twitter
rss


Περισσότεροι από 300 εκδοτικοί οίκοι της χώρας θα συστήσουν στο κοινό 30.000 και πλέον τίτλους βιβλίων από την ελληνική και ξένη βιβλιοπαραγωγή από τις 3 έως τις 19 Ιουνίου, κατά μήκος της Παραλίας -πίσω από το Βασιλικό Θέατρο μέχρι και το «Μακεδονία Πάλας». Πρόκειται για το 30ό Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και το οποίο είναι αφιερωμένο στους Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και Κώστα Βάρναλη.
Διαβάστε περισσότερα...Διαβάστε περισσότερα...
Το χάρτινο πιάτο είναι μια καλή λύση για το καλοκαίρι για να μην πλένει η μαμά και στις διακοπές. Είναι όμως και αφορμή για να δημιουργήσεις ξεχωριστά παιχνίδια ή διακοσμητικά για το καλοκαίρι.Υλικά: χάρτινο πιάτο, canson κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, σύρμα πίπας, κίτρινη τέμπερα, κόκκινο μαρκαδόρο, χάντρες, ματάκια.Χρωμάτισε κίτρινο το πιάτο και μόλις στεγνώσει σχεδίασε και βάψε το στόμα. Κόλλησε τα μάτια και φτιάξε μεγάλα φρύδια από σύρμα πίπας.Κόλλησε μια μεγάλη χάντρα για μύτη και πολλές μικρές χάντρες για μάγουλα.Σχεδίασε 7 φορές το χέρι σου στα χρωματιστά canson και κόψε. Κόλλησε τις παλάμες γύρω-γύρω στο πιάτο από την πίσω μεριά.


Με παρόμοιο τρόπο φτιάξτε και το ψαράκι:

 
Διαβάστε περισσότερα...


Διαβάστε περισσότερα...
Υλικά: χρωματιστά χαρτιά, κόλλα, χάρτινο πιάτο.Κόψε πολλά μικρά τετράγωνα από χρωματιστά χαρτιά. Σχεδίασε στο πιάτο ένα σχέδιο.Κόλλησε τα μικρά τετράγωνα δίπλα-δίπλα αφήνοντας ένα πολύ μικρό κενό σε όλο το πιάτο ακολουθώντας το σχέδιό σου.
Διαβάστε περισσότερα...Διαβάστε περισσότερα...

«Το τελευταίο δέντρο» είναι μια παράσταση κουκλοθεάτρου -με μαριονέτες και γαντόκουκλες- που εξιστορεί ένα παραμύθι οικολογικού περιεχομένου σχετικά με την προστασία των δασών από τους εμπρησμούς. Μέσα από την ιστορία του Μίχα, ενός νεαρού δέντρου που βρίσκεται στην δίνη μιας πυρκαγιάς τα παιδιά μαθαίνουν τι συμβαίνει όταν ένα δάσος παίρνει φωτιά. Ακόμα παρακολουθούν, σε μικρά επεισόδια που θυμίζουν κόμιξ, τι συμβαίνει στα ζώα του δάσους, πώς αντιδρούν και τι κάνουν για να επιβιώσουν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο βλέπουμε τους 15 ήρωες να αντιμετωπίζουν με κουράγιο, χιούμορ και αισιοδοξία την κατάσταση και να φροντίζουν για την αποκατάσταση του δάσους. 
 Αμέσως μετά το τέλος της παράστασης και την έξοδο τους από το θέατρο, οι μικροί θεατές θα συναντήσουν πολλές εκπλήξεις. Εμψυχωτές από τα «Παιδιά Εν Δράσει» θα τους περιμένουν για πολλά ομαδικά παιχνίδια, κωμικά ταχυδακτυλουργικά τρυκ, και ζογκλερικά κόλπα.
Σάββατο 28/5, στις 8 μ.μ.
στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών  

Είσοδος Ελεύθερη
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...Διαβάστε περισσότερα...


Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...


Επειδή τα τελευταία χρονια, μικροί και μεγάλοι σταματήσαμε να ονειρευόμαστε και να ταξιδεύουμε με την φαντασία μας, ο Μορφωτικος και Πολιτιστικος Συλλογος Χαλκηδονας διοργανώνει στις 20-21-22 Μαϊου τον ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ.

Ενα 3μερο με παραμύθια απο ολο τον κοσμο, για μικρούς αλλα και για μεγάλους και ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΟΠΗ. Όλες τις ωρες και όλες τις μέρες θα διαβάζονται παραμύθια...
Φυσικα το ταξιδι δεν σταματά εκει.. Πολλές εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους με πολύ μουσική,τραγούδι, παιχνιδία κ.τ.λ......

ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλεφωνο: 2391023970 (Μορφωτικος Πολιτιστικος Συλλογος Χαλκηδονας Θεσσαλονικης)

Σας περιμένουμε όλους εκεί!!!
Διαβάστε περισσότερα...

...και τους γονείς τους!

 
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...

Κουμπαράς

Υλικά: κουτιά από γάλα, χρώματα ακρυλικά, χαρτοταινία, μαρκαδόροι.

Βάψε καλά το κουτί με ένα ενιαίο χρώμα. Πέρασε το χρώμα πολλές φορές έτσι ώστε να καλύψει καλά το κουτί.
Με τους μαρκαδόρους φτιάξε τους κύκλους διαφορετικού μεγέθους για να διακοσμήσεις τον κουμπαρά, και στη συνέχεια ζωγράφισέ τους με διαφορετικά χρώματα.

Εάν θέλεις να κάνεις τον κουμπαρά σου με ρίγες θα σε βοηθήσει πολύ μια χαρτοταινία. Κόλλησε τη χαρτοταινία κάθετα στο κουτί και στη συνέχεια πέρασε το χρώμα ανάμεσα από τις χαρτοταινίες.
Διαβάστε περισσότερα...Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανoύς δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα -το 40% του πληθυσμού, αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα. Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.

Το 1908 ήταν μια χρονιά - ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που έθεσε στον περιθώριο τον Σουλτάνο. Πολλές ήταν οι ελπίδες που επενδύθηκαν στους νεαρούς στρατιωτικούς για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της θνήσκουσας Αυτοκρατορίας.

Σύντομα, όμως, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό κράτος, απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα», δεν είχε τη διάθεση να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Τουρκία.

Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»). Στα «Τάγματα Εργασίας» αναγκάζονταν να υπηρετούν οι άνδρες που δεν κατατάσσονταν στο στρατό. Δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία και στη διάνοιξη δρόμων, κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Οι περισσότεροι πέθαιναν από πείνα, κακουχίες και αρρώστιες.

Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, όπως και οι Αρμένιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν. Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, οι τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους. Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια!

Το 1919 οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και την πρόσκαιρη υποστήριξη της κυβέρνησης Βενιζέλου προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο ελληνοαρμενικό κράτος. Το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός για να προχωρήσουν στην «τελική λύση».

Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.

Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.

Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Διαβάστε περισσότερα...

Για εικονική περιήγηση κάντε κλικ ΕΔΩ

Η Καπέλα Σιξτίνα ή Καπέλα Σιστίνα (ιτ.: Cappella Sistina) είναι ένα παρεκκλήσι του Αποστολικού Μεγάρου, της επίσημης κατοικίας του Πάπα, στην πόλη του Βατικανού. Αναγέρθηκε από τον Πάπα Σίξτο Δ΄ (ή Σίστο Δ΄) στον οποίο οφείλει και το όνομα του.Η Καπέλα Σιστίνα είναι ο χώρος όπου τελούνται θρησκευτικές διοικητικές δραστηριότητες, και κυρίως το κονκλάβιο, βάσει του οποίου εκλέγεται νέος Πάπας. Η φήμη του ωστόσο βασίζεται στην αρχιτεκτονική του, η οποία ακολουθεί το Ναό της Παλαιάς Διαθήκης, και ιδιαίτερα στο διάκοσμό του.Εξαιρετικής ομορφιάς και μεγάλης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας η ορθογώνια αίθουσά του  ζωγραφισμένη εξ ολοκλήρου με τοιχογραφίες μεγάλων καλλιτεχνών της Αναγέννησης, μεταξύ των οποίων ο Μιχαήλ Άγγελος, ο οποίος φιλοτέχνησε την θρυλική οροφή του.
Τα καλά νέα για όσους δεν έχουν επισκεφτεί το Βατικανό για να θαυμάσουν τις απίστευτης ομορφιάς τοιχογραφίες είναι ότι μπορούν να το κάνουν μέσω Internet! Μια προσφορά του Βατικανού!Το site αυτό δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Villanova. Αποτελείται από χιλιάδες μικρές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν και ενώθηκαν, δημιουργώντας έτσι ένα χώρο άριστης ποιότητας.Κατά την πλοήγησή σας στο χώρο ακούγονται πανέμορφοι ύμνοι που συνοδεύουν το μεγαλείο του εικονικού ναού.Μπορείτε να πλοηγηθείτε με το ποντίκι και τα +/- απολαύσετε από κοντά τις τοιχογραφίες που ζωγράφισαν οι Raphael, Bernini, Sandro Botticelli και Michelangelo.
Διαβάστε περισσότερα...Διαβάστε περισσότερα...

Με θέμα «Μουσεία και μνήμη» γιορτάζεται στις 18 Μαΐου η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Εργαστήρια, ξεναγήσεις, παραστάσεις και πολλές εκπλήξεις επιφυλάσσουν στους επισκέπτες τα μουσεία, τα οποία θα κρατήσουν ανοιχτές τις πόρτες τους έως αργά το βράδυ.  
Δείτε παρακάτω: 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μουσικοθεατρική παρουσίαση δημοτικών τραγουδιών, εθίμων και δρώμενων της Άνοιξης με τίτλο «Τα εαρινά», σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α. Π. Θ. (18 Μαΐου, ώρα 19.30). Το μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ:

Τρίτη 17.05.2011, ώρα 21:00-22.30

Στο πλαίσιο των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, οι “Your Hand in Mine” (Mάνος Μυλωνάκης, Γιώργος Παπαδόπουλος) μας προσφέρουν με την τεχνική Live-looping τη νεορομαντική μουσική τους. Oι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν την νέα τους δισκογραφική δουλειά.

Είσοδος ελεύθερη.

Δράσεις στο μουσείο από την κ. Θάλεια Βαλέτα

''Metamyth'' © Therapy through Art

17 Μαΐου 2011, 17.00-20.00, είσοδος 10 €

Η κ. Θάλεια Βαλέτα, ηθοποιός, συγγραφέας, δραματοθεραπεύτρια, και δημιουργός της τεχνικής''Metamyth'' © Therapy Through Art θα πραγματοποιήσει βιωματική ξενάγηση με αφετηρία τα έργα της μόνιμης συλλογής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Η τεχνική ''Metamyth'' © Therapy Through Art βασίζεται στον διάλογο, μεταξύ των αισθήσεων του εσωτερικού κόσμου και της τέχνης, που μπορεί να είναι αποκαλυπτικός για τους συμμετέχοντες όσον αφορά στον εαυτό τους και στον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν.

Αυτή η πρωτότυπη προσέγγιση, χρησιμοποιεί ως δυναμικά εργαλεία την μυθολογία, τις θεατρικές τεχνικές, όλες τις τέχνες, τον ρυθμό και την τελετουργία, με σκοπό τη νοητική και σωματική ξεκούραση, την απόλαυση και την αυτογνωσία.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος.

Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε στο τηλ. 2310 240002 και στο email: mmcart5@mmca.org.gr.

Τετάρτη 18.05.2011, ώρα 21.30-22.30

Στο πλαίσιο των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, το «Εργαστήρι Jazz» των σπουδαστών του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσει συναυλία στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (υπεύθυνος Μανώλης Σιδερίδης).

Είσοδος ελεύθερη.

''Εγώ και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης''

18 Μαΐου 2011, 17.00-20.00, είσοδος ελεύθερη

Με την ευκαιρία του εορτασμού της διεθνούς μέρας των μουσείων, η Θάλεια Βαλέτα θα πραγματοποιήσει εκδήλωση αφιερωμένη στους επισκέπτες του μουσείου.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να ακουστούν οι ανάγκες, οι επιθυμίες και οι εντυπώσεις του κοινού σε έναν ζωντανό διάλογο που παίρνουν μέρος το μουσείο, οι ενήλικες, τα παιδιά,οι γονείς , οι εκπαιδευτικοί, άτομα με αναπηρία , μετανάστες.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Η Θάλεια Βαλέτα είναι επιστημονική συνεργάτης και ερευνήτρια του νοσοκομείου St.Thomas' στο Λονδίνο και του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Αγια Σοφία στην Αθηνά. Συνεργάζεται με το Αρχείο των Αρχαίων Ελληνικών και Ρωμαϊκών Παραστάσεων στην Οξφόρδη και σκηνοθετεί / επιμελείται εργαστήρια / σεμινάρια, διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας κατά της επιληψίας.ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, παραμένοντας την Τετάρτη 18 Μαΐου ανοιχτό μέχρι τις 22.00 και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.Παράλληλα, σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κέντρο Stereosis, την Τετάρτη 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Μουσείου (Αποθήκη Α’, Λιμάνι) οι εξής δράσεις:* · Ξενάγηση και ενημέρωση για την έκθεση «Ανάπτυξη- Βραβείο Pictet» η οποία παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος της PhotoBiennale και περιλαμβάνει έργα των 12 finalist (Christian Als, Edward Burtynsky, Stéphane Couturier, Mitch Epstein, Chris Jordan, Yeondoo Jung, Vera Lutter, Nyaba Leon Ouedraogo, Taryn Simon, Thomas Struth, Guy Tillim, Michael Wolf) του Βραβείου Pictet.* · Θα ακολουθήσει προβολή ταινιών μικρού μήκους, παραγωγής του Μουσείου: «PhotoBiennale», «Δέκα όψεις της ελληνικής φωτογραφίας», «Philip Tsiaras. The Supereal» και «Δημήτρης Σούλας. Στιγμιότυπα 1967- 1974».ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με σειρά εκδηλώσεων και θέμα «Μουσεία και Μνήμη», από τις 15 ως τις 22 Μαΐου. Κάθε χρόνο το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιλέγει ένα θέμα και μουσεία σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν ποικίλες εκδηλώσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις 18 Μαΐου. Στόχος του εορτασμού είναι η ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.

Οι εκδηλώσεις στις 15 και στις 17 Μαΐου είναι δωρεάν

Στις 18 Μαΐου (παγκόσμια ημέρα των μουσείων) η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη για το κοινό

Κυριακή 15/5

12 μ.μ - 2 μ.μ.

Οι εκδηλώσεις του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού περιλαμβάνουν την προβολή ταινίας μικρού μήκους με τίτλο«Τοπίο και μνήμες: η περιοχή του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού» με θέμα τις αλλαγές της χρήσης του χώρου που βρίσκεται το Μουσείο από την αρχαιότητα έως σήμερα. Μια μικρή έκθεση προσωπικών αντικειμένων με θέμα «Μνήμες αντικειμένων» θα στηθεί στο φουαγιέ του Μουσείου, ενώ οι κάτοχοί τους θα αφηγηθούν στο κοινό τις ιστορίες των αντικειμένων. Μέλη του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών θα αφηγηθούν λαϊκά παραμύθια για ενήλικες.

Τρίτη 17 Μαΐου

8 μ.μ.- 11 μ.μ.

στο πλαίσιο της «Νύχτας Μουσείων» θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου στη μόνιμη έκθεση, από τις 20:00 έως τις 23:00. Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής.

Τετάρτη 18 Μαΐου

7 μ.μ.- 8 μ.μ.

προβολή ταινίας & περιοδική έκθεση στο φουαγιέ

8.30 μ.μ. - 10 μ.μ.

Συναυλία The SpeakEasies Swing Band

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία και με χορηγία του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΊΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΑΠΘ

Ειδικά για τις 18 Μαΐου, το Τελλόγλειο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό μέχρι τα μεσάνυχτα.

12:00-13:00, 16:00-17:00

Περιηγήσεις στις εκθέσεις «Έλληνες Χαράκτες από τη Δωρεά Δημητρίου Τσάμη» και «Παύλος Βασιλειάδης-Περιβάλλοντα».

09:00-00:00 ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Τρεις δραστηριότητες που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους αυτόνομους επισκέπτες των εκθέσεων.

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά, με ερέθισμα τα έργα «Κήπος» και «Πόλεις» της έκθεσης «Παύλος Βασιλειάδης -Περιβάλλοντα»:

«Φτιάχνω τον δικό μου κήπο» Τα παιδιά ζωγραφίζουν, κόβουν, συνθέτουν τον δικό τους «ανθισμένο» κόσμο. (2ος όροφος)

«Η φανταστική μου πόλη» Τα παιδιά διαμορφώνουν τη δική τους πόλη με σύμμαχο τα χρώματα και τη φαντασία. (2ος όροφος)

Διαδραστική εγκατάσταση:

«Ο Μνημοχώρος του Παύλου Βασιλειάδη» «Ο Μνημοχώρος αποτελεί μια εγκατάσταση, μια εικαστική αναπαράσταση της μνήμης στον εγκέφαλο. Ένα δωμάτιο (ο εγκέφαλος), που περιτρέχεται πολλές φορές από ένα νήμα (οι νευρώνες) στερεωμένο στους τοίχους. Πάνω στο νήμα βρίσκονται μνήμες (καταχωρημένες σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου, που η μια ανασύρει την άλλη), δηλαδή μικρά κομμάτια από φωτογραφίες, μικροαντικείμενα που μας θυμίζουν κάτι -ευχάριστο συνήθως- και γενικά, πράγματα που τα κρατάμε στο συρτάρι γιατί κάτι μας θυμίζουν.» Π. Βασιλειάδης Φέρε τις αναμνήσεις σου (φωτογραφίες, αντικείμενα, γράμματα.) ή γράψε μια προσωπική θύμηση και στερέωσέ την στο νήμα του «Μνημοχώρου», συμπληρώνοντας το έργο. (1ος όροφος)

20:00-21:00 Ο εικαστικός Παύλος Βασιλειάδης και ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής των εκθέσεων Παναγιώτης Μπίκας συνομιλούν με το κοινό και περιηγούνται μαζί του στις εκθέσεις.

21:00 Συναυλία post-rock, shoegaze και ηλεκτρονικής μουσικής με τον Absent without leave. (1ος όροφος)ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ–ΘΡΑΚΗΣ
9:00 - 11:00 «Απ’ την άκρη της κλωστής ως την άκρη της γης»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την παραδοσιακή ενδυμασία για μαθητές Νηπιαγωγείου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου «Παραδοσιακές Ενδυμασίες από τη Μακεδονία και τη Θράκη: 1860-1960» από το μουσειοπαιδαγωγό Γιώργο Αδαμίδη και αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από την Ανθή Θάνου και τον Παναγιώτη Κούλελη (μουσική).

10:00 - 12:00 «Ο Καραγκιόζης μυλωνάς»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τους νερόμυλους στην προβιομηχανική εποχή, για μαθητές Δημοτικού.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου «Στους Μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης: Νερόμυλοι, Νεροπρίονα, Νεροτριβές και Μαντάνια στην παραδοσιακή κοινωνία» από το μουσειοπαιδαγωγό Γιώργο Αδαμίδη και παράσταση Θεάτρου Σκιών από τον Χρήστο Στανίση.

19:00 - 20:30 «Μαλαματένιος αργαλειός και φιλντισένιο χτένι»
της Μαρίας Παπαλέξη, για μικρούς και μεγάλους.
Ένα μουσικό παραμύθι από …κλωστή από το Θέατρο του Παπουτσιού πάνω στο δέντρο με ερμηνεία της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη και όργανα (λαούτο, πνευστά, κρουστά) του Κωστή Πιστιόλη (στο πλαίσιο της εκθεσιακής ενότητας του Μουσείου για την παραδοσιακή υφαντική).

20:30 - 10:00 «Ημερολόγια Ζωής»
Παράσταση χοροθεάτρου με μουσική και αφήγηση από την ομάδα καλλιτεχνών SOURLIBOOM, για μεγάλους και μικρούς.
…μνήμες ανθρώπων μέσα από τη λογοτεχνία.ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ


17/05 Ευρωπαική Νύχτα Μουσείων 2011
Διευρυμένο Ωράριο/ 10:00-22:00
Δωρεάν Είσοδος στις Εκθέσεις «Αιτία Θανάτου: Ευθανασία» ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών & Animacall_The Animation Project 2011 ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1, Λιμάνι
Έκπτωση 20%-40% στις εκδόσεις του ΚΜΣΤ
Ξεναγήσεις στις Εκθέσεις «Αιτία Θανάτου: Ευθανασία» ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών & Animacall_The Animation Project 2011 ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1, Λιμάνι / 21:00-22:00

18/05 Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2011
Διευρυμένο Ωράριο/ 10:00-22:00
Δωρεάν Είσοδος στις Εκθέσεις «Αιτία Θανάτου: Ευθανασία» ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών & Animacall_The Animation Project 2011 ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1, Λιμάνι
Έκπτωση 20%-40% στις εκδόσεις του ΚΜΣΤ
Ξεναγήσεις στις Εκθέσεις «Αιτία Θανάτου: Ευθανασία» ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών & Animacall_The Animation Project 2011 ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1, Λιμάνι / 19:30-20:30
Συναυλία από το κουαρτέτο εγχόρδων της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, με κομμάτια κλασσικής μουσικής, βαλς, άριες από όπερες, αγαπημένα κομμάτια τζαζ και ελληνικά τραγούδια, ειδικά διασκευασμένα για κουαρτέτο εγχόρδων / 21:00-22:00
Διαβάστε περισσότερα...Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».

 
Διαβάστε περισσότερα...

Γνωρίστε τα νέα εκπαιδευτικά παιχνίδια του blog μας! Θατα βρείτε στη δεξιά μπάρα , στην ετικέτα "Διάφορα παιχνίδια". Καλή διασκέδαση!Η πυξίδα. Δραστηριότητα αναγνώρισης των σημείων του ορίζοντα

Όργανα και συστήματα. Μαθαίνω τα όργανα που απαρτίζουν τα τέσσερα βασικά συστήματα του ανθρώπινου σώματος

Υπολόγισε την ηλικία σου σε άλλους κόσμους (YOUR AGE ON OTHER WORLDS ):Ένα διαστημικό ταξίδι που σας επιτρέπει να βρείτε ποια θα ήταν η ηλικία εάν ζούσατε σε έναν άλλο πλανήτη. Βρείτε πότε είναι τα επόμενα γενέθλιά σας , εάν αποφασίσετε λογου χάρη να ζήσετε στον Άρη.


Υπολόγισε το βάρος σου σε άλλους κόσμους (YOURWEIGHT ON OTHER WORLDS ):Ένα διαστημικό ταξίδι που σας επιτρέπει να βρείτε ποιο θα ήταν το βάρος σας, εάν ζούσατε σε έναν άλλο πλανήτη.

Καλώς ήρθες στο νησί Χονολόκο. Πρέπει να πάρεις τις σωστές αποφάσεις που θα βελτιώσουν όσο γίνεται την υγεία και το περιβάλλον του νησιού.

Το σπίτι των βροχοποιών: Ψάξε να βρεις τα μέρη του σπιτιού όπου χρησιμοποιείται ενέργεια άσκοπα. Δοκίμασε να πετύχεις τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Είσαι έτοιμος;
Διαβάστε περισσότερα...
ΘΑΛΗΣ: Η παιδική ηλικία δείχνει τον άνθρωπο, όπως η αυγή την ημέρα.
ΚΙΚΕΡΩΝ: Το παιδί είναι τριαντάφυλλο με κλεισμένα ακόμα τα πέταλά του.
ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ: Να φέρεσαι στους γονείς σου, όπως θα ήθελες να φέρονται τα παιδιά σου σε σένα.
ΦΩΚΥΛΙΔΗΣ: Την αγάπη των παιδιών την κερδίζεις με την γλυκύτητα κι όχι με την αυστηρότητα... 

ΦΩΚΥΛΙΔΗΣ: Μη δείχνεις ποτέ στα παιδιά σου ένα αυστηρό πρόσωπο. Η γλύκα σου κερδίζει την αγάπη τους. Αν κάνουν κάποιο λάθος μάθε τα να το διορθώνουν με τη βοήθεια της στοργικής τους μητέρας.

ΔΟΥΜΑΣ: Όσο πιο πολλά δάκρυα στοίχισε ένα παιδί στα μάτια της μητέρας του, τόσο πιο αγαπημένο είναι στην καρδιά της.


ΜΠΑΛΖΑΚ: Η παιδική ηλικία, ακολουθεί τον άνθρωπο σε ολόκληρη την ζωή του.


ΝΤΙΚΕΝΣ: Τα μικρά παιδιά τίποτε δεν αντιλαμβάνονται και δεν αισθάνονται τόσο πολύ, όσο την αδικία.


Ε. ΕΣΣΕ: Δεν υπάρχει τίποτε πιο θαυμαστό και ασύλληπτο και τίποτε πιο αλλόκοτο κι ολότελα χαμένο για μας, από την ψυχή του παιδιού όταν παίζει.


Τ. ΝΙΚΟΛ: Δεν υπάρχουν κακά παιδιά. Υπάρχουν μόνο κακοί γονείς. Και είναι κακοί οι γονείς που θεωρούν τα παιδιά τους κακά.


Σ. ΦΡΟΫΝΤ: Το ωραιότερο πράγμα που μπορεί να μας συμβεί είναι ν’ ακούμε το γέλιο ενός μωρού


Τ. ΝΙΚΟΛ: Η αληθινή αγάπη προς το παιδί θα μας υποδείξει τον τρόπο να τα βοηθήσουμε με ηρεμία και στοργή, να γίνουν ευχαριστημένοι και ισορροπημένοι άνθρωποι.


Μ. ΡΙΤΣΑΡΝΤΣ: Το γέλιο της μαμάς βρίσκει ανταπόκριση στο μικρό της. Μια μορφή ανταλλαγής παλιά όσο και ο κόσμος.


Ε. ΕΣΣΕ: Τα παιδιά είναι μεγαλόψυχα και μπορούν, με την μαγεία της φαντασίας τους, να φιλοξενήσουν στην ψυχή τους, το ‘να δίπλα στ’ άλλο πράγματα που, σε μυαλά ηλικιωμένα, η μεταξύ τους διαφορά, προκαλεί σφοδρό πόλεμο και αλληλοαποκλεισμούς.


ΛΟΓΓΦΕΛΛΩ: Το σχισμένο φόρεμα διορθώνεται,
μα τα σκληρά λόγια συντρίβουν την καρδιά του παιδιού.


Ζ. Ζ. ΡΟΥΣΣΩ: Η παιδική ηλικία έχει τον ιδιαίτερο τρόπο της να βλέπει, να σκέπτεται, να αισθάνεται, που της είναι δικός της. Τίποτε δεν είναι λιγότερο συνετό από το να θέλουμε να τον αντικαταστήσουμε με τους δικούς μας τρόπους.

Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...

Η κατάκτηση και η σωστή χρήση του λόγου από το παιδί είναι καίριας σημασίας, όχι μόνο για την ανάπτυξη των επικοινωνιακών και γνωστικών του δεξιοτήτων αλλά και γιατί μέσω του λόγου επικυρώνεται ως ατομικότητα. Αυτό σημαίνει ότι με τον λόγο μπορεί να εκφράζει την διαφορετικότητα του από τα άλλα παιδιά...

Τραυλισμός θεωρείται η διαταραχή της ροής του λόγου που εκδηλώνεται με ασυντόνιστες κινήσεις του μυϊκού συστήματος της αναπνοής, της φωνής, και της άρθρωσης. Η διαταραχή συμβαίνει στην αρχή ή στο μέσο του λόγου, είτε με επαναλήψεις μεμονωμένων φθόγγων, συλλαβών, λέξεων, π.χ. χα χα χαρούμενος, είτε με ένα επίμονο κόμπιασμα σε ένα φθόγγο, π.χ. χ…αρουμενος...
Σύμφωνα με τη διαγνωστική κλίμακα αξιολόγησης DSM-IV, ο τραυλισμός αναφέρεται στη διαταραχή της φυσιολογικής ροής και της ρυθμικής διαμόρφωσης της ομιλίας, η οποία χαρακτηρίζεται από τη συχνή παρουσία ενός από τα ακόλουθα:Ø Επαναλήψεις ήχων και συλλαβών

Ø Επιμηκύνσεις ήχων

Ø Επιφωνήματα

Ø Διακοπτόμενες λέξεις (παύσεις σε μια λέξη)

Ø Ηχηρές ή σιωπηλές αναστολές (γεμάτες ή κενές παύσεις της ομιλίας)

Ø Περιφράσεις (υποκαταστάσεις λέξεων για την αποφυγή προβληματικών λέξεων)

Ø Παραγωγή λέξεων με υπέρμετρη φυσική ένταση

Ø Επαναλήψεις ολόκληρων μονοσύλλαβων λέξεων (το-το-το-το είδα)Με δυο λόγια, θα λέγαμε ότι ο τραυλισμός χαρακτηρίζεται από αφύσικα υψηλή συχνότητα και διάρκεια παύσεων στη κανονική ροή της ομιλίας. Αυτές οι παύσεις συνήθως έχουν τη μορφή:Ø επαναλήψεων ήχων, συλλαβών, μονοσύλλαβων λέξεων

Ø επιμήκυνσης ήχων

Ø «μπλοκαρίσματος»της ροής του αέρα ή / και της φωνής.Ο τραυλισμός μπορεί να εμφανισθεί για πρώτη φορά κατά την διάρκεια της προσχολικής ηλικίας και σπανιότερα κατά την ενηλικίωση του ατόμου. Στις περισσότερες περιπτώσεις εξαφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 18 μηνών και 12 ετών, με μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης στις ηλικίες μεταξύ 2 – 5 ετών. Εμφανίζεται δηλαδή στη φάση εκείνη όπου η γλωσσική ανάπτυξη είναι ραγδαία. Σύμφωνα με τις έρευνες του Becker, το 1% του πληθυσμού εμφανίζει συμπτώματα τραυλισμού. Όσον αφορά την συχνότητα εμφάνισης του κατά φύλο, τα αγόρια έχουν τριπλάσια πιθανότητα να τραυλίσουν συγκριτικά με τα κορίτσια ( 3/1 ). Επίσης η πιθανότητα να τραυλίσει ένα παιδί είναι τριπλάσια όταν υπάρχει στο άμεσο συγγενικό περιβάλλον κάποιο πρόσωπο με αυτό το πρόβλημα.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η εδραίωση του τραυλισμού είναι τις περισσότερες φορές σταδιακή.

Η αναπτυξιακή πορεία του τραυλισμού:

1η φάση: Προσχολική ηλικία:Ο τραυλισμός μπορεί να είναι περιστασιακός και γι΄ αυτό δεν δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία. Εμφανίζεται σε καταστάσεις που αγχώνουν το παιδί καθώς βιάζεται να εκφράσει όλα αυτά που θέλει ή πιέζεται για επικοινωνία. Έτσι παίρνει τη μορφή επανάληψης συλλαβών ή λέξεων στην αρχή μιας φράσης.2η φάση: Σχολική ηλικία:Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο, εμφανίζεται με μεγαλύτερη επιμονή και εκδηλώνεται σε διάφορες καταστάσεις. Το παιδί έχει συναίσθηση της αδυναμίας του στην ομιλία με αποτέλεσμα τη συναισθηματική φόρτιση που αυτή συνεπάγεται.3η φάση: Εφηβεία:Το παιδί έχει πλήρη συναίσθηση του προβλήματος του. Γνωρίζει ότι έχει δυσκολίες με συγκεκριμένους φθόγγους, συλλαβές ή λέξεις, τις οποίες αποφεύγει να χρησιμοποιεί συστηματικά. Γίνεται ευερέθιστο με εκείνους που αναφέρονται στο πρόβλημα του.4η φάση: Τέλος εφηβείας:Ο έφηβος γνωρίζει πότε θα εμφανισθεί το πρόβλημα του και κάτω από ποιες συνθήκες με αποτέλεσμα να αποφεύγει καταστάσεις όπου υπάρχει πιθανότητα να μιλήσει. Διακατέχεται από φόβο και υπέρμετρο άγχος με συνέπεια να οδηγείται ολοένα και περισσότερο σε αμηχανία και αποξένωση.Είδη τραυλισμού:

Κλονικός τραυλισμός: Το παιδί επαναλαμβάνει συνεχώς την αρχική συλλαβή μιας λέξης μέχρι να αρχίσει να μιλάει. Αυτή η επανάληψη των συλλαβών αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες του παιδιού να μεταβεί από το ένα φώνημα στο άλλο. Έτσι παρατηρούνται ρυθμικοί σπασμοί στα όργανα της άρθρωσης με συχνότητα στις επαναλήψεις 5-8 φορές ανά δευτερόλεπτο. Τα κλινικά συμπτώματα παρατηρούνται κυρίως σε ανοιχτές συλλαβές – που αρχίζουν δηλαδή με φωνήεν -, παρά σε κλειστές. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι το παιδί με συμπτώματα κλονικού τραυλισμού, αρθρώνει τα άφωνα φωνήματα - π, κ, τ – με πίεση και τα επιμηκύνει περισσότερο από όσο πρέπει.

Τονικός τραυλισμός: Η δυσκολία έγκειται στο ξεκίνημα της ομιλίας παρά τις έντονες προσπάθειες που γίνονται από το άτομο που τραυλίζει. Συνεχείς επαναλήψεις συλλαβών και λέξεων.Κλονικοτονικός ή Μεικτός τραυλισμός: Σε αυτόν συνυπάρχουν τα δυο προηγούμενα είδη τραυλισμού. Έντονος τραυλισμός παρατηρείται όταν η πρόταση είναι πολύπλοκη και σύνθετη γραμματικά και συντακτικά.Ο τραυλισμός αποτελεί ένα πολυδιάστατο πάζλ για τους ειδικούς. Γι’ αυτό το λόγο θεωρείται πρόβλημα πολυπαραγοντικής αιτιολογίας και αλληλεπίδρασης δομικών, αναπτυξιακών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων.

Η διάγνωση του τραυλισμού πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα. Ένα παιδί που τραυλίζει εκτός από τις δυσκολίες που εμφανίζει στη γλωσσική έκφραση, έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο ψυχολογικό βάρος γεμάτο από συναισθήματα άγχους, φοβίας, αμηχανίας, αποξένωσης, απόρριψης, ντροπής.

Αυτό που είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό είναι το γεγονός ότι ο τραυλισμός δεν είναι δυνατόν να εξαφανισθεί μαγικά. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και ένα συστηματικό θεραπευτικό πρόγραμμα το οποίο θα συμπεριλαμβάνει ενεργά τους γονείς του παιδιού και όλους εκείνους που ασχολούνται με την αγωγή και κοινωνικοποίηση του.

(το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Αιολικά Νέα», στις 13/10/2009 απο την Πατιού Ιωάννα).
Διαβάστε περισσότερα...Διαβάστε περισσότερα...


Παζάρι καινούργιων ρούχων για άνδρες - γυναίκες και παιδιά του Παιδικού Χωριού SOS στο Πλαγιάρι. Το παζάρι πραγματοποιείται το Σάββατο από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και την Κυριακή 15 Μαΐου στην πλατεία Αγάπης του Χωριού SOS στο Πλαγιάρι (τηλ. για πληροφορίες 23920 63891 και 2310 226.644).
Διαβάστε περισσότερα...

Trailer των Special Olympics Athens 2011

Μια παιδική θεατρική παράσταση. Εφηβικές ανησυχίες και όνειρα. Ενας 5χρονος που ταξιδεύει με άλογο στη Μογγολία ακολουθώντας μια θεραπευτική μέθοδο των σαμάνων. Σκηνές από έναν κόσμο κοντινό, αλλά περιφρουρημένο από προκαταλήψεις και στερεότυπα. Πρόκειται για ταινίες από το αφιέρωμα με τίτλο «Ετσι είμαι – Ανατρέποντας προκαταλήψεις», που προβλήθηκε στη διάρκεια του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το οποίο, με αφορμή την έναρξη των Αγώνων Special Olympics Athens 2011, θα παρουσιαστεί εκ νέου από τις 12 έως τις 19 Μαΐου, στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του «Ολύμπιον».

Στη διάρκεια του αφιερώματος θα προβληθούν 22 ταινίες τεκμηρίωσης που επιχειρούν να ρίξουν φως στον κόσμο των ανθρώπων με αναπτυξιακά και νοητικά προβλήματα. Οι ταινίες διαφοροποιούνται από τα συνήθη - «κλινικής» φύσης - ντοκιμαντέρ και επιχειρούν να ρίξουν φως στην προσωπικότητα και την καθημερινότητα των συγκεκριμένων ατόμων και των κοντινών τους ανθρώπων. Από τη μια αναδεικνύονται οι δυσκολίες στην επικοινωνία, η πάλη για κοινωνική ενσωμάτωση και η ανεπάρκεια υποστηρικτικών πρακτικών. Από την άλλη, όμως, δείχνουν ότι η στήριξη από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, τα ταλέντα, η δύναμη ψυχής και οι επιθυμίες αυτών των ανθρώπων υπερνικούν τόσο τα προβλήματα όσο και τις προκαταλήψεις.
Διαβάστε περισσότερα...Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα. Με αφορμή αυτήν την επέτειο το Ρωσικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας (Σ.Φ.Ε.Ι.), και το Σύλλογο Ελληνορωσικής «ΦΙΛΙΑΣ» και υπό την αιγίδα του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση το Σάββατο, 14 Μαΐου, στις 19.00 στη Θεσσαλονίκη. Στην εκδήλωση αυτή επίσημος προσκεκλημένος θα είναι ο ελληνικής καταγωγής διάσημος Ρώσος κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν, με σκοπό τη γνωριμία του με τους μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων όλης της Β. Ελλάδας, που πήραν μέρος στο διαγωνισμό για το διάστημα, με τίτλο «Ζωγραφίζω για το διάστημα και στέλνω μια ευχή ή ερώτηση στο Θεόδωρο Γιουρτσίχιν», ο οποίος είχε την έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι η συμμετοχή των παιδιών όλων των ηλικιών ήταν εντυπωσιακή, ενώ τα έργα τους που ανέρχονται στις 300 συμμετοχές περίπου, εκτίθενται ήδη στο χώρο του Κέντρου .
Η εκδήλωση, που αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον για όλους τους Θεσσαλονικείς και αποτελεί ήδη πόλο έλξης για τους μαθητές, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου 2011 και ώρα 7.00 μ.μ. στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος», (Εθ. Αμύνης 1) στην οποία και θα απονεμηθούν τα βραβεία των νικητών του διαγωνισμού, θα προβληθεί ένα ενημερωτικό ντοκιμαντέρ για την κατάκτηση του διαστήματος, ενώ τέλος θα ακουστούν γνωστά ρωσικά & ελληνικά τραγούδια από την μικτή χορωδία του Συλλόγου Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης καθώς και θα απαγγελθούν ποιήματα, από τα παιδιά του Ρωσικού Κέντρου. 
Δείτε το σχετικό video:

 
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...Την Κυριακή 15 Μαΐου 2011, από τις 10:00 έως τις 14:30, το φουαγιέ του Ολυμπιακού Μουσείου μετατρέπεται σε μια πελώρια κουζίνα. Μικροί φίλοι του μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στην υγιεινή μαγειρική και διατροφή μέσα από το παιχνίδι τους με τις γεύσεις και τα υλικά. Η ανάγκη μεταβολής των διατροφικών συνηθειών των παιδιών, προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή τους στο περιβάλλον της κουζίνας και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε ένα πραγματικό περιβάλλον δημιουργίας. Αυτό ακριβώς θα συμβεί στην εκδήλωση παιδικής υγιεινής διατροφής και μαγειρικής, από τις 10:00 έως τις 14:30. Οι μικροί ‘’σεφ’’ θα κατασκευάσουν τον ατομικό τους σκούφο, θα φορέσουν τις ποδιές τους και θα δοκιμάσουν υλικά, συνταγές και γεύσεις στα τέσσερα εργαστήρια της εκδήλωσης.

Από το πρωί, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε παράλληλα εργαστήρια καθημερινών ειδών διατροφής μαγειρεύοντας πραγματικά. Κεντρικές ενότητες είναι το ψωμί, οι σαλάτες, τάρτες με φρούτα και μπιφτέκια. Υπό την επίβλεψη του σεφ του εργαστηρίου παιδικής μαγειρικής και διατροφής του μουσείου, κου Στάθη Πασσαλίδη, τα παιδιά θα βιώσουν την εμπειρία της μαγειρικής, επιλέγοντας υλικά, αξιολογώντας τη θρεπτική αξία κάθε είδους και τελικά θα εξοικειωθούν με την οργάνωση της κουζίνας ως χώρου ατομικής δημιουργίας.

Σε αυτό εξάλλου το πλαίσιο εντάσσεται και η ενημερωτική εισήγηση της διατροφολόγου κας Μπασκίνη Μαρίας σε γονείς και παιδιά που θα παρευρεθούν στην εκδήλωση, για το ζήτημα της υγιεινής παιδικής διατροφής. Παράλληλα, όμως, είναι και παιχνίδι, καθώς η όλη διαδικασία πραγματοποιείται με παράλληλο στόχο την ατομική ικανοποίηση των παιδιών και όχι την αυστηρή εκτέλεση μιας συνταγής..

Η εκδήλωση είναι ανοικτή σε παιδιά ηλικίας 6 έως 14 ετών, ενώ η συμμετοχή είναι δωρεάν. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχουν εκπλήξεις για τα παιδιά, ενώ θα διανεμηθούν πρωτότυπα και χρηστικά δώρα στους μικρούς ‘’σεφ’’.

Είναι απαραίτητη η προηγούμενη δήλωση συμμετοχής των παιδιών στα τηλέφωνα του μουσείου 2310 968531-2 ή στο site www.olympicmuseum-thessaloniki.org
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...


Βρείτε ένα έξυπνο, πρωτότυπο όνομα για το ραδιοφωνικό σταθμό του σχολείου μας και στείλτε μας τις ιδέες σας στο mail dsnmagn@yahoo.gr .
Η καλύτερη ιδέα θα κερδίσει ένα δωράκι!
Περιμένουμε με χαρά τις προτάσεις σας!!!! 
Διαβάστε περισσότερα...


Διαβάστε περισσότερα...

Από τη θεατρική παράσταση Yerma, έργο του Φ. Γ. Λόρκα. Στίχοι: Τζέννυ Μαστοράκη. Ερμηνεύει: Ρένη Πιττακή Σύνθεση: Νίκος Κυπουργός

Διαβάστε περισσότερα...


Την Κυριακή 8 Μαΐου 2011,
ώρα 11 το πρωί,
στην Αίθουσα Οδυσσέα Ελύτη (Περίπτερο 13),
οι εκδόσεις IANOS πραγματοποιούν αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη.

Θα μιλήσουν οι
Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας-τραγουδοποιός, Γιώργος Καζαντζής, μουσικοσυνθέτης

Πραγματοποιείταιστα πλαίσια της 8ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της θεσσαλονίκης και είναι δωρεάν.
Διαβάστε περισσότερα...Πριν από περίπου 50 χρόνια ο Μπερτολτ Μπρεχτ πήρε ένα παλιό παραμύθι και το έκανε θεατρικό έργο για μεγάλους.
Ο κύκλος με την κιμωλία είναι μια αλληγορία με θέμα την αγάπη, στηριγμένη στον πανάρχαιο μύθο. Μια βασίλισσα κυνηγημένη από στασιαστές, εγκαταλείπει το μωρό της. Το βρίσκει η υπηρέτρια της και αποφασίζει να το πάρει για να το γλιτώσει από τους διώκτες του. Κυνηγημένη πλέον και αυτή, υποφέρει τα πάνδεινα για να του εξασφαλίσει μια στέγη και λίγο γάλα. Μια αληθινή αγάπη αναπτύσσεται στο παιδί και στην θετή του μητέρα, ώσπου, μετά από χρόνια το καθεστώς αλλάζει και το παιδί γίνεται ο νόμιμος κληρονόμος του θρόνου και μιας αμύθητης περιούσιας. Τότε εμφανίζεται η φυσική του μητέρα και το διεκδικεί.. Και ο "ιδιόρρυθμος" δικαστής θα κάνει το πείραμα: Βάζει το παιδί στην μέση ενός κύκλου και ζητάει από τις δύο μητέρες να το τραβήξουν προς το μέρος τους, πιάνοντας από το ένα χέρι η καθεμιά, και όποια νικούσε θα το έπαιρνε υπό την κηδεμονία της.
Ποια μητέρα πιστεύετε πως τράβηξε πιο δυνατά το παιδί προς το μέρος της και σε ποια έδωσε την κηδεμονία ο δικαστής?
Διαβάστε περισσότερα...


Διαβάστε περισσότερα...

Μητέρα


«Μητέρα», της λέω, «μη μου ετοιμάζεις πια το γάλα -
δεν μπορείς να καταλάβεις ότι είσαι πεθαμένη;»
Περίμενα να δω τι θα πει. Ήταν Ιούνιος βράδυ, με
μια φανταστική πανσέληνο στον ουρανό.
Και μη μου πείτε πως αυτό δεν ήταν μια απάντηση.

Τάσος Λειβαδίτης, από τη συλλογή Βιολέτες για μια εποχή, 1985Η Μάνα 

Μου λείπει το ψωμί της μάνας μου

Ο καφές της μάνας μου

Το άγγιγμά της

Φουσκώνουν μέσα μου οι παιδικές μου αναμνήσεις

Μέρα τη μέρα

Πρέπει να δώσω αξία στη ζωή μου

Την ώρα του θανάτου μου

Πρέπει να αξίζω τα δάκρυα της μάνας μου

Και αν έρθω πίσω κάποια μέρα

Βάλε με σα μαντήλι στα βλέφαρά σου

Τα κόκαλά μου σκέπασε με χλόη

Που την αγίασαν τα βήματά σου

Δέσε μας μαζί

Με μια μπούκλα απ' τα μαλλιά σου

Με μια κλωστή που κρέμεται από το φόρεμά σου

Μπορεί να γίνω αθάνατος

Μπορεί να γίνω Θεός

Εάν αγγίξω τα βάθη της καρδιάς σου

Αν καταφέρω και γυρίσω

Κάνε με ξύλα να ανάψεις τη φωτιά σου

Σκοινί για να απλώνεις τα ρούχα σου στην ταράτσα του σπιτιού σου

Δίχως την ευχή σου

Είμαι πολύ αδύναμος για να σταθώ

Μεγάλωσα πολύ

Δώσε μου πίσω τους χάρτες των αστεριών που είχα παιδί

Για να βρω με τα χελιδόνια

Το δρόμο πίσω

Στην άδεια σου αγκαλιά.

  Μαχμούντ Νταρουίς
"Και ο Θεός έπλασε τη Μάνα", ή "Όταν ο Θεός έφτιαξε τις μαμάδες", Πάολο Κοέλιο
Ο Θεός κάλεσε τον πιο αγαπημένο Του άγγελο και του παρουσίασε ένα πρότυπο μητέρας. Στον άγγελο δεν άρεσε αυτό που είδε.
- Εργαστήκατε πολύ, Κύριε, δεν ξέρετε πλέον τι κάνετε, είπε ο άγγελος. Κοιτάξτε! Φιλί ειδικό, που θεραπεύει όλες τις αρρώστιες, έξι ζευγάρια χέρια για να μαγειρεύει, να πλένει, να σιδερώνει, να φροντίζει, να ελέγχει, να καθαρίζει. Δε θα δουλέψει!
- Το πρόβλημα δεν είναι τα χέρια, αντέτεινε ο Θεός. Είναι τα τρία ζευγάρια μάτια που χρειάστηκε να βάλω: ένα, για να βλέπει το παιδί της πίσω από κλειστές πόρτες και να το προστατεύει από ανοιχτά παράθυρα, ένα άλλο, για να το κοιτάζει με αυστηρότητα, όταν πρέπει να του μάθει κάτι ουσιώδες και το τρίτο, για να του δείχνει διαρκώς τρυφερότητα και αγάπη, όση δουλειά κι αν έχει εκείνη!
Ο άγγελος εξέτασε το πρότυπο της μητέρας πιο προσεκτικά.
- Κι αυτό τι είναι;
- Ένας μηχανισμός αυτοθεραπείας. Δε θα έχει χρόνο να αρρωσταίνει, θα πρέπει να ασχολείται με το σύζυγό της, με τα παιδιά, με το σπίτι.
- Νομίζω ότι πρέπει να ξεκουραστείτε λίγο, Κύριε, είπε ο άγγελος. Και να επιστρέψετε στο κλασικό πρότυπο με τα δύο χέρια, τα δύο μάτια, κ.λπ.
Ο Θεός συμφώνησε με τον άγγελο. Αφού ξεκουράστηκε, μεταμόρφωσε τη μητέρα σε κανονική γυναίκα. Εξομολογήθηκε όμως στον άγγελο:
- Χρειάστηκε να της δώσω μια τόσο δυνατή θέληση, ώστε να νομίζει ότι θα έχει έξι χέρια, τρία ζευγάρια μάτια και ικανότητα αυτοθεραπείας. Αλλιώς, δε θα καταφέρει να εκπληρώσει το καθήκον της.
Ο άγγελος την εξέτασε από κοντά. Κατά τη γνώμη του, αυτή τη φορά ο Θεός είχε επιτύχει. Ξαφνικά όμως πρόσεξε ένα λάθος:
- Αδειάζει. Αναρωτιέμαι, Κύριε, μήπως βάλατε ξανά υπερβολικά πολλά πράγματα σε αυτό το πρότυπο μητέρας.
- Δεν αδειάζει. Αυτό ονομάζεται δάκρυ.
- Και σε τι χρησιμεύει;
- Για να δείχνει χαρά, λύπη, απογοήτευση, πόνο, θυμό, ενθουσιασμό.
- Κύριε, είστε μεγαλοφυΐα! αναφώνησε ο άγγελος. Ακριβώς αυτό ήταν που έλειπε, για να συμπληρωθεί το πρότυπο.
Ο Θεός πρόσθεσε με ύφος μελαγχολικό:
- Δεν το έβαλα εγώ. Όταν συναρμολόγησα όλα τα μέρη, το δάκρυ εμφανίστηκε από μόνο του.
Ο άγγελος συγχάρηκε πάλι τον Παντοδύναμο κι έτσι δημιουργήθηκαν οι μητέρες.Διαβάστε περισσότερα...Το Σάββατο 7 Μαΐου, στις 12.00 το μεσημέρι η ActionAid διοργανώνει την εκδήλωση αφήγησης «Άκου την ιστορία της» με μαρτυρίες γυναικών και κοριτσιών από όλο τον κόσμο και από την Ελλάδα, που δείχνουν πώς η ζωή τους άλλαξε μέσω της εκπαίδευσης.

Πώς άλλαξε η ζωή της 20χρονης Carolyn που έφυγε από ένα μικρό χωριό της Κένυας για να σπουδάσει στην Ελλάδα; Γιατί περισσότερα κορίτσια από αγόρια δεν πηγαίνουν σχολείο και δεν συνεχίζουν στο γυμνάσιο στις αναπτυσσόμενες χώρες; Πώς είναι η καθημερινότητα της μικρής Zainabu από την Τανζανία που δεν μπορεί να βρει τα δίδακτρα για να πάει σχολείο; Πώς μπορεί η εκπαίδευση να αλλάξει τη ζωή μιας γυναίκας; Πώς νιώθει η κυρία Σεξενίδου από τη Δράμα που επέστρεψε στα θρανία, γιαγιά πλέον για να πραγματοποιήσει ένα όνειρο ζωής;
Αυτές αλλά και άλλες ιστορίες κοριτσιών και γυναικών δίνουν απαντήσεις για την αξία της εκπαίδευσης στη ζωή τους. Το Σάββατο 7 Μαΐου, στις 12.00 το μεσημέρι, η Μαρία Σεξενίδου και η Carolyn Atieno θα αφηγηθούν την ιστορία τους και οι ηθοποιοί Κώστας Κόκλας και Νόρα Κατσέλη και η ραδιοφωνική παραγωγός Ντέμη Παπαδοπούλου θα διαβάσουν ιστορίες γυναικών του Νότου και ο συγγραφέας Άρης Δημοκίδης θα διαβάσει ιστορία που έγραψε ειδικά για την εκδήλωση στο Θέατρο Ολύμπιον, αίθουσα «Παύλος Ζάννας» στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες, θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας. Επικοινωνήστε στο activista.hellas@actionaid.org μέχρι την Τρίτη 3 Μαΐου επιβεβαιώνοντας την παρουσία σας και γράφοντας τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή την ολοκλήρωση της Παγκόσμιας Εβδομάδας Δράσης για την Εκπαίδευση με θέμα τα κορίτσια, τις γυναίκες και την εκπαίδευση.
Διαβάστε περισσότερα...Αυτήν την Κυριακή στις 12:00 πάρε τη μαμά σου όσο χρονών και αν είναι, όσο χρονών και αν είσαι και έλα στο πάρκο του Ξαρχάκου.

Μια Κυριακή αφιερωμένη σε αυτές που τόσα τράβηξαν για χάρη μας!!!

Φέρε τη μαμά σου να παίξει μαζί μας, να μας πεί τις ιδέες της,να χαλαρώσει,να απολαύσει το πάρκο,να μας γνωρίσει και φυσικά να κάνουμε πικ-νικ (άλλωστε σαν το ταπεράκι της μαμάς δεν έχει…).Και μόλις δει που συχνάζεις και τι καλά παιδιά είμαστε δεν θα σε ξαναρωτήσει “που πάς” και “με ποιους κάνεις παρέα”…
Κι αν πάλι δεν την πείσεις έλα μόνος ή με παρέα και δεν θα χάσεις!!!!

ΠαρκάΡουμε και αυτήν την Κυριακή και πάντα ΧΩΡΙΣ βροχή!!!!

Διοργάνωση: Παιδιά εν δράσει / Kids in Action
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...Το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στο εκπαιδευτικό εργαστήριο με θέμα τα Στεφάνια!
Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 6 έως 12 ετών και τους γονείς τους.

Οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και θα δουν χρυσά στεφάνια, αντικείμενα ξεχωριστής τέχνης στη Μακεδονία της Αρχαιότητας και θα μάθουν για τη χρήση τους σε σημαντικές στιγμές της ζωής ανδρών, γυναικών και παιδιών. Στη συνέχεια, θα κατασκευάσουν τα δικά τους στεφάνια.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΑΜΘ, από τη Δευτέρα 2 Μαΐου ως την Παρασκευή 6 Μαΐου 2011 τις ώρες 12:00 – 14:30, στο τηλ. 2310 830538 κα Τσιαμάγκα Ευμορφία και κα Μαντικού Στέλλα.

Ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι δωρεάν.


Διαβάστε περισσότερα...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top