twitter
rss


Με ένα πλούσιο, πολυθεματικό και εντυπωσιακό πρόγραμμα, συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και πλέγμα δράσεων τόσο καλλιτεχνικών όσο και κοινωνικών, το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας γιορτάζει φέτος 14 χρόνια ζωής. Στη φετινή κεντρική διοργάνωση συμμετέχουν θίασοι από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τσεχία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Αργεντινή και το Περού. Στις δράσεις του φεστιβάλ θα συμμετάσχουν διευθυντές γνωστών διεθνών φεστιβάλ και περίφημων σχολών του εξωτερικού, διακεκριμένοι σκηνοθέτες και καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο και συγκεκριμένα από τη Φινλανδία, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Κορέα, Βουλγαρία και Πολωνία.
 Περισσότερες πληροφορίες για το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Κιλκίς, το αναλυτικό πρόγραμμα, τα δελτία Τύπου και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σποτ μπορείτε να βρείτε στο site: http://www.kilkis-festival.gr/

Πηγή: Πυγολαμπίδες στο κλουβί 
Διαβάστε περισσότερα...

Προωθώντας τη διαφορετικότητα και την πολυγλωσσία , η Νάστα με λεκτικά παιχνίδια και έξυπνες εικόνες, δημιούργησε μια ιστορία για τις γλώσσες και την αγάπη με τίτλο "Αγκαλιά". Ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί σε δραστηριότητες προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας αλλά και να διαβαστεί απο τα παιδιά πολύ ευχάριστα. Η ίδια ως παιδαγωγός προσεγγίζει με ιδιαίτερη ματιά κάθε μαθησιακή ευκαιρία και σε αυτή την ιστορία αποτυπώνει την πρόταση της για την προσέγγιση της διαφορετικότητας, τις δυνατότητες που προσφέρει μια γλώσσα στην επικοινωνία, χρησιμοποιώντας ήχους και λέξεις όλου του κόσμου.


Διαβάστε περισσότερα...

Πίσω στο χρόνο, στη ρωμαιοκρατούμενη Θεσσαλονίκη των αρχών του 4ου αιώνα, θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν οι κάτοικοι της πόλης, το τριήμερο 28 - 30 Σεπτεμβρίου. Κι αν η Θεσσαλονίκη του σήμερα ελάχιστα θυμίζει την πόλη του επέλεξε, αιώνες πριν, να κάνει διοικητική του πρωτεύουσα ο Γαλέριος, το ανάκτορο που έχτισε ο Ρωμαίος καίσαρας «ζει» κι «αναπνέει» στην καρδιά της πόλης, στην πολυσύχναστη πλατεία Ναυαρίνου, διατηρώντας ίχνη της παλιάς του αίγλης. Το γαλεριανό ανάκτορο που αναστηλώθηκε υποδειγματικά τα τελευταία χρόνια από την αρχαιολογική υπηρεσία -και δυστυχώς παραμένει κλειστό για το κοινό λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού- ανοίγει τις πόρτες του αυτές τις μέρες για να υποδεχτεί επισκέπτες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που φέτος έχουν θέμα «Κρίσεις: Συνέχειες και ασυνέχειες στην Iστορία». «Από την κατάλυση του Μακεδονικού Bασιλείου στην ακμή της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης», είναι ο τίτλος που επέλεξε η ΙΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για να συμμετάσχει στον εορτασμό, προτείνοντας στο κοινό ένα ενδιαφέρον και πρωτότυπο πρόγραμμα εκδηλώσεων στον αρχαιολογικό χώρο του γαλεριανού συγκροτήματος. Το τριήμερο εκδηλώσεων περιλαμβάνει ... ξεναγήσεις στο χώρο, εκπαιδευτικά προγράμματα, παιχνίδι ρόλων και χορευτικό δρώμενο, πέρα όμως από το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι δράσεις καθαυτές, το σημαντικό είναι ότι «για τρεις ημέρες ο κόσμος της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί, να περπατήσει μέσα στους χώρους του ανακτόρου και με έναν τρόπο να νιώσει την αύρα του παρελθόντος», όπως λέει ο κ. Χατζητουλούσης.
 Η προγραμματισμένη δράση στις 28 - 30 Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει:
 - Σύντομη ιστορική αφήγηση ενός σημαντικού για την Iστορία της Μακεδονίας επεισοδίου κρίσης που αφορά στην κατάκτησή της από τους Ρωμαίους. Ωρες: 9:00, 10:30, 12:00, 13:30.
 - Θεματική περιήγηση για μαθητές και ενήλικες στο ανακτορικό συγκρότημα. Ωρες: 9:15, 10:45, 12:15, 13:45.
 - Δημιουργική εικαστική απασχόληση για παιδιά ηλικίας έως 10 ετών: «Xρωματίζοντας αντίγραφα μοτίβων του ψηφιδωτού διακόσμου του ανακτόρου».
 - Παιχνίδι ρόλων που σχεδιάστηκε από τη δημιουργική ομάδα «Gamecraft» με τίτλο: «Casus belli» («αιτία πολέμου»). Το παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά άνω των 11 ετών και ενήλικες που θα συμμετάσχουν σε ιστορία μυστηρίου στο εσωτερικό του ανακτόρου στη Θεσσαλονίκη του 309 μ.Χ. Σύμφωνα με το σενάριο, πρεσβεία του Καίσαρα Μαξεντίου επισκέπτεται τον Αύγουστο Γαλέριο. Ενα ξαφνικό συμβάν θα τινάξει στον αέρα την συνάντηση, καθώς μια δολοπλοκία απειλεί να προκαλέσει εμφύλια σύρραξη. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να κινηθούν στο γαλεριανό συγκρότημα, εξερευνώντας το και παλεύοντας αντιμέτωποι με τον χρόνο και διάφορα εμπόδια για να αποτρέψουν την κρίση. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά ομάδα: 12 άτομα. Ωρες: 9:15, 10:15, 11:15, 12:15, 13: 15. 
 - Χορευτικό δρώμενο από τη χοροθεατρική oµάδα «Αιώρηση» με τη χορογράφο Δροσιά Τριαντάκη, και θέμα εμπνευσμένο από την ζωή στο ανάκτορο την εποχή του Γαλερίου. Ωρες: 12:00, 13:00, 14:00.
 Οι ενδιαφερόμενοι για το παιχνίδι ρόλων θα πρέπει να δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2310/801.402, 2310/801.428 (εσωτ. 117, 108).
Διαβάστε περισσότερα...


Για 18η συνεχή χρονιά, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν για το κοινό, γιορτάζοντας τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Θέμα των φετινών εκδηλώσεων είναι οι κρίσεις, τα αίτια που τις προκαλούν, οι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνονται και τα ίχνη που αφήνουν. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου ... η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΑΙΘΠΑ προσκαλεί το κοινό σε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων σε 60 Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους σε όλη την Ελλάδα.
 Η Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη κυρίως στα σχολεία, ενώ το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί (29-30 Σεπτεμβρίου), η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία όλης της χώρας θα είναι ελεύθερη.
 Στη Θεσσαλονίκη εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις θα γίνουν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Γαλεριανό Ανάκτορο στην πλατεία Ναυαρίνου, στις πλατείες Ελευθερίας, Αριστοτέλους και Αγίας Σοφίας. Επίσης, προγραμματίζονται ξεναγήσεις στους ναούς Αγίων Αποστόλων και Αγ. Νικολάου Ορφανού. Στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη, στο πλαίσιο του εορτασμού, εκδηλώσεις θα φιλοξενήσουν: το Σπήλαιο και το Μουσείο Πετραλώνων, το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, το Αρχοντικό Βούρκα στην Κοζάνη, καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Αβδήρων.
Διαβάστε περισσότερα...

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μύες Εν Δράσει» δημιουργήθηκε το 2005 από τον Βαγγέλη Κονταξάκη, Ph.D. ειδικό επιστήμονα προσαρμοσμένης φυσικής αγωγής με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών ηλικίας 8-16 ετών σε θέματα αναπηρίας, προσβασιμότητας, προσαρμοσμένων αθλητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων. Κατά τη διεξαγωγή του «Μύες Εν Δράσει», τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μάθουν για όλα αυτά μέσα από εκπαιδευτικές, αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. 
Έτσι την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012, από τις 11.30 μέχρι τις 13.30, θα πραγματοποιηθεί στο ΝΟΗΣΙΣ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μύες Εν Δράσει». Η εκδήλωση έχει ελεύθερη είσοδο και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-16 ετών, σε εκπαιδευτικούς και γονείς που επιθυμούν να πληροφορηθούν για θέματα προσβασιμότητας και προσαρμοσμένου αθλητισμού και να περάσουν μία ευχάριστη και δημιουργική Κυριακή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να παραστούν γνωστοί αθλητές προς ενίσχυση της προσπάθειας και επίσης θα μοιραστούν δώρα στα παιδιά.
Διαβάστε περισσότερα...


Διαβάστε περισσότερα...

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
 ΠΑΝΙΚΟΣ ΠΡΩΙ-ΠΡΩΙ 
ΑΧ ΜΑΝΟΥΛΑ ΜΟΥ ,ΘΑ ΑΡΓΗΣΩ!
 ΚΑΝΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΙ ΕΣΥ!
 ΤΕΛΕΙΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, 
ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΞΕΓΝΟΙΑΣΙΑ.
 ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΟΜΩΣ Μ΄ΑΡΕΣΕΙ         
 ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΣΚΑΝΤΑΛΙΑ.
 ΤΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΝΑ ΦΟΡΕΣΩ? 
ΚΑΙ ΤΙ ΤΣΑΝΤΑ ΝΑ ΚΡΑΤΩ?
 ΤΟ ΜΑΛΛΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ? 
ΚΑΙ ΤΙ ΡΟΥΧΑ ΝΑ ΦΟΡΩ?
 ΑΧ ! Μ΄ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
 ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΑΓΑΠΩ.
 ΘΑ ΄ΧΩ ΔΑΣΚΑΛΟ Ή ΔΑΣΚΑΛΑ? 
ΆΡΑΓΕ ΘΑ ΄ΧΟΥΝ ΨΗΛΩΣΕΙ 
ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ?
 ΌΛΑ ΛΙΓΟ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ 
ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΤΟ ΜΥΑΛΟ.
 ΈΝΑ ΞΕΡΩ ΟΜΩΣ ΚΑΛΑ
 ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΠΑΡΕΑ 
 ΔΕ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΠΑΙΔΙΑ.
 ΆΝΤΕ ΤΡΕΧΩ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΩ.
 ΘΑ ΄ΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙ
 ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ
 ΚΑΙ Θ΄ΑΡΧΙΣΕΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ.
 ΤΟΤΕ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ
 ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ Η ΖΩΗ ΜΑΣ
 ΟΠΩΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!! 

ΑΘΗΝΑ ΒΕΛΙΑΝΗ

Διαβάστε περισσότερα...


Διαβάστε περισσότερα...

Το Σάββατο 22/9 καλωσορίζουμε το φθινόπωρο μιας και το μεσημέρι του Σαββάτου θα έχουμε τη φθινοπωρινή ισημερία και ο Ήλιος θα βρεθεί στην τομή εκλειπτικής και ουράνιου ισημερινού. Όπως προκύπτει και από το όνομα, η ημέρα και η νύχτα θα έχουν ίση διάρκεια στην ισημερία ή… σχεδόν ίση. 
Οι υπολογισμοί αναφέρονται στο κέντρο του ήλιου οπότε αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι ο ουρανός θα έχει φωτιστεί πριν το κέντρο του ήλιου ανατείλει, η διάρκεια της ημέρας θα είναι λίγο μεγαλύτερη για μερικές ημέρες ακόμα πριν υποχωρήσει οριστικά για τον επερχόμενο χειμώνα. 
 Κάντε κλικ ΕΔΩ για να μεταβείτε σε μία προσομοίωση του e-Γεωγραφία.


Διαβάστε περισσότερα...


Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγει στις 23 Σεπτεμβρίου σε νέο χώρο, στο Κέντρο Πολιτισμού της Τούμπας με τη συλλογή από μεταλλικά παιχνίδια του Γιάννη Μπουτάρη και σπάνια αντικείμενα από σχολικές τάξεις. 
 Το Παιδικό Μουσείο συμμετέχοντας στον επετειακό εορτασμό «Θεσσαλονίκη 2012» διοργανώνει σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων με τίτλο «Περπατώ και γνωρίζω, ψάχνω και θυμάμαι» (23 Σεπτεμβρίου, 14 Οκτωβρίου, 4 και 18 Νοεμβρίου) που θα επιχειρήσουν αναδρομή στα ήθη, έθιμα και παραδόσεις της πολυπολιτισμικότητας της πόλης.
 Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, την καθημερινότητα των προπαππούδων και των προγιαγιάδων τους, τις χαρές και τις ασχολίες τους, τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή τους.
Διαβάστε περισσότερα...

Πως ήταν η κοσμοπολίτικη Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα; Πως ζούσαν οι Έλληνες δίπλα στις άλλες κοινότητες; Γιατί ήταν τόσο μοναδικό αυτό το λιμάνι της Μεσογείου που ακόμη και σήμερα, 90 χρόνια μετά την Καταστροφή συνδέεται με τη χαρά της ζωής για τα καλά χρόνια και τους θρήνους για την Καταστροφή που ήρθε ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του 1922;
 Mέσα από άγνωστο αρχειακό φωτογραφικό και φιλμικό υλικό που σταχυολογήθηκε και συντηρήθηκε προσεκτικά από την μη κερδοσκοπική εταιρεία Πρωτέας στην Αμερική και στην Ευρώπη, η σκηνοθέτης Μαρία Ηλιού, ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ και οι συνεργάτες τους, ξεδιπλώνουν μια συναρπαστική ιστορία σε μια ταινία ντοκιμαντέρ που στην πρώτη της έξοδο στο Μουσείο Μπενάκη τον Ιανουάριο του 2012, δημιούργησε τεράστιες ουρές.
 Τώρα το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει την ταινία στις μεγάλες οθόνες, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα όταν η ταινία βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδας στις 13 Σεπτεμβρίου. 
Στη Θεσσαλονίκη οι προβολές θα αρχίσουν στις 13 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ και θα διαρκέσουν ως τις 26 Σεπτεμβρίου. Στην Καλαμαριά οι προβολές θα γίνουν στον κινηματογράφο ΣΤΕΡ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
 Μετά τη λήξη των προβολών στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, οι προβολές θα συνεχιστούν στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ από 27 Σεπτεμβρίου. 
Τα έσοδα από την πρώτη μέρα προβολών στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ θα διατεθούν στο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ του Δήμου Θεσσαλονίκης και στο ΕΜΕΙΣ.

Πηγή:e-go.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκδηλώσεις, δράσεις και γιορτές ανάκτησης του δημόσιου χώρου, στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας» από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2012. Σε όλη την πόλη, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών, την Ένωση για τα δικαιώματα των Πεζών και πολλούς Συλλόγους και Κινήσεις Πολιτών.
 Ακολουθεί το πρόγραμμα που διαμορφώνεται και εμπλουτίζεται συνεχώς..
          Πέμπτη 20/9/2012     
             -Πρωϊνη εξόρμηση των σχολείων στα πεζοδρόμια της Τριανδρίας και επισήμανση των επικίνδυνων σημείων 10:00 π.μ. με 1:00μ.μ.  Πρωτάθλημα Ξιφασκίας «Εβδομάδας Κινητικότητας Δημοτικών Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης», Γ.Σ. Μ.Αλέξανδρου Θεσσαλονίκης**
   -Απογευματινή πεζοδρόμηση οδού Ανατολικής Θράκης στην 4η Δημοτική Κοινότητα 5:00 με 10:00 μ.μ. 
-Με τη Φιλαρμονική του Δήμου και άλλες μουσικές εκδηλώσεις: Μαθητικά συγκροτήματα, λαϊκό πρόγραμμα, μοντέρνα χορευτικά.  
-Επίδειξη πολεμικών τεχνών   
-Μαθητική ποδηλατοδρομία και δωρεάν ποδηλατικά κράνη.  -Πρωτάθλημα Ξιφασκίας «Εβδομάδας Κινητικότητας Δημοτικών Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης», Γ.Σ. Μ.Αλέξανδρου Θεσσαλονίκης
 Παρασκευή 21/9/2012
  -Απογευματινή πεζοδρόμηση οδού Ζαμπελίου και τμήματος της οδού Καρακάση (πάνω από την Δελφών) στην 5η Δημοτική Κοινότητα 5:00 με 10:00 μ.μ. 
-Μουσική εκδήλωση με συμμετοχή μαθητικών συγκροτημάτων, μοντέρνοι χοροί από τα παιδιά του 88ου δημοτικού σχολείου 
-Εκδήλωση “Τα παιδιά ζωγραφίζουν τη διατροφή τους” 
-Επιδεικτικές δράσεις από τρία εργαστήρια εικαστικών τεχνών της 5ης Δημοτικής Κοινότητας: παρουσίαση κοσμημάτων, επίδειξη εκμάθησης γκράφιτι, κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά. -
-Πρωτάθλημα Ξιφασκίας «Εβδομάδας Κινητικότητας Δημοτικών Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης», Γ.Σ. Μ.Αλέξανδρου Θεσσαλονίκης.( Την ίδια μέρα διοργανώνεται πορεία διεκδίκησης της πρόσβασης από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών στις 6:00 μ.μ από την πλατεία ΧΑΝΘ μέχρι την Αριστοτέλους μέσω οδού Τσιμισκή).
 Σάββατο 22/9/2012 «Παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο»
 - Ολοήμερη πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου στην 1η Δημοτική Κοινότητα*, με πολλές εκδηλώσεις και δράσεις: 
-Δωρεάν βόλτες με 40 ποδήλατα του Γραφείου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, στην οδό Αγίας Σοφίας κάτω από την Τσιμισκή 10:00πμ με 8:00μμ 
 -Μουσική εκδήλωση με το συγκρότημα “Quatro Tiempos” 
- Φιλαρμονικές Δήμων Θεσσαλονίκης και Μενεμένης-Αμπελοκήπων 11:00πμ με 1:00μμ σε κίνηση στους δρόμους 
-Πρωτάθλημα Ξιφασκίας «Εβδομάδας Κινητικότητας Δημοτικών Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης», Γ.Σ. Μ.Αλέξανδρου Θεσσαλονίκης
-Παιχνίδια στο δρόμο από τα Παιδιά Εν Δράσει στην Παύλου Μελά 11:00π.μ με 2:00μμ.
-Χαρούμενες διαβάσεις από την Ενωση Πεζών - Pillbox pop-up open market στην Ικτίνου 10:00πμ με 10:00μμ 
-Παζάρι παλαιοπωλών στη Δημ. Γούναρη με Τσιμισκή 4:00 με 10:00μμ 
-Δραστηριότητες για παιδιά από τον Αρκτούρο στην οδό Ρογκότη 10:00πμ με 4:00μμ
-Χορευτικές εκδηλώσεις από σχολές χορού 
-Εκπτώσεις από καταστήματα σε ποδηλάτες 
- Έκθεση του ΣΑΣΘ με τα προτεινόμενα μέτρα για τη Βιώσιμη Κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη, με διανομή επικοινωνιακού υλικού. 
- Ποδηλατικό σιρκουί στους δρόμους Νικολάου Γερμανού – Τσιμισκή – Σαλαμίνος – Νίκης στις 5:00 με 6:30μμ και - Ποδηλατοδρομία για όλους στις 7:00μμ με εκκίνηση από το Λευκό Πύργο. Θα χαριστούν ποδηλατικά κράνη σε συμμετέχοντες.
* Η κυκλοφορία θα διεξάγεται περιμετρικά στις οδούς Αγγελάκη- Εγνατία- Ι. Δραγούμη-Νίκης – Ν. Γερμανού και θα είναι κλειστοί όλοι οι δρόμοι που περικλείονται εσωτερικά, με εξαίρεση την Βενιζέλου και την Εθνικής Αμύνης όπου η κυκλοφορία θα διεξάγεται κανονικά. Στο πεζοδρομημένο ιστορικό κέντρο θα κινούνται αποκλειστικά μόνο τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και θα είναι δωρεάν για το επιβατηγό κοινό από τις 10:00 το πρωϊ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.
 ** Το αναλυτικό πρόγραμμα του Πρωταθλήματος Ξιφασκίας θα ανακοινωθεί σύντομα 
 ***Το Θεσσαλονίκη Αλλιώς, συμμετέχοντας στη μέρα χωρίς αυτοκίνητο, σε συνεργασία με τις σχολές Γιόγκα της πόλης, οργανώνει ένα υπαίθριο yoga day, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, από τις 6 μέχρι τις 9 το βράδυ. Με ελεύθερη συμμετοχή για όλους, ένα μεγάλο μάθημα Γιόγκα για πρώτη φορά σε τόση μεγάλη έκταση στη Θεσσαλονίκη!
Διαβάστε περισσότερα...


Διαβάστε περισσότερα...

 Οι σχολικές πόρτες άνοιξαν για παλιούς αλλά και καινούριους μαθητές και όλα τα σχολεία  γέμισαν με παιδικές αλλά και εφηβικές φωνές. Το σχολείο αποτελεί για τους μαθητές μια μικρή κοινωνία, αφού εκεί περνούν αρκετές ώρες από την καθημερινότητά τους. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι τρώνε τα παιδιά μας στα κυλικεία; Αν τα φαγητά αυτά συμβάλλουν στην καλή υγεία, στην απόδοση τους στο σχολείο, την γυμναστική και το παιχνίδι;Οι μέχρι σήμερα μελέτες...

  δείχνουν ότι οι μαθητές επιλέγουν συνήθως στα κυλικεία τρόφιμα κακής ποιότητας. Οι πιο συνηθισμένες επιλογές τους είναι τυρόπιτες, κρουασάν, σοκολάτες ή αναψυκτικά, τρόφιμα πλούσια σε λίπος και ζάχαρη. Πολλές φορές τα παιδιά καταφεύγουν να τρώνε σε περίπτερα και καφετέριες που λειτουργούν έξω από τα σχολεία. Τα φαγητά αυτά αποτελούν σημαντικές αιτίες για την αύξηση βάρους των παιδιών, την παχυσαρκία, αλλά και άλλα προβλήματα που μπορεί αυτή να επιφέρει όπως είναι η αυξημένη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, το σάκχαρο και υπέρταση. 
Η παιδική αλλά και εφηβική παχυσαρκία έχει αυξηθεί σε δραματικό βαθμό σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο. Συνολικά, περίπου το 10% των παιδιών σχολικής ηλικίας παγκοσμίως είναι παχύσαρκα σύμφωνα με μελέτη που έγινε το 2000. Στην Ελλάδα την ίδια ακριβώς χρονιά το ποσοστό υπέρβαρων παιδιών ήταν 22% και των παχύσαρκων 4%. Η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των τριών πρώτων ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά τη συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας. Μάλιστα, το 2004, το 32% των παιδιών ηλικίας 7 έως 11 ετών είχαν σωματικό βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού, κατατάσσοντας την Ελλάδα στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη.
 Η οικογένεια, το σχολείο, τα ΜΜΕ, το φιλικό περιβάλλον επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των μαθητών.
 Πόσο όμως σημαντικός είναι ο ρόλος του σχολείου στην υιοθέτηση των σωστών διατροφικών συνηθειών του μαθητή; Η διατροφή των παιδιών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους έχει μεγάλη επίδραση στην απόδοση τους. Ολοένα και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν πως το πρωινό είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας, ειδικότερα για τα παιδιά, που βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης. Το πρόγευμα επιτρέπει στα παιδιά να ξεκινούν σωστά την ημέρα τους με τις καλύτερες προϋποθέσεις και εφόδια για να φτάσουν σε επιτυχίες. 
Ο συνδυασμός της καλής διατροφής με τον αθλητισμό και το παιχνίδι επιτρέπει στα παιδιά όχι μόνο να εξασκηθούν αλλά και να αναπτύξουν νέες σωματικές ικανότητες. Είναι γεγονός ότι κατά τις καλοκαιρινές διακοπές, τα παιδιά εκτός από τις ακανόνιστες ώρες ύπνου έχουν και μια όχι τόσο καλή διατροφή. Το πρόγευμα παραμελείται, γιατί ξυπνάνε πιο αργά, τα υπερβολικά λιπαρά και έτοιμα φαγητά είναι συχνότερα. Η υπερβολική κατανάλωση τηγανητής πατάτας, τσιπς, αναψυκτικών, σοκολάτας, παγωτών και άλλων γλυκών είναι σχεδόν καθημερινή. Είναι αλήθεια ότι πολλά παιδιά πίνουν μόνο γάλα πριν ξεκινήσουν για το σχολείο, άλλα δεν παίρνουν ποτέ πρόγευμα, ενώ κάποια παίρνουν μερικές φορές κάτι από το κυλικείο του σχολείου που μπορεί να μην είναι πάντα το σωστό.
 Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα πολλών ερευνών, που υποστηρίζουν πως τα παιδιά που τρώνε πρωινό επιλέγουν μια περισσότερο ισορροπημένη διατροφή στο σύνολο της ημέρας. Συγκεκριμένα, έχει φανεί πως το ποσοστό λήψης λιπαρών είναι αρκετά χαμηλότερο. Ακόμη, αρκετά θρεπτικά συστατικά προσλαμβάνονται σε ικανοποιητικό βαθμό στην διάρκεια της ημέρας, όπως ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Α και C, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, ψευδάργυρο σε σχέση με παιδιά που παραλείπουν το πρωινό. Επίσης, σημαντικά υψηλότερη ήταν και η κατανάλωση φυτικών ινών. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της περισσότερο ισορροπημένης διατροφής, φάνηκαν και σε εργαστηριακές εξετάσεις όπου τα παιδιά που δεν λάμβαναν πρωινό βρέθηκαν να έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις χοληστερόλης στο αίμα τους. Το πρωινό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη μνήμη και τη σχολική απόδοση των παιδιών. Εάν θέλουμε λοιπόν τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας να ξεκινούμε την ημέρα μας με τις καλύτερες προϋποθέσεις και εφόδια για να φτάσουμε σε επιτυχίες, θα πρέπει να ξεκινούμε σωστά. Όταν κοιμόμαστε τη νύκτα το σώμα μας και ιδιαίτερα ο εγκέφαλος χρειάζεται ενέργεια, την γλυκόζη η οποία είναι μια μορφή υδατάνθρακα. Ο οργανισμός, προμηθεύεται υδατάνθρακες από τα μικρά και μεγάλα γεύματα που τρώμε κάθε μέρα και τους αποθηκεύει σε μορφή γλυκογόνου στους μυς και στο συκώτι μας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο οργανισμός διασπά το γλυκογόνο σε γλυκόζη την οποία χρησιμοποιεί σαν πηγή ενέργειας για τις ανάγκες του. Για το λόγο αυτό, χρειαζόμαστε το πρόγευμα για να αναπληρώσουμε τα αποθέματα γλυκογόνου το οποίο θα είναι απαραίτητο για τις πρωινές μας δραστηριότητες. Το πρόγευμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δίνουμε στον οργανισμό πολλά από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που παίρνουν πρόγευμα, έχουν συνήθως μια πιο ισορροπημένη διατροφή, πιο φτωχή σε λιπαρά και πιο πλούσια σε υδατάνθρακες, σε σύγκριση με αυτούς που παραλείπουν να τρώνε πρόγευμα. Το πρόγευμα είναι από τους πιο καλούς και εύκολους τρόπους για να εφοδιάζουμε το σώμα με ασβέστιο. Πίνοντας γάλα είτε συνοδεύοντας το με δημητριακά είτε τρώγοντας γιαούρτι, μπορεί να καλύψουμε περισσότερες από τις μισές ημερήσιες ανάγκες του σώματος μας σε ασβέστιο. Το γάλα είναι μια πηγή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες Β όπως η ριβοφλαβίνη και η βιταμίνη Β12. Επίσης περιέχει σημαντικές ανόργανες ουσίες που χρειάζονται στον οργανισμό, όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ασβέστιο που είναι απαραίτητο για υγιή οστά και δόντια. Τα δημητριακά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και φτωχά σε λιπαρά, προκαλούν ένα αίσθημα πληρότητας, με αποτέλεσμα το παιδί να μην καταναλώνει σνακ πλούσια σε λιπαρά στα διαλλείματα του σχολείου. Έχουν επίσης γίνει έρευνες για να φανεί κατά πόσο υπάρχει σχέση μεταξύ του σιδήρου στη διατροφή και του δείκτη νοημοσύνης. Τα δημητριακά και το ψωμί με αλεύρι ολικής αλέσεως που είναι καλό να τρώμε στο πρόγευμα, περιέχουν σίδηρο. Ένα ποτήρι από χυμό πορτοκαλιού που θα πιούμε στο πρόγευμα, θα μας δώσει βιταμίνη C η οποία βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου που δεν προέρχεται από το κρέας. Τα δημητριακά ολικής άλεσης μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και για ορισμένους καρκίνους. Επίσης, η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, επιτρέπει μια καλύτερη λειτουργία του πεπτικού σωλήνα με μικρότερη εμφάνιση δυσκοιλιότητας. Η σωστή υγιεινή διατροφή αρχίζει κάθε πρωί με ένα καλό πρόγευμα. Το σωστό πρωινό μεγιστοποιεί την απόδοση των παιδιών, αυξάνει τη συγκέντρωση και την εγρήγορση στα μαθήματα, με αποτέλεσμα πολλές επιτυχίες όχι μόνο στο σχολείο αλλά στα σπορ και το παιχνίδι.
 Παρακάτω δίνονται μερικές καλές προτάσεις για ένα σωστό πρωινό:
 1 φλιτζάνι γάλα, 1-2 φέτες ψωμί σικάλεως με 1 κουταλάκι του γλυκού (κ.γ.) μαργαρίνη & 2κ.γ. μέλι, 1 φρούτο 1 φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι με 3-4 κουταλιές της σούπας δημητριακά πρωινού χωρίς προσθήκη ζάχαρης, 1 φρούτο 1 τοστ (με ψωμί ολικής άλεσης, 1κ.γ. μαργαρίνη-τυρί-γαλοπούλα) και 1 φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκάλι 1 φλιτζάνι γάλα, 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης, 1 φρούτο 
 Ελευθερία Ε. Ρέντζιου Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος Πηγή:diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε ένα δίλεπτο ταξίδι κινουμένων σχεδίων που αναπαριστά τον δαιδαλώδη κύκλο ζωής ενός ταπεινού σπόρου μήλου.
 Πηγή: tvxs.gr


Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...


 Πίσω στο σχολείο λοιπόν, για άλλη μια χρονιά για παιδιά κάθε ηλικίας. Και μαζί με το μεγαλύτερο "βάρος" των μαθητικών υποχρεώσεων αυξάνει, δυστυχώς, και το συνολικό βάρος της σχολικής τσάντας με όσα αυτή κουβαλάει: βιβλία, τετράδια, γραφική ύλη, πολλές φορές τώρα πια και φορητοί υπολογιστές, αθλητικά είδη και... πλήθος άλλα.
 Είναι μοιραίο λοιπόν, ο Σεπτέμβριος να φέρνει μαζί του τις ανησυχίες των γονιών και (εκτός όλων των άλλων...) για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το βάρος που καλούνται να κουβαλούν τα παιδιά τους, στο καθημερινό πήγαινε – έλα στο σχολείο. Γνωρίζουμε ότι ο πόνος στην πλάτη και την μέση "οσφυαλγία" δεν είναι δυστυχώς πρόβλημα άγνωστο στα παιδιά: το ποσοστό των παιδιών που παραπονούνται για τέτοιου είδους πόνο είναι από 10% στην προ-εφηβική ηλικία έως και 50% στις ηλικίες των 15 και 16 ετών. Πιο συχνά το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται στα κορίτσια και έχει συνδεθεί με ψυχολογικά προβλήματα που συχνά συνοδεύουν πολλά παιδιά στην αρχή της εφηβείας τους. Καθώς οι σχολικές τσάντες, ως γνωστόν, βαραίνουν όλο και πιο πολύ όσο μεγαλώνει η τάξη στο σχολείο, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν ανησυχίες για το αν η χρήση τους παίζει κάποιο ρόλο στο να εκδηλωθεί πόνος στην πλάτη ή την μέση.
 Για το θέμα αυτό αρκετές επιστημονικές παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι παιδιά που κουβαλούν καθημερινά την σχολική τους τσάντα παραπονούνται πιο συχνά για τέτοιους πόνους. Αυτό παρατηρείται ανεξαρτήτως του τύπου της τσάντας (με λουρί στον έναν ώμο, σακίδια πλάτης ή άλλου τύπου): έχει παρατηρηθεί ότι, ακόμα και όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν σακίδια πλάτης, το περισσότερο βάρος "πέφτει" σχεδόν πάντα στον ένα ώμο και επομένως η φόρτιση της σπονδυλικής στήλης δεν είναι, όπως γενικά πιστεύεται, συμμετρική. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι τα παράπονα για πόνο στην πλάτη ή την μέση γίνονται πιο συχνά όσο αυξάνεται το βάρος της σχολικής τσάντας. Είναι επομένως φανερό ότι η υπερβολικά βαριά σχολική τσάντα μπορεί πράγματι να προκαλέσει, σε αρκετά παιδιά, ενοχλήσεις που φτάνουν στον πόνο. Όμως, πέρα από την ενόχληση του παιδιού και την ανησυχία των γονιών, είναι οι πόνοι στην πλάτη ή την μέση ένα σοβαρό και ανησυχητικό πρόβλημα υγείας; Χρειάζεται κανείς να ανησυχεί για μελλοντικές δυσάρεστες καταστάσεις; 
 Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι αρκετά καθησυχαστική. Αν και σε κάποιες, σπάνιες ευτυχώς, περιπτώσεις μπορεί να επιμείνουν για ένα χρονικό διάστημα αρκετό ώστε να μειώσουν την επίδοση του παιδιού στα μαθήματα ή τις αθλητικές δραστηριότητες, οι ενοχλήσεις από μια βαριά σχολική τσάντα είναι τις περισσότερες φορές παροδικές και δεν αφήνουν μόνιμα προβλήματα στην μετέπειτα ζωή. Ωστόσο, εάν το παιδί συνεχίζει να παραπονιέται για επίμονο πόνο (ακόμα και μετά την "ελάφρυνση" της σχολικής τσάντας) τότε μπορεί το πρόβλημα να είναι πιό σοβαρό και να υποκρύπτει κάποια πάθηση της σπονδυλικής στήλης. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να εξετάσει το παιδί ειδικός στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης Ορθοπεδικός γιατρός για να αποκλείσει την πιθανότητα να υπάρχει κάποια τέτοια πάθηση. Τέλος, καθησυχαστική είναι η επιστήμη και στο θέμα της πιθανότητας ανάπτυξης σκολίωσης ή κύφωσης λόγω φόρτισης της αναπτυσσόμενης σπονδυλικής στήλης των παιδιών και των εφήβων από μια βαριά σχολική τσάντα. Η σκολίωση και η κύφωση που κάποιες φορές αναπτύσσονται σε παιδιά και εφήβους σχολικής ηλικίας είναι διαφόρων βαθμών παραμορφώσεις της αναπτυσσόμενης σπονδυλικής στήλης που οφείλονται σε γονιδιακούς παράγοντες καθώς και την επίδραση του περιβάλλοντος αλλά δεν υπάρχει καμία επιστημονική ένδειξη ή απόδειξη ότι προκαλούνται από την σχολική τσάντα, την στάση στο θρανίο ή άλλους «σχολικούς» παράγοντες. Ως συμπέρασμα απ’ όλα τα πιο πάνω, θα πρέπει σίγουρα να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν να "φορτώνουμε" τα παιδιά μας με βαριές σχολικές τσάντες, ιδιαίτερα αν αυτά πρέπει να τις κουβαλούν για μεγάλες αποστάσεις και όταν είναι ήδη κουρασμένα από τις καθημερινές τους δραστηριότητες.
 Αν και η επιστήμη δεν έχει διαπιστώσει κάποιες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε παιδιά που παραπονιούνται για πόνους στην πλάτη ή την μέση σαν αποτέλεσμα μιας βαριάς τσάντας θα πρέπει, σε περίπτωση που το παιδί παραπονιέται επίμονα για τέτοιες ενοχλήσεις, να ζητάμε πάντα τη γνώμη του ειδικού. 
 Πηγή:ΥΓΕΙΑ ONLINE 
ΔΡ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΝΕΖΗΣ, MSC, FEBOT, FRCS (ORTH), ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ BACK CARE NETWORK
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...


Διαβάστε περισσότερα...Διαβάστε περισσότερα...

Είναι γνωστό ότι μια τεράστια οικονομική πληγή για κάθε οικογένεια αποτελούν τα φροντιστήρια που λόγω των συνθηκών που επικρατούν στα ελληνικά σχολεία και του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποτελούν αναγκαίο κακό. Δήμοι, καθηγητές και ενώσεις φροντιστών αποδεικνύουν όμως στην πράξη ότι όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα.
 Τα Κοινωνικά Φροντιστήρια πληθαίνουν συνεχώς με στόχο να έχουν πρόσβαση σε αυτά όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Εθελοντές καθηγητές και δάσκαλοι παραδίδουν αφιλοκερδώς μαθήματα Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. 
Τη φετινή σχολική χρονιά θα λειτουργήσει το κοινωνικό φροντιστήριο στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Θεσσαλονίκης για μαθητές Β” και Γ” Λυκείου που θα προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις. 
Οι μαθητές, που θα επιλεγούν με βάση το οικογενειακό εισόδημα, θα διδάσκονται έκθεση, αρχαία ελληνικά (άγνωστο κείμενο), αρχές οικονομικής θεωρίας και οργάνωσης διοίκησης επιχειρήσεων. 
Τα τμήματα θα διαμορφωθούν ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών και οι παρακολουθήσεις θα είναι δύωρες για κάθε μάθημα.
 Αντίστοιχες υπηρεσίες εξετάζει να δημιουργήσει και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, που ήδη αναζητά τρόπους για την διδασκαλία από εθελοντές δασκάλους. 
 Στην Καλαμαριά, το Κίνημα Πολιτών, που ήδη έχει δημιουργήσει και λειτουργεί το δικό του Δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων, ανέπτυξε την πρωτοβουλία δωρεάν φροντιστηρίου, με τμήματα για μαθητές όλων των βαθμίδων και διάφορες θεματικές ενότητες. 
Έτσι, πρόκειται να λειτουργήσουν τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου, εκμάθησης ξένων γλωσσών (Αγγλικά- Γαλλικά), εξωσχολικών δραστηριοτήτων μαθητών Δημοτικού (μουσική, ζωγραφική, γυμναστική, θέατρο, φωτογραφία κ.λπ.).
 Όλα τα Κοινωνικά Φροντιστήρια χρειάζονται τη στήριξή μας, χρειάζονται εθελοντές. Όσοι έχουν τις γνώσεις, τις ικανότητες και μπορούν να βρουν τον απαιτούμενο χρόνο, ας δηλώσουν συμμετοχή για το καλό των παιδιών μας, δηλαδή του μέλλοντος.
 
 Πηγή: infokids.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...


Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση σε ψηφιακή μορφή, του νέου βιβλίου Ιστορίας ΣΤ' Δημοτικού με τίτλο «Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου», και συγγραφείς τους Ι. Κολιόπουλο, Ι. Μιχαηλίδη, Χ. Μηνάογλου και Αθ. Καλλιανιώτη. Το νέο βιβλίο της Ιστορίας ΣΤ Δημοτικού σε ψηφιακή μορφή μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...Διαβάστε περισσότερα...

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012, θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός σε όλα τα σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά 2012-2013.
 Στο σχολείο μας, ο αγιασμός θα γίνει  στις 10 π.μ.
 Οι εκπαιδευτικοί και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων εύχεται στους μαθητές και στους γονείς τους, ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top