twitter
rss

Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...

Απολαύστε ένα 5λεπτο ταξίδι στην Υδρόγειο σε βίντεο Υψηλής Ανάλυσης που τραβήχτηκε από την ΝΑSA τον Οκτώβριο του 2011.
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης, θα μας χαρίσει μια ξεχωριστή βραδιά αστροπαρατήρησης τη Δευτέρα 28/5/2012 και ώρα 8.30 μ.μ.
 Στον αύλειο χώρο του σχολείου μας, θα στηθούν τηλεσκόπια έτσι ώστε οι μαθητές μας να γνωρίσουν τη μαγεία του ουρανού, παρατηρώντας από τα κοντινά στη Γη ουράνια σώματα, όπως η Σελήνη και οι πλανήτες, μέχρι το τι συμβαίνει στον πολύ βαθύ ουρανό με τα νεφελώματα, τα σμήνη και τους γαλαξίες!
 Σας περιμένουμε όλους σ'αυτή την ξεχωριστή βραδιά!!!
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...Διαβάστε περισσότερα...

Μόλις κυκλοφόρησε η νέα ποιητική συλλογή του κ. Μπαλκουράνου Ιωάννη. Το βιβλίο, μπορείτε να το βρείτε στο βιβλιοπωλείο της κ. Μαυρίδου Αυγής ή διαδικτυακά στη διεύθυνση http://www.bookstars.gr
  Η ψυχή έχει μάτια που διαθέτουν οξύτατη όραση, μάτια που διαφεύγουν από τους κανόνες της ύλης και εκτοξεύονται στους κανόνες του πνεύματος. Τίποτε δεν μπορεί να αντισταθεί στα μάτια της ψυχής ούτε καν ο θάνατος. Τα μάτια της ψυχής δε βλέπουν το θάνατο, αγαπούν μόνο τη ζωή. Με το βλέμμα της ψυχής ο θάνατος πεθαίνει και η ποίηση βασιλεύει στους αιώνες...
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Δήμος Καλαμαριάς δια της αντιδημαρχίας Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας διοργανώνει και φέτος για δωδέκατη συνεχή χρονιά την ΠΑΡΑΘΙΝΟΥΠΟΛΗ στην πλαζ Αρετσούς, το μεγαλύτερο στη Βόρεια Ελλάδα φεστιβάλ για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας έως 12 ετών
Η φετινή «Παραθινούπολη» έχει ως θέμα «Ζούμε Θεσσαλονίκη!», ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην επέτειο των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Στόχος είναι να δοθούν στα παιδιά δημιουργικά ερεθίσματα ώστε να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης μας αλλά και να ονειρευτούν το πώς θα ήθελαν να είναι στο μέλλον η Θεσσαλονίκη.
 Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από Τρίτη 22 έως Κυριακή 27 Μαΐου. Τα πρωινά από Τρίτη 22/5 έως Πέμπτη 24/5 θα συμμετέχουν σχολεία με οργανωμένες επισκέψεις (ώρες 09:00-12:00). Τα απογεύματα από Παρασκευή 25/5 έως Κυριακή 27/5 (ώρες 18:00-22:00) θα διοργανωθούν εκδηλώσεις ανοιχτές για το κοινό της πόλης.
 Το αναλυτικό πρόγραμμα του τριημέρου από 25 έως 27 Μαΐου έχει ως εξής: 
  Παρασκευή 25 Μαΐου 
 ΠΑΙΧΝΙΔΟΤΟΠΟΣ 6 -9 μ.μ. • «Αγαπημένα παιχνίδια της γειτονιάς», από την ομάδα «FunnyGames» • «Στη μηχανή του χρόνου», διαδραστικά παιχνίδια από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων-Τοπική Εφορεία Καλαμαριάς • «Εργαστήρι Σαπουνόφουσκας», από την ομάδα Ανεμοσκορπίσματα ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ 7 μ.μ. «Παραμύθια με κούκλες», από τον κουκλοθίασο ΜΑΡΟΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ • 8 μ.μ. «Μικρές νεράιδες», χορευτικό δρώμενο από την Ομάδα Ρυθμικής Γυμναστικής ΑΣΤΕΡΑΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ • 8:30 μ.μ. «Με τον Πέτρο και το Λύκο», εργαστήρι και παράσταση με πρωταγωνιστές τα παιδιά, από την παιδική μουσική σκηνή του ΚΡΟΥΣΤΟΦΩΝΟΥ 
 Σάββατο 26 Μαΐου 
 ΠΑΙΧΝΙΔΟΤΟΠΟΣ 6 -9 μ.μ. • «Μαθαίνοντας τη Σαλονίκη», παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού από την ομάδα «Σχεδία στην πόλη» • «Στη μηχανή του χρόνου», διαδραστικά παιχνίδια από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων-Τοπική Εφορεία Καλαμαριάς ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ • 7 μ.μ. «Της μουσικής τα χρώματα», από την Μπαντίνα του Δήμου Καλαμαριάς • 7.30 μ.μ. «Ένα μπουκέτο τραγούδια», από την παιδική χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς • 8 μ.μ. «Χρυσομηλιά και άλλα παραμύθια της Μακεδονίτισσας γιαγιάς», αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με συνοδεία ζωντανής μουσικής από την Ανθή Θάνου και τον Παναγιώτη Κούλελη ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 9 μ.μ. «Τα μυστικά του κήπου», συναυλία με παιδικά τραγούδια του Νίκου Κυπουργού. Συμμετέχουν: Μαρία Θωΐδου, Ανδρέας Καρακότας, Γεωργία Τέντα, Ναταλία Λαμπαδάκη, «Πλειάδες», Σύνολο Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης «Μάνος Χατζιδάκις» και η παιδική χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς. Διευθύνει ο Νίκος Κυπουργός 
 Κυριακή 27 Μαΐου
 ΠΑΙΧΝΙΔΟΤΟΠΟΣ 6 -9 μ.μ. • «Μαθαίνοντας τη Σαλονίκη», παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού από την ομάδα «Σχεδία στην πόλη» • «Στη μηχανή του χρόνου», διαδραστικά παιχνίδια από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων-Τοπική Εφορεία Καλαμαριάς • «Μια τρελή – τρελή Θεσσαλονίκη», παιχνίδια με ζογκλέρ από την ομάδα Lalaland ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ 7 μ.μ. «O ποιητιτής και η ιστορία της κακομαθημένης Ολίνας», θεατρική αφήγηση από την ομάδα παιδικού θεάτρου Σκοινί-Κορδόνι ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 8.30 μ.μ. «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα, από την παιδική-νεανική σκηνή του «Νέου Θεάτρου»
 Εκτός από τις ανωτέρω εκδηλώσεις στον Παιχνιδότοπο, τη Μικρή και τη Μεγάλη σκηνή, διοργανώνονται και δεκάδες εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και διαδραστικά παιχνίδια στα διάφορα Περίπτερα Δράσεων που έχουν κατασκευαστεί στο χώρο της πλαζ. Τα παιδιά βοηθούν και κατευθύνουν παιδαγωγοί, εμψυχωτές, καλλιτέχνες και ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη από μουσεία, φορείς, οργανώσεις, καλλιτεχνικές αι παιδαγωγικές ομάδες.

Διαβάστε περισσότερα...

Η 9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 27 Μαΐου 2012, στις εκθεσιακές εγκαταστάσεις της HELEXPO, με οργανωτές το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), την Helexpo και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών.
 Με ένα μεγάλο αφιέρωμα στην καθοριστική επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την ένωσή της με την υπόλοιπη Ελλάδα, με τιμώμενη χώρα τη Σερβία και με τις καθιερωμένες θεματικές «γωνιές», για παιδιά, εφήβους, εκπαιδευτικούς και γονείς, η Έκθεση, παρά τη βαθιά κρίση και τις εγγενείς δυσκολίες στον κόσμο του ελληνικού βιβλίου, υπόσχεται ότι θα είναι το πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς με επίκεντρο τους εκδότες, τους συγγραφείς, τους αναγνώστες – με εκατοντάδες εκδηλώσεις, με παρόντες τους ανθρώπους του πνεύματος, με επισκέπτες που διαθέτουν αισθητήριο και κριτική σκέψη. 
 Το πρωί της Πέμπτης, η Έκθεση θα είναι ανοιχτή αποκλειστικά για τα σχολεία όπου οι μαθητές θα μπορούν να επισκεφθούν και τη θεματική έκθεση, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
 Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. 
 Πέμπτη 24/5/2012 15:00 – 21:00 Παρασκευή 25/5/2012 10:00 – 21:00 Σάββατο 26/5/2012 10:00 – 22:00 Κυριακή 27/5/2012 10:00 – 21:00 Παιδική και Εφηβική Γωνιά  
     Στην «Παιδική και Εφηβική Γωνιά», γύρω από την αίθουσα εκδηλώσεων, οι εκδότες παιδικού βιβλίου θα παρουσιάσουν την παραγωγή τους και θα οργανώσουν εκδηλώσεις στα περίπτερά τους.
 Το ΕΚΕΒΙ, με τη συνεργασία των εκδοτών, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς θα διοργανώσει περισσότερες από 80 εκδηλώσεις (παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια κ.ά.) για παιδιά και εφήβους. 

Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...

Με «εισιτήριο» ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη, οι Θεσσαλονικείς μπορούν να απολαύσουν μια βραδιά με live μουσική και πολλά ακόμη δρώμενα, στην παραλία δίπλα στο Λευκό Πύργο. Ο λόγος για το 3ο Book Night, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου, και στόχο έχει να συγκεντρωθούν βιβλία, τα οποία θα παραχωρηθούν σε βιβλιοθήκες ιδρυμάτων
 Τα βιβλία που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για την ενίσχυση των βιβλιοθηκών του Εκκλησιαστικού Λυκείου της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, του Ελληνικού Παιδικού Χωριού Φιλύρου, της ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης, της Μονάδας Συμβουλευτικής Κρατούμενων Θεσσαλονίκης του ΚΕΘΕΑ, της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων «Άρσις», του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» και του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Όσσας. 
 Με εισιτήριο ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη σας μπορείτε να παρακολουθήσετε τα παρακάτω: Ζωντανή συναυλία με το Μύρωνα Στρατή, τους Speakeasies Swing Band και την Εύη Σιαμαντά Μουσική από γνωστούς DJ &ραδιοφωνικούς παραγωγούς Comic art από καλλιτέχνες του Inkorrekt μαζί με τους Γιάννης Τεξή και Χρήστο Σταμπουλή που θα σχεδιάζουν live μπροστά στο κοινό Graffiti art από καλλιτέχνες του Box Gallery «Παιχνίδια με τα παραμύθια» για τους μικρούς μας φίλους από τους σπουδαστές του παιδαγωγικού τμήματος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Διάλογο με γνωστούς προσκεκλημένους που θα μιλήσουν για το βιβλίο: Στάθης Παχίδης (τραγουδοποιός), Νίκος Ράκκας (φωτογράφος) και Δάφνη Τζιανοπούλου (ιδρύτρια της Ακαδημίας Σιάτσου). 
 Tο Book Night καλωσορίσθηκε με ενθουσιασμό από το ελληνικό κοινό καθώς συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 18.000 τίτλοι βιβλίων, οι οποίοι ενίσχυσαν σημαντικά τις βιβλιοθήκες ιδρυμάτων, όπως είναι οι φυλακές ανηλίκων και γυναικών, το Γηροκομείο Αθηνών, το Σισμανόγλειο, το νοσοκομείο Παίδων Π& Α Κυριακού κλπ
Διαβάστε περισσότερα...


Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.
 Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.
 Στη χώρα μας απειλούνται με εξαφάνιση η καστανή αρκούδα, η μεσογειακή φώκια, η χελώνα καρέτα - καρέτα, η αγριόγατα, ο γυπαετός, η πέστροφα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται ο λύκος, το τσακάλι, ο ασβός, το ζαρκάδι και το ελάφι.
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης, θα μας χαρίσει μια ξεχωριστή βραδιά αστροπαρατήρησης τη Δευτέρα 28/5/2012 και ώρα 8.30 μ.μ.
 Στον αύλειο χώρο του σχολείου μας, θα στηθούν τηλεσκόπια έτσι ώστε οι μαθητές μας να γνωρίσουν τη μαγεία του ουρανού, παρατηρώντας από τα κοντινά στη Γη ουράνια σώματα, όπως η Σελήνη και οι πλανήτες, μέχρι το τι συμβαίνει στον πολύ βαθύ ουρανό με τα νεφελώματα, τα σμήνη και τους γαλαξίες!
 Σας περιμένουμε όλους σ'αυτή την ξεχωριστή βραδιά!!!
Διαβάστε περισσότερα...Διαβάστε περισσότερα...


Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».   Στις 18 Μαίου κάθε χρόνο η είσοδος σε όλα τα μουσεία της Ελλάδας είναι ελεύθερη

Διαβάστε περισσότερα...


  . Διαβάστε περισσότερα...


Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...


Τα μουσεία γιορτάζουν έξω από τα... μουσεία. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2012, οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη μία σειρά πρωτότυπων δράσεων κατά μήκος του άξονα της Αριστοτέλους. Την Παρασκευή 18, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαΐου, μουσειολόγοι, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και φοιτητές προσκαλούν το κοινό της Θεσσαλονίκης σε μία περιήγηση διάρκειας περίπου 90 λεπτών σε τέσσερα σημεία με ιδιαίτερη σημασία για το παρελθόν και το παρόν της πόλης: τη Ρωμαϊκή Αγορά, τον ναό Παναγίας Χαλκέων, τα Λουτρά Παράδεισος και την Πλατεία Αριστοτέλους. Στόχος των δράσεων είναι να προβληθεί σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους ένας εικονοποιημένος σχολιασμός για το μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά. Κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα για το 2012 είναι: «Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις». Στη Θεσσαλονίκη ο εορτασμός διοργανώνεται από την Εταιρεία Ελλήνων Μουσειολόγων και το διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Μουσειολογία» του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής, τις εφορείες του ΥΠΠΟΤ, τη μητρόπολη και το δήμο Θεσσαλονίκης. «Φέτος, λόγω της κρίσης, καθώς δεν είχαμε και χρήματα, είπαμε να βγούμε έξω από τους τοίχους του πανεπιστημίου και το... καβούκι στο οποίο βρισκόμαστε», εξηγεί στον «Α» η Ματούλα Σκαλτσά, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολογίας του ΑΠΘ. «Θελήσαμε να δείξουμε πώς οι μουσειολόγοι αντιλαμβανόμαστε τον πολιτισμό σε σχέση με τον κόσμο και το μνημείο σε σχέση με τον άνθρωπο. Ο άξονας της Αριστοτέλους δίνει τη δυνατότητα να αναδειχτεί η πολιτιστική διαχρονία και η πολυπολιτισμικότητα της Θεσσαλονίκης. Είναι ενδιαφέρον ότι και σήμερα άλλα κοινωνικά στρώματα χρησιμοποιούν την Αριστοτέλους πάνω από την Εγνατία, άλλα στο τμήμα ώς την Τσιμισκή, άλλα στην Παραλία». Το κοινό που θα συμμετάσχει στις δράσεις θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την προβολή βίντεο στην Κρυπτή Στοά της Αρχαίας Αγοράς το οποίο εξηγεί τι είναι το μουσείο και τι κάνουν οι μουσειολόγοι, ενώ θα γίνει ερμηνεία του συγκροτήματος της Αγοράς σε σχέση με το χτες και το σήμερα. Στη συνέχεια, όπως εξηγεί η κ. Σκαλτσά, η διαδρομή θα συνεχιστεί: στο Μπέη Χαμάμ μέσα από την αντιστοίχιση της έννοιας του λουτρού στο παρελθόν και το παρόν, στην Παναγία Χαλκέων σε σχέση με θέματα όπως ποια κοινωνία έφτιαξε το ναό, τι σημαίνει η λειτουργία του και τι ένα στασίδι, και, τέλος, στην πλατεία Αριστοτέλους, το σχεδιασμό της από τον Εμπράρ και τη θέση της στον αστικό ιστό.
Διαβάστε περισσότερα...Ταξίδι ετοιμαζόμαστε
 να πάμε στην Αθήνα
 κι η μάνα μου παρήγγειλε
 κρέατα απ'τη Βυτίνα.

 Στάση θα κάνουμε Δελφούς 
να δούμε το μαντείο.
 Θα πάρω τη ζακέτα μου
 μήπως και κάνει κρύο.

 Στην Πλάκα θα δειπνήσουμε 
σε κανα ταβερνάκι 
σουβλάκι θα ζητήσουμε
 να φάμε καλαμάκι.

 Θα πάμε στην Ακρόπολη
 (να δω πώς θ'ανεβούμε)
 κι απ'την πολλή την κούραση
 άντε να κατεβούμε!

 Αν μετά απ'όλο αυτό
 δεν έχουμε καλμάρει, 
Χαλκίδα θα χτυπήσουμε
 να φάμε καλαμάρι.

 Αν -όπως λέει το πρόγραμμα-
 μας παν Μοναστηράκι 
στο τέλος θα γυρίσουμε
 χωρίς το παραδάκι! 

 Για τέλος, μας το τάξανε 
να πάμε στη Βουλή
 μα αν δω κάνα πολιτικό
 θα συγχιστώ πολύ!

 Κι αν όλο το ταξίδι μας
 στο τέλος μας πειράξει,
 αύριο να μας δω καμάρια μου 
που θα' μαστε στην τάξη!
Διαβάστε περισσότερα...


«Το ΑΠΘ μετατρέπεται κάθε Κυριακή στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο της Ελλάδας»
 Μουσεία, συλλογές, εργαστήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις ανοίγουν για πρώτη φορά στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, εξοικειώνοντας μικρούς και μεγάλους με την έρευνα και τη γνώση. Από την Κυριακή 13 Μαΐου 2012 και για έξι συνεχόμενες Κυριακές, το ΑΠΘ μετατρέπεται στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο της χώρας, προσφέροντας δωρεάν τις υποδομές του στο κοινό της πόλης. Παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα λαμβάνουν χώρα στην πανεπιστημιούπολη καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, «ζωντανεύοντας»τα πρωινά της Κυριακής.


Διαβάστε περισσότερα...Διαβάστε περισσότερα...


«Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης», μαζί με όλους τους φίλους του ποδηλάτου της πόλης, συμμετέχουν ενεργά στην 5η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία, που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε πάνω από 30 πόλεις της Ελλάδας στις 13 Μαΐου. Το σήμα εκκίνησης θα δοθεί στις 17.30, με αφετηρία το άγαλμα Βενιζέλου (Εγνατία με Αριστοτέλους). 
 Η επιλογή του ποδηλάτου στο σύγχρονο υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης δείχνει την επιθυμία μας για: καλύτερη ποιότητα ζωής, υγιές περιβάλλον, ασφαλέστερες και οικονομικότερες μετακινήσεις και σεβασμό απέναντι στους ποδηλάτες.
Διαβάστε περισσότερα...


Tο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 5ου Αριστοτέλειου Δρόμου, μετατρέπει την Πλατεία Χημείου σε μια τεράστια παιδική χαρά. Στηρίζοντας την εξωστρέφεια του ΑΠΘ, συνεργάζεται με την " Παιδική Χαρά" σε μια εκδήλωση για όλα τα παιδιά της πόλης. Η παιδική χαρά (www.paidikihara.gr) είναι ένας πλήρης ηλεκτρονικός οδηγός θεαμάτων και εκδηλώσεων και σκοπός της είναι να δώσει κίνητρα στους γονείς ώστε να περνάνε με τα παιδιά τους ποιοτικό χρόνο σε δραστηριότητες εκτός σπιτιού. Πάμε έξω; Πάμε Παιδική Χαρά! 
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής: 
 •   17:30 Εκκίνηση 5ου Αριστοτέλειου Δρόμου (για τα παιδιά) 
 •  18:30 Εκκίνηση για τους γονείς και τους φίλους μας από 18 πάνω
 •  19:00 Φοιτητές/τριες και Παιδιά (14-17) 
 • 19:15 Απονομές 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ - Παιδική Χαρά
 •  18.00-19.00 Παιχνίδια και χορός με ξυλοπόδαρο και κλόουν από τα Παιχνιδίσματα
 •  18.00- 19.00 Εργαστήριο Υγιεινής διατροφής με τη Βασιλική Παπαδοπούλου, διαιτολόγο, όπου τα παιδιά θα φτιάξουν ένα γλυκό υγιεινό σνακ. 
 •  18:00- 18:30 Partner Yoga. Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο Α.Π.Θ. 19.30-20.30 Ολυμπιακοί Αγώνες με τη συμμετοχή των παιδιών και γονέων λαλα land 
 •  19.30 - 20.30 Αφήγηση του παραμυθιού "Ο Δημήτρης και η Φίφη Κάνουν λάθος διατροφή" της Βασιλικής Παπαδοπούλου Καθ’ όλη τη διάρκεια της γιορτής: Facepainting από τα Παιχνιδίσματα, ζωγραφική, επιδαπέδια παιχνίδια από τη λαλα land
 •  Εργαστήριο κατασκευών με τη λαλα land- τα παιδιά θα φτιάξουν δωράκια για την γιορτή της μητέρας.
 •  Εργαστήριο κατασκευών με χαρούμενο καλαμπόκι XOKI 
 Σάββατο 12 Μαίου, ώρα 5.30μμ
 Πλατεία Χημείου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 
 Είσοδος δωρεάν!
Διαβάστε περισσότερα...


Ένα πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στη Μητέρα. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την έκφραση της μητρότητας στην τέχνη (εικαστικά και μουσική). 
Έργα τέχνης διάσημων καλλιτεχνών αφιερωμένα στη μητρότητα ζωντανεύουν, νανουρίσματα μας ταξιδεύουν, παίζουν με τη φαντασία και γεμίζουν συναισθήματα την παιδική ψυχή .
 Οι μικροί φίλοι φτιάχνουν για τη μητέρα με πολύ αγάπη ένα δώρο και της το χαρίζουν μαζί με τις ευχές τους.               
Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης Κυριακή 13 Μαίου 2012 || 11:00-13:00 ||
 είσοδος 2€ 
 Γρηγορίου Λαμπράκη &
 Κλεάνθους 57, Άνω Τούμπα (Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης) 
Τ: 2310 514029, 2310 441385                  Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 – 12 ετών             
Διαβάστε περισσότερα...


Το 2ο Φεστιβάλ Προσβασιμότητας διοργανώνεται στις 11 Μαΐου από την Ομάδα Προσβασιμότητας του ΑΠΘ.
 Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο χώρο ανάμεσα στις σχολές Νομικής, Φιλοσοφικής και Θεολογικής και θα έχει ως στόχο την προβολή ενός άλλου προτύπου, αυτό του πολίτη με αναπηρία που αγωνίζεται μαζί με τους/τις συμφοιτητές/ριες για τα δικαιώματά του, για την ελευθερία και την αυτοδιαχείρισή του.
 Στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Αναπηρία και Πολιτική», με φιλική συμμετοχή του Γιάννη Ζουγανέλη. Θα συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης με αναπηρία και τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνει, όχι λόγω της σωματικής βλάβης αλλά εξαιτίας του κοινωνικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζει και τον έχει εγκλωβίσει σε ένα πλαίσιο παθητικότητας.
Στις 21.00 θα αρχίσουν οι συναυλίες με συμμετοχή των: Δημήτρη Ζερβουδάκη, Γιώργου Αετόπουλου, Trio komple, Sahara, Sky pup, Nothing 'n' Everything και Μανόλη του κιθαρίστα!
Διαβάστε περισσότερα...


Το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία έως το Λονδίνο, όπου διοργανώνονται το καλοκαίρι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα ξεκινήσει σήμερα η Ολυμπιακή Φλόγα. Η τελετή αφής της φλόγας είναι προγραμματισμένη για τις 11:30 το πρωί. Θα ακολουθήσει Λαμπαδηδρομία οκτώ ημερών εντός της Ελλάδας η οποία θα ολοκληρωθεί στις 17 Μαΐου με την άφιξη της Φλόγας στο Παναθηναϊκό στάδιο όπου στις 19:00 θα παραδοθεί στην αποστολή του Ηνωμένου Βασιλείου για να συνεχίσει το ταξίδι της για το Λονδίνο. Τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι θα είναι οι Ολυμπιονίκες Πύρρος Δήμα και Λι Νινγκ.
 Συνολικά το Ολυμπιακό φως θα διανύσει στην Ελλάδα 2.900 χιλιόμετρα στα χέρια 490 λαμπαδηδρόμων. Αναλυτικά θα διασχίσει 26 Νομούς, 38 Δήμους και 40 πόλεις, θα φτάσει σε πέντε αρχαιολογικούς χώρους, ενώ θα γίνουν και 34 τελετές αφής βωμών σε συγκεκριμένες πόλεις στη διάρκεια της διαδρομής. 
 Η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Μαίου 2012, στις 15.30, στο Λευκό Πύργο.
Διαβάστε περισσότερα...

 Yλικά
σύρμα λεπτό, χάντρες, κορδέλα
Περνάμε σε 5 κομμάτια σύρμα, 5 διαφορετικά χρώματα από χάντρες. Δένουμε όλες τισ άκρες καπό τα σύρματα και φτιάχνουμε μια θηλιά σε κάθε άκρη. Προσέχουμε από πριν και οι 5 σειρές από χάντρες να έχουν το ίδιο μήκος. Στη μια θηλιά που φτιάξαμε δένουμε με γερό κόμπο την μία άκρη από την κορδέλα, την άκρη θα τη δέσει η μαμά. 
Διαβάστε περισσότερα...


Το ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81, Θεσσαλονίκη) προσκαλεί τους μικρούς του φίλους σε εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο του Σάκη Σερέφα ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ το Σάββατο, 12 Μαΐου 2012, στις 12:30 το μεσημέρι.
 Ο τρύπιος κόσμος του Γιάννη δεν του είναι αρκετός. Θέλει να κατορθώσει το ανέφικτο. Να ανοίξει μια τρύπα στο νερό! Θα τα καταφέρει; Ο συγγραφέας Σάκης Σερέφας και η εμψυχώτρια Ρένα Αθανασοπούλου σας περιμένουν σε μια εκδήλωση με αστείες εκπλήξεις και πολλά απρόοπτα που θα σας δείξει πόσο πλούσια και συναρπαστική μπορεί να γίνει η καθημερινότητα όταν κυνηγάς το ακατόρθωτο.
 Στο τέλος της εκδήλωσης δύο τυχεροί θα κερδίσουν το βιβλίο! 
 H ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 7-11 ΕΤΩΝ
  ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 
Δηλώσεις συμμετοχής από την Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012. 
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της εκδήλωσης, οι γονείς μπορούν να παραμείνουν στον χώρο του βιβλιοπωλείου του ΟΞΥΓΟΝΟΥ όπου μπορούν να πιουν τον καφέ ή το τσάι τους, ή να επιστρέψουν μετά τη λήξη της. 
 Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλείτε στο 2310 260085 ή να στείλετε e-mail στο info@oxygono-metaixmio.gr (στην ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής παρακαλούμε να σημειώνετε το όνομα του παιδιού και τα δικά σας στοιχεία επικοινωνίας, καθώς και τον τίτλο της εκδήλωσης).
Διαβάστε περισσότερα...


Διαβάστε περισσότερα...

Το Family Art γίνεται για πρώτη φορά στην πόλη μας στο πάρκο της Ανθοκομικής (απέναντι από την ΕΤ3) την Κυριακή 13 Μαίου από τις 11:00 το πρωί μέχρι και τη δύση του ήλιου για να αγκαλιάσει το παιχνίδι και την ενημέρωση, την καλλιτεχνία και την χειροτεχνία, το παιδί και την πόλη σαν μια οικογένεια. 
 Θα κατασκευάσουμε με τον πηλό,τις κόλλες,τις μπογιές....
 Θα τρέξουμε παίζοντας όπως παλιά και θα γυμναστούμε με καινούργιους τρόπους....
 Θα ενημερωθούμε για τη γέννα στο σπίτι,το θηλασμό,την yoga και τη θεραπευτική κεραμική,την μουσικοθεραπεία....
 Θα δημιουργήσουμε τη δικιά μας ιστορία μέσα απο τη ''μαγική τράπουλα''. 
 Ας γίνει αυτή η Κυριακή,η πόλη μια οικογένεια για τη γιορτή της Μητέρας.
Διαβάστε περισσότερα...

Yλικά
3 συσκευασίες παιδικού χυμού, χρώματα, πινέλα, χρωματιστά χαρτιά ,λευκή κόλλα, ψαλίδι
Κόψε τις συσκευασίες στο πάνω μέρος. Έπειτα, κόψε λωρίδες εφημερίδας και κόλλησε τις πάνω στα κουτάκια, στήνοτας τα. Στη συνέχεια, βάψε τα λευκά και μόλις στεγνώσουν, με τα χρώματα που σου αρέσουν. Μπορείς να ζωγραφίσεις επάνω λουλουδάκια ή όποιο άλλο σχέδιο προτιμάς. Με τα χρωματιστά χαρτιά φτιάξε δύο άνισες καρδούλες και κόλλησε την μικρότερη στον πάτο της μεγαλύτερης.Γράψε την αφιέρωση σου και κόλλησε πίσω μία οδοντογλυφίδα για να ολοκληρώσεις την ταμπελίτσα σου.Με τη βοήθεια ενός ενήλικα κάνε δύο τρυπούλες στον πάτο κάθε κουτιού. Γέμισε τα με χρώμα. Με πολλή προσοχή και φροντίδα για τις ριζούλες τους , φύτεψε στο χώμα τα λουλουδάκια που πήρες από το ανθοπωλείο.
Το δώρο σου για τη μαμά είναι έτοιμο!
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...

 Yλικά
πλαστελίνη ροζ και άσπρη, μακριά ξυλάκια,  σύρμα πίπας, χαρτόνι, κόλλα, κορδέλα 
Πλάθουμε την πλαστελίνη και της δίνουμε το σχήμα καρδιάς. Φτιάχνουμε άλλη μια καρδιά χρησιμοποιόντας μιά λουρίδα άσπρης πλαστελίνης και την τοποθετούμε από πάνω. Κόβουμε το χαρτόνι σε σχήμα φύλλου και το κολλάμε επάνω στο σύρμα πίπας. Στη συνέχεια το τυλίγουμε γύρω από το ξυλάκι. Προσαρμόζουμε την καρδιά επάνω στο ξύλο και αφού φτιάξουμε αρκετά τα δένουμε με την κορδέλα.  
Διαβάστε περισσότερα...


Ο Σύνδεσμος Φίλων και το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα Gamecraft σας προσκαλούν στο εκπαιδευτικό παιχνίδι ρόλων: «Ο συλλέκτης»
Στο παιχνίδι συμμετέχουν παιδιά από 10 ετών και οι γονείς τους. 
 «Ο συλλέκτης»:
 Οι παίκτες αναλαμβάνουν το ρόλο επιστημόνων που δρουν για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού, με το πέρας μιας επιχείρησης σύλληψης αρχαιοκαπήλων από την Interpol, σε χώρα της Δυτικής Ευρώπης. Η περιπέτειά τους ξεκινά με πολύ αγωνία για τη συνέχειά της… 
 Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στην ομάδα Gamecraft, στα τηλέφωνα 2310-328317 και 6971722571 (κ. Μυροφορίδης Αλέξανδρος) από την Τετάρτη 2 Μαΐου τις ώρες 10:00 – 20:00.
 Η ώρα έναρξης των παιχνιδιών υπολογίζεται από τις 10:00 πμ και ανά μία ώρα, κι η διάρκεια του παιχνιδιού περίπου στα 90 λεπτά.
 Ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κόστος συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: 5 ευρώ το άτομο. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: 
Αρχαιοκαπηλία Τέλος - Ο Συλλέκτης Κυριακή 13 Μαΐου 2012, 
Ώρες έναρξης: 10:00 – 13:00 ανά 60 λεπτά,
 Διάρκεια παιχνιδιού: 90 λεπτά
Διαβάστε περισσότερα...

Έναν πρωτότυπο τρόπο να ...συμμετάσχει στις εκλογές της 6ης Μαΐου βρήκε η ελληνική νεολαία. Παίζει ένα παλιό παιχνίδι λέξεων και «ξυπνά» τους ψηφοφόρους. 
Δείτε το βίντεο και θα πάρετε το μήνυμά τους... 
Τα παιδιά, αυριανοί ψηφοφόροι και σημερινοί παρατηρητές, παίζουν κρεμάλα με ...τον εαυτό τους και ζητούν από τον ελληνικό λαό να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων στην εκλογική αναμέτρηση, για να μην υποθηκεύσει το μέλλον τους. «Είμαστε αθώοι, δεν διαλέξαμε αυτή την κοινωνία. Δεν διαλέξαμε τη φτώχεια, την ατιμωρισία», αναφέρουν μεταξύ άλλων «κρεμώντας» τα όνειρά τους σε κάθε λάθος γράμμα, σε κάθε λάθος ψήφο. 
 Δείτε το βίντεο και ...πάρτε το μήνυμα των παιδιών...


Πηγή:www mediagate gr


Διαβάστε περισσότερα...

Η πανσέληνος της 5ης προς 6η Μαΐου θα είναι η μεγαλύτερη και λαμπρότερη για το 2012. Το μεγαλύτερο φεγγάρι του 2012 θα λάμψει στον ουρανό τη νύχτα της 5ης προς 6η Μαΐου. Η πανσέληνος του ερχόμενου Σαββατοκύριακου θα είναι πιο μεγάλη και πιο λαμπρή από τις άλλες επειδή ο δορυφόρος μας θα βρεθεί πολύ κοντά στη Γη, στη «στενότερη» επαφή μεταξύ των δυο σωμάτων για αυτή τη χρονιά. 
Εξ αιτίας της ελλειπτικής τροχιάς που ακολουθεί καθώς περιφέρεται γύρω από τη Γη, η Σελήνη άλλοτε βρίσκεται πιο κοντά και άλλοτε απομακρύνεται από τον πλανήτη μας. Αυτό σημαίνει ότι, ανάλογα με τη θέση της, άλλοτε φαίνεται μεγαλύτερη και άλλοτε μικρότερη στον γήινο παρατηρητή. Το σημείο στο οποίο ο δορυφόρος μας πλησιάζει περισσότερο τη Γη ονομάζεται περίγειο και εκείνο στο οποίο βρίσκεται στη μεγαλύτερη απόσταση από αυτήν λέγεται απόγειο. Καθώς η Σελήνη ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από τον πλανήτη μας σε περίπου 27,3 ημέρες, κάθε μήνα έχουμε ένα «περίγειο» και ένα «απόγειό» της.
 Η εφετινή μαγιάτικη πανσέληνος θα είναι η μεγαλύτερη από τις πανσελήνους αυτής της χρονιάς επειδή θα σημειωθεί πιο κοντά στο περίγειο – και άρα πιο κοντά στη Γη – από όλες τις άλλες. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Κυριακής (στις 3:35 ώρα Γκρίνουιτς ή 6:35 ώρα Ελλάδας) το «γεμάτο» φεγγάρι θα βρεθεί σε απόσταση μόλις 356.955 χλμ από εμάς, σχεδόν μια μόλις μοίρα μακριά από το περίγειο. Αυτό σημαίνει ότι θα φαίνεται κατά περίπου 14% πιο μεγάλο και κατά 40% πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως. 
Για να δείτε πάντως την προσεχή πανσέληνο ακόμη μεγαλύτερη, κοιτάξτε τον ουρανό την ώρα της ανατολής ή της δύσης της. Η περίφημη «οφθαλμαπάτη της Σελήνης» κάνει το φεγγάρι – και όλα τα ουράνια σώματα – να φαίνονται μεγαλύτερα όταν βρίσκονται χαμηλά στον ορίζοντα. Το φαινόμενο εντείνεται ακόμη περισσότερο αν τύχει να «συλλάβετε» την αντανάκλασή τους ανάμεσα από κτίρια ή δέντρα.
Διαβάστε περισσότερα...

Η Παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή, ύστερα από μελέτες και στη χώρα μας και αλλού, έχει αποδειχτεί η πιο υγιεινή διατροφή. Η Μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Είναι ξακουστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες καθώς προφυλάσσει από  διάφορες ασθένειες, είναι φτωχή σε θερμίδες, τονώνει τον οργανισμό, βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου κ.ά. Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών ζουν περισσότερο, ενώ πολύ σπανιότερα σε σχέση με τους Αμερικανούς και τους Βορειοευρωπαίους πάσχουν από καρκίνο εντέρου και στήθους ή καρδιακές παθήσεις. Το μενού είναι απλό και στηρίζεται στη λιτή διατροφή: χορταρικά, φρούτα, όσπρια, λαχανικά, αγνό τυρί, ζυμωτό μαύρο ψωμί, ωμό ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, λίγο σπιτικό κρασί και ψάρια!  Και σε συνδυασμό με καθημερινή σωματική άσκηση (π.χ. περπάτημα, χορός, κλπ) το Μεσογειακό διατροφικό μενού αποτελεί συνταγή για μακροζωία, υγεία και ομορφιά. 
Δείτε κι ΕΔΩ 
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...Το σχολείο μας συγκεντρώνει ρούχα, βιβλία, παιχνίδια και τρόφιμα μακράς διαρκείας με σκοπό στο τέλος της σχολικής χρονιάς να τα διαθέσει σε ιδρύματα και άτομα που έχουν ανάγκη.
Πληροφορίες στη Διεύθυνση του σχολείου.
Διαβάστε περισσότερα...


 • Χάρτινα κουτιά από πίτσα τα οποία έχουν υπολείμματα τροφών καθώς και λίπη
 •  Βρεγμένο χαρτί 
 •  Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια
 •  Κουτιά χυμών τα οποία δεν έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία για ανακύκλωση 
 •  Πλαστικές σακούλες 
 • Αφρολέξ
 •  Σιδερένιες κρεμάστρες 
 •  Χαρτοπετσέτες με υπολείμματα από τρόφιμα ή οτιδήποτε άλλο τις καθιστούν ανώφελες για ανακύκλωση
 •  Κεραμικά
 •  Χαρτιά με έντονο χημικό χρώμα.
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top