βγήκε για περίπατο..», εργαστήρι ζωγραφικής – μαθαίνοντας τον Πάουλ Κλέε.
Ο διάσημος ζωγράφος ήθελε τα έργα του να δείχνουν απλά σαν να τα είχε κάνει ένα παιδί. Έτσι κι εμείς θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε την τεχνοτροπία του, να πειραματιστούμε με γραμμές, χρώματα και σκιές για να φτιάξουμε τους δικούς μας πίνακες, εμπνευσμένοι από τα έργα του.
Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013, ώρες 11:00 – 13:00
«Μουσικά ηχο-μπερδέματα», εργαστήρι κατασκευής μουσικών οργάνων
Στο μουσικό μας εργαστήρι θα φτιάξουμε τα δικά μας όργανα με ποικίλα ανακυκλώσιμα υλικά και θα παίξουμε παράξενες ηχοϊστορίες με κρουστά όργανα.
* Προσφέρουμε στους μικρούς μας φίλους υγιεινό δεκατιανό.
* Δηλώστε συμμετοχή: 2310 236 344 & 6978 383064, ώρες 11:00-14:00 & 18:00-21:00
* Διεύθυνση: Παπαμάρκου 8, περιοχή Άθωνος (1η παράλληλος πάνω από την Ερμού).
* Info: www.sxediastinpoli.gr, sxedia_artgroup@yahoo.gr
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα υλοποιούν εθελοντές παιδαγωγοί της «Σχεδίας στην πόλη».
Διαβάστε περισσότερα...
Διαβάστε περισσότερα...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top