twitter
rss

Η παράδοση λέει πως την πρωτομαγιά φτιάχνουμε στεφάνια με λουλούδια, τα οποία κρεμάμε στην εξώπορτα μας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξετε ένα στεφάνι. Εμείς επιλέξαμε τους τρεις καλύτερους και σας τους παρουσιάζουμε. Προτιμήστε να ξεκινήσετε τη διαδικασία σε σταθερό πάγκο εργασίας και ακολούθως κρεμάστε το στεφάνι στην πόρτα. Ολοκληρώστε τη διαδικασία του στολισμού του στεφανιού όταν είναι κρεμασμένο, για να μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα το σχήμα του και να έχετε καλύτερη εικόνα των κενών.
Στεφάνι με πράσινα κλαδιά


1. Φτιάξτε μία βάση από δύο σιδερένιες κρεμάστρες. Στρογγυλοποιήστε τις όσο καλύτερα μπορείτε και καλύψτε τις με αυτοκόλλητη ταινία κατά προτίμηση πράσινη, για να μην ξεχωρίζει από τα πράσινα φύλλα.
2. Κόψτε αρκετά κλαδάκια πρασινάδας μήκους 8-10 εκατοστών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πεύκο, έλατο κ.τ.λ
3. Χρησιμοποιώντας μαλακό σύρμα ανθοδετικής, στερεώστε τα κλαδάκια πάνω στη βάση, καλύπτοντας με το φύλλωμα του καθενός, τη βάση του προηγούμενου. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να καλύψετε εντελώς τη συρμάτινη βάση.
4. Προσθέτουμε ένα φιόγκο από πάνινη κορδέλα και τον στερεώνουμε με σύρμα ή ζεστή σιλικόνη

Στεφάνι με λουλούδια

Σε αυτό το στεφάνι η βάση είναι από χόρτο ή κλαδιά αμπελιού ή οποιοδήποτε άλλο υλικό. Ο στολισμός γίνεται με κομμένα λουλούδια μήκους τριών εκατοστών και τοποθετούνται πάνω στη βάση δημιουργώντας μία γιρλάντα.
1. Συγκεντρώστε μια δέσμη χόρτου. Αν το χόρτο είναι πολύ ξηρό, βρέξτε το για να μπορέσετε να του δώσετε το κυκλικό σχήμα. Στερεώστε το με πετονιά, νήμα ή σύρμα.
2. Φτιάξτε μικρά μπουκέτα από λουλούδια, στερεώστε τα με σύρμα ανθοδετικής και κρατήστε μερικά μεγάλα λουλούδια για το τέλος.
3. Τοποθετούμε τα μπουκετάκια πάνω στη βάση και τα ενώνουμε με σύρμα. Καλύπτουμε τα κενά με τα μεγαλύτερα λουλούδια.

Στεφάνι με βάση από πεπιεσμένο αφρό

1. Θα χρειαστείτε μία βάση από πεπιεσμένο αφρό, φυλλώματα, λουλούδια και σατέν κορδέλα.
2. Βυθίστε στο νερό τη βάση μέχρι να υγρανθεί αλλά όχι να μουλιάσει γιατί όταν το κρεμάσετε θα «τρέχουν» τα νερά.
3. Πρώτα τοποθετήστε τα φυλλώματα βυθίζοντας τα κοντά κοτσάνια βαθιά μέσα στη βάση. Γεμίστε ολόκληρο το στεφάνι και δημιουργήστε ένα πράσινο φόντο.
4. Τοποθετήστε τα λουλούδια ομοιόμορφα πάνω στα φυλλώματα.
5. Στολίστε το στεφάνι περνώντας την σατινέ κορδέλα χαλαρά γύρω-γύρω.

Πηγή :www.lovecooking.gr

Δείτε κι αυτό: 
Διαβάστε περισσότερα...

Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου. Τον Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Εορτάζεται επίσης και σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως αργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.
Η πρώτη του Μάη, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη.
Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886, έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872.

Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1884, πάρθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο".
Εκείνη τη μέρα, 1η Μαΐου του 1886, 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο.
Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα και το 1893, 2000 διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.
Το 1936 έχουμε τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στο Φεβρουάριου, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης. Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ' αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση του Ρίτσου για τον "Επιτάφιο".

Γνωστός στους διάφορους πολιτισμούς με διαφορετικά ονόματα, ο Μάιος ονομάστηκε έτσι από τη ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια) της οποίας το όνομα προήλθε με τη σειρά του από την ελληνική λέξη Μαία, τροφός και μητέρα. 
Οι αρχαίοι Έλληνες, ως φλογεροί φυσιολάτρες, γιόρταζαν το άνοιγμα των λουλουδιών και το φτάσιμο της άνοιξης.
Η γιορτή, όμως, της άνοιξης, η αρχαία Πρωτομαγιά, πήρε σιγά-σιγά κι επίσημη μορφή. Από τις παλαιότερες γιορτές, δημιουργήθηκαν τα Ανθεστήρια, η γιορτή των λουλουδιών. Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων. Ιδρύθηκε πρώτα στην Αθήνα, όπου με μεγαλοπρέπεια βάδιζαν προς τα ιερά πομπές με κανηφόρες, που έφερναν άνθη. Έπειτα τα Ανθεστήρια διαδόθηκαν και σ άλλες πόλεις της Ελλάδος και πήραν πανελλήνια μορφή.
Αργότερα, με το πέρασμα των αιώνων, η αρχική έννοια της Πρωτομαγιάς χάθηκε και τα έθιμα επιβίωσαν απλώς ως λαϊκές γιορτές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται περιφορά δέντρων, πράσινων κλαδιών ή στεφάνων με λουλούδια, , χορός γύρω από ένα δέντρο ή ένα στολισμένο κοντάρι-γαϊτανάκι. Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες γιορτές χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο που έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας με εκδηλώσεις που απαντώνται στον λαϊκό πολιτισμό πολλών ευρωπαϊκών λαών. 
Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι είναι, σχεδόν, το μοναδικό έθιμο που εξακολουθεί να μας συνδέει με την παραδοσιακή Πρωτομαγιά, μια γιορτή της άνοιξης και της φύσης με πανάρχαιες ρίζες, πλούσια σε εκδηλώσεις σε παλαιότερες εποχές. Στις μέρες μας η Πρωτομαγιά με το μάζεμα των λουλουδιών για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, ενισχύει τις σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση, από την οποία οι περισσότεροι έχουμε απομακρυνθεί, ζώντας στις πόλεις.
 Η κατασκευή του χαρίζει ευφορία σε μεγάλους και μικρούς, που ξεφεύγοντας από τις πόλεις αναζητούν τη χαρά της άνοιξης στην ολάνθιστη φύση.
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας με τους Σχολικούς Σύμβουλους Πληροφορικής Κ. Μακεδονίας & Σχολικούς Συμβούλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ και το Σωματείο «Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης», διοργανώνουν το 3ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ , στις 4 και 5 Μαΐου 2011 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Οικονόμου» - ΝΟΗΣΙΣ, Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας.

Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος μαθητές και μαθήτριες σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και από τους 7 νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.
 
Θεματολογία
Το θέμα των εργασιών είναι ελεύθερο και επιλέχθηκε από τους ίδιους τους μαθητές με τη συνεργασία και την καθοδήγηση των καθηγητών Πληροφορικής του σχολείου τους, για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και των δασκάλων τους για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ενδεικτικά, οι εργασίες έχουν τη μορφή:
• Απλής παρουσίασης με λογισμικό Παρουσιάσεων
• Ψηφιακών εντύπων (Σχολική εφημερίδα, Σχολικό Λεύκωμα , κ.ά.)
• Ιστοσελίδας, διαδικτυακών τόπων
• Προγράμματος, σε γλώσσα προγραμματισμού που διδάσκεται στο σχολείο
• Κατασκευής τρισδιάστατων μοντέλων
• Πειραματικών διατάξεων
• Διατάξεις Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Πληροφορίες
Ταχ. Δ/νση: Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 65
Τ.Κ. – Πόλη: 57001, Θεσσαλονίκη
Πληροφορίες: Γιάννης Σαλονικίδης, Μάχη Παπαβασιλείου
Τηλέφωνο: 2310474821
Φαξ: 2310474328
Ιστοσελίδα http://www.math-syn-pli.gr/

http://kmaked.pde.sch.gr/nea.php


Διαβάστε περισσότερα...Ο Κεν Ρόμπινσον κάνει μια διασκεδαστική και έντονα συγκινητική πρόταση για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που να γαλουχεί (αντί να υπονομεύει) τη δημιουργικότητα.
Ενεργοποιήστε τους Ελληνικούς υπότιτλους πατώντας στο 50 languages και επιλέγοντας Greek.
Διαρκεί περίπου 20 λεπτά, όμως αξίζει γονείς και εκπαιδευτικοί να το παρακολουθήσετε.
Διαβάστε περισσότερα...

Την Παρασκευή 29 Απριλίου η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την υποψηφιότητα για τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας- 2014» και σας καλεί στη μεγαλύτερη γιορτή δρόμου που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί στην πόλη.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας είναι ένας νέος θεσμός που ξεκίνησε το 2009 από το Ρότερνταμ, το 2010 φιλοξενήθηκε στο Τορίνο και φέτος τον τίτλο κατέχει η Αμβέρσα του Βελγίου. Η πόλη της Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί να κερδίσει το τίτλο για το έτος 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν στηρίζεται σε χρηματοδότηση από το Δήμο.

Το έτος αυτό αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση αλλά και προτεραιότητα στα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η νεολαία στην πόλη. Σχεδιάζουμε το 2014 να αποτελέσει ένα έτος γεμάτο δημιουργικές δράσεις, παρεμβάσεις και προτάσεις για τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Με στόχο τη γνωστοποίηση και την ενίσχυση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης διοργανώνεται μια μεγάλη γιορτή, η οποία θα λάβει χώρα την Παρασκευή 29 Απριλίου στο χώρο της παραλίας από το Λευκό Πύργο έως και το Μέγαρο Μουσικής με δράσεις που ξεκινούν από τις 4 μ.μ.

Στη γιορτή θα συμμετέχουν φορείς νεολαίας, δημιουργικές ομάδες της πόλης, μεμονωμένοι καλλιτέχνες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, σύλλογοι, σχολεία και εκπαιδευτικοί οργανισμοί. Ενδεικτικά οι δράσεις αφορούν τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο, το βίντεο, τον αθλητισμό [με πίστες bmx και skate], το χορό, το θέατρο δρόμου, τις εικαστικές τέχνες, το design, την τέχνη του graffiti, το θέατρο δρόμου, αλλά περιλαμβάνονται και δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά.

Σε μια ειδικά διαμορφωμένη μουσική σκηνή, γνωστοί καλλιτέχνες & συγκροτήματα που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα θα ντύσουν τη γιορτή με τις μουσικές τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Γιάννη Αγγελάκα 3, τους Μίκρο, το Μιλτιάδη Πασχαλίδη, τους My excuse, τους 63High, τους Speakeasies Swing band, τους Émigré, τους Ινφο, τους Moca Juniors, τους Trouble, τους 9 West, τους Pony Licks και τους Root Boot.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ :

# ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

# ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

# ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ

# ΛΑΛΑΛΑΝΤ

# Γιάννης Εξηντάρης

# Σχεδία στην πόλη

# ΚΟΠΕΡΤΙ - Παιδικός σταθμός- Νηπιαγωγείο

# Θέατρο Δρομολόγιο

# Επόμενος Σταθμός

# Παιδιά Εν Δράσει

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ:

# ΧΑΝΘ

# Ένωση ιδιοκτητών ιστιοφόρων Θεσ/νίκης

# Επίδειξη τραμπολίνο – Α.Γ.Ε.Μ Σπάρτακος

SKATE/BMX/GRAFFITI :

# Skateboard Art Crimes

# Micro Xtreme

# Propaganda

# The Box Gallery

ΠΟΔΗΛΑΤΟ:

# Πολύχρωμοι Ποδηλάτες

# Ποδηλατικό Καρναβάλι Θεσσαλονίκης


# Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα...Διαβάστε περισσότερα...Η αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας, Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Χορού στις 29 Απριλίου με χορευτικές δράσεις που θα απλωθούν σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης, από το Σιδηροδρομικό σταθμό έως το Λευκό Πύργο. Εφτά ομάδες χορού από τη Θεσσαλονίκη και μία από τη Θεσσαλία προσκαλούν το κοινό της πόλης να ακολουθήσει τα βήματά τους σε μια χορευτική «βόλτα» σε κεντρικές πλατείες και στην παραλία της Θεσσαλονίκης.
Η αρχή θα γίνει από το Σιδηροδρομικό Σταθμό στις 12 το μεσημέρι με την ομάδα χορού «Β+6», ενώ στη συνέχεια η ίδια ομάδα θα εμφανιστεί στην πλατεία Αριστοτέλους. Θα ακολουθήσουν δράσεις των ομάδων «Χορευτές του Βορρά», «TrickorTreat», «Θεσσαλικό Μπαλέτο», «Facia» και «Δρώσα Μάζα», σε σημεία όπως η πλατεία Ναυαρίνου και ο Λευκός Πύργος.
Η αυλαία θα πέσει με την ομάδα «Εσαεί εν Ροή» και το «Θέατρο Σιγής» Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε μία διαδρομή από το λιμάνι έως το Λευκό Πύργο με αποσπάσματα και ασκήσεις από το χοροθεατρικό έργο «Υποτροπές» από τις 20.15 έως τις 20.45.
Οι δράσεις ολοκληρώνονται με τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα «Εκπαίδευση και Χορός» στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (πλατεία Ιπποδρομίου 10), το Σάββατο 30 Απριλίου. Η ημερίδα πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση του Σωματείου Καθηγητών Χορού.


Διαβάστε περισσότερα...Στην καμπίνα τους, το κόκπιτ, οι πιλότοι έχουν υπολογιστές και ραντάρ που δείχνουν την κατεύθυνση, την ταχύτητα και ύψος του αεροπλάνου. Η πορεία του σκάφος στον ουρανό ακολουθεί αόρατους δρόμους: τους αεροδιαδρόμους. Οι πιλότοι είναι σε συνεχή επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας των αεροδρομίων, καθώς και με άλλα αεροπλάνα που πετούν.
Διαβάστε περισσότερα...Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...

Κλείστε πρώτα τις Μουσικούλες για να τα ακούσετε και κυρίως ...για να τα χορέψετε!
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ανάσταση. Και γέμισε χαρά,
λουλούδισε η ψυχή μου σαν το κρίνο.
Κι ανοίγω της λαχτάρας τα φτερά,
ψηλά μες στης αυγής τα φωτερά
γαλάζιο ένα αστροφώς κι εγώ να γίνω.
Ανάσταση. Τα σήμαντρα χτυπούν.
Κι όλα τα δένδρα ανθίζουν πέρα ως πέρα.
Στον κόσμο αυτό ας μάθουν ν᾿ αγαπούν
όσοι το μίσος έσπειραν κι ας πουν
«Χριστός Ανέστη ετούτη την ημέρα».
Στέλιος Σπεράντζας
Διαβάστε περισσότερα...
Οι Λυρίδες είναι μία βροχή διαττόντων που οφείλεται στον κομήτη Thatcher. Ακτινοβόλο σημείο της βροχής, είναι ο αστερισμός της Λύρας, όπως υποδηλώνεται και από το όνομά της. Το μέγιστο της βροχής παρακολουθείται στις 22 Απριλίου κάθε χρόνου, ενώ Λυρίδες παρατηρούνται γενικά μεταξύ των 19 έως 25 Απριλίου. Ο ωριαίος ρυθμός είναι περίπου 10 μετέωρα την ώρα. Από το βράδυ της Μ. Παρασκευής έως και το Μ. Σάββατο, θα μπορείτε να απολαύσετε το φαινόμενο «Λυρίδες», δηλαδή την βροχή των αστεριών

Καιρού επιτρέποντος, όσοι δεν κοιμηθούν νωρίς θα έχουν την ευκαιρία να δουν ένα υπέροχο θέαμα, καθώς θα είναι ορατό σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, άρα και στην Ελλάδα.

Η βροχή φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου έχει πάρει και το όνομά της και κυρίως από τον αστέρα Βέγα, ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο της Λύρας και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Οι Λυρίδες παρατηρούνται κάθε χρόνο, συνήθως από τις 16 έως τις 25 Απριλίου. Η καλύτερη όμως στιγμή για να δείτε τα «πεφταστέρια» είναι αργά τη νύχτα, λίγο πριν το πρώτο φως της αυγής.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η παρατήρηση γίνεται καλύτερα με γυμνά μάτια, παρά με κιάλια ή με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια, γιατί τα τελευταία περιορίζουν το οπτικό πεδίο στον ουρανό.
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...Το Πάσχα στην Κέρκυρα έχει επιρροές από την ορθοδοξία, την καθολική πίστη αλλά και τα ειδωλολατρικά χρόνια.

Την Κυριακή των Bαΐων γίνεται λιτανεία στο σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα που έσωσε την πόλη από την πανούκλα, με όλες τις φιλαρμονικές! Το μεσημέρι σερβίρεται στακοφίσι ή μπακαλιάρος.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, κάθε Επιτάφιος συνοδεύεται κι από μια φιλαρμονική, οπότε οι περιφορές αρχίζουν το μεσημέρι!

Το Μεγάλο Σάββατο, 6 το πρωί υπάρχει το έθιμο του σεισμού στην Παναγία των Ξένων, που αναπαριστά την ανάσταση όπως περιγράφεται στο Ευαγγέλιο. Στις 11 το πρωί γίνεται η Πρώτη Ανάσταση και πέφτουν οι “μπότηδες”, τα πήλινα κανάτια με το λεπτό στόμιο και τα δυο χερούλια. Οι Ενετοί την Πρωτοχρονιά πετούσαν τα παλιά αντικείμενα για να τους φέρει καινούργια ο νέος χρόνος. Πολλοί όμως λένε ότι το έθιμο είναι ειδωλολατρικό για τη φύση που φέρνει νέες σοδιές.

Την Κυριακή του Πάσχα γίνεται περιφορά των εικόνων της Ανάστασης, ενώ την εβδομάδα του Πάσχα, τη Νια Βδομάδα, κάθε μέρα έχει και τα δικά της έθιμα!
Διαβάστε περισσότερα...

Μαγδαληνή (Νίκος Καζαντζάκης)

Ω Κύριε, εγώ 'μαι που έσπασα σα μυρογιάλι

στα ιερά σου πόδια την καρδιά μου, και τα ολόξανθα

μακριά μαλλιά μου εγώ τ' ανέμισα στις τρέμουλες,

σκυφτές των Αποστόλων κεφαλές, σα φλάμπουρο!

Εγώ 'μαι που όντας όλοι οι εδικοί μακριάθε

κοιτώντας το σταυρό σε κλαίγαν σκορπισμένοι,

στεκόμουν στο πλευρό σου παραστάτης, κι όρθια

στα χέρια μου εδεχόμουν, στην ποδιά, στο πρόσωπο,

πηχτό, ζεστό, σαν όμπρο θερινό, το γαίμα σου!

Κ' έκραζα: Ανοίξου γης, ποτίσου γης, σκιρτήστε

σα σπόροι αθάνατοι στο χώμα, ώ πεθαμένοι!

Χριστέ, κι αν όλοι σ' αρνηθούν, δε θα πεθάνεις!

Γιατί στον κόρφο μου το αθάνατο νερό

κρατώ και σε κερνώ, και κατεβαίνεις πάλι

στη γης, και περπατάς μαζί μου στα χωράφια,

βολές σωπαίνοντας γλυκά, βολές ταΐζοντας

το Λόγο τον καλό στα πεινασμένα πλήθηΟι πόνοι της Παναγίας (Κωστής Βάρναλης)

Πού να σε κρύψω, γιόκα μου, να μη σε φτάνουν οι κακοί;
Σε ποιο νησί του ωκεανού, σε ποια κορφήν ερημική;
Δε θα σε μάθω να μιλάς και τ' άδικο φωνάζεις.
Ξαίρω πως θάχεις την καρδιά τόσο καλή, τόσο γλυκή,
που με τα βρόχια της οργής ταχιά θε να σπαράζεις.
Συ θάχεις μάτια γαλανά, θάχεις κορμάκι τρυφερό,
θα σε φυλάω από ματιά κακή κι από κακόν καιρό,
από το πρώτο ξάφνισμα της ξυπνημένης νιότης.
Δεν είσαι συ για μάχητες, δεν είσαι συ για το σταυρό,
Εσύ νοικοκερόπουλο, όχι σκλάβος ή προδότης.
Τη νύχτα θα σηκώνομαι κι αγάλια θα νυχοπατώ,
να σκύβω, την ανάσα σου ν' ακώ, πουλάκι μου ζεστό,
να σου τοιμάζω στη φωτιά γάλα και χαμομήλι
κι ύστερ' απ' το παράθυρο με καρδιοχτύπι να κοιτώ,
που θα πηγαίνεις στο σκολειό με πλάκα και κοντύλι...
Κι αν κάποτε τα φρένα σου μ' αλήθεια, φως της αστραπής,
χτυπήσει ο Κύρης τα' ουρανού, παιδάκι μου να μη την πεις,
θεριά οι ανθρώποι, δεν μπορούν το φως να το σηκώσουν.
Δεν είν'αλήθεια πιο χρυσή, σαν την αλήθεια της σιωπής.
Χίλιες φορές να γεννηθείς, τόσες θα σε σταυρώσουν
Η ημέρα της Λαμπρής (Δ. Σολωμός)


Καθαρότατον ήλιο επρομηνούσε
της αυγής το δροσάτο ύστερο αστέρι,
σύγνεφο, καταχνιά, δεν απερνούσε
τ' ουρανού σε κανένα από τα μέρη
και από κει κινημένο αργοφυσούσε
τόσο γλυκό στο πρόσωπο τ' αέρι,
που λες και λέει μες στης καρδιάς τα φύλλα:
Γλυκιά η ζωή και ο θάνατος μαυρίλα.

Χριστός ανέστη! Νέοι, γέροι και κόρες,
όλοι, μικροί - μεγάλοι, ετοιμαστείτε
μέσα στες εκκλησίες τες δαφνοφόρες
με το φως της χαράς συμαζωχτήτε
ανοίξετε αγκαλιές ειρηνοφόρες
μπροστά στους Αγίους και φιληθείτε!
Φιληθείτε γλυκά, χείλη με χείλη,
πέστε Χριστός ανέστη, εχθροί και φίλοι!

Δάφνες εις κάθε πλάκα έχουν οι τάφοι,
και βρέφη ωραία στην αγκαλιά οι μανάδες
γλυκόφωνα, κοιτώντας τες ζωγραφι-
σμένες εικόνες, ψάλλουνε οι ψαλτάδες
λάμπει το ασήμι, λάμπει το χρυσάφι
από το φως που χύνουνε οι λαμπάδες
κάθε πρόσωπο λάμπει απ' τ' αγιοκέρι,
όπου κρατούνε οι Χριστιανοί στο χέρι.

Διαβάστε περισσότερα...


Διαβάστε περισσότερα...

 
Κάντε κάτι διαφορετικό το Πάσχα. Μαζί με τα πασχαλινά αυγά σας, φτιάξτε και σοκολατένια πασχαλινά αυγά! Είναι σίγουρο πως τα πιτσιρίκια θα ξετρελλαθούν!

Συστατικά
για τη ζύμη:
• 2 φλ. άχνη ζάχαρη
• 200 γρ. φυστικοβούτυρο (λείο)
• 3-4 κ.σ. τυρί κρέμα
• λίγο γάλα
• 400 γρ. κουβερτούρα
• λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη
επίσης:
• 1 κουτάλι
• χαρτάκια
• γλάσο άχνης ζάχαρης
• κορνέ με ψιλή μύτη
• χρωματιστά τρουφάκια

Οδηγίες
1.
Κάντε τη ζύμη με τα υλικά που αναφέρονται παραπάνω (ή εναλλακτικά, κάντε οποιοδήποτε μείγμα θέλετε, αρκεί να είναι σφιχτό και να μπορείτε να το πλάσετε).
2.
Πάρτε μια μικρή ποσότητα ζύμης στο χέρι σας. Μετά πάρτε ένα κουτάλι και πιέστε τη ζύμη, γυρνώντας την ταυτόχρονα στο χέρι σας. Με την μύτη του κουταλιού πιέζουμε τη μια άκρη της μπαλίτσας μας περισσότερο. Έτσι παίρνει το σχήμα του αυγού. Αν χρειαστεί διορθώνετε λίγο το σχήμα στο πάνω και το κάτω μέρος του "αυγού" σας με το κουτάλι.
3.
Συνεχίζετε έτσι και με την υπόλοιπη ζύμη. Βάζετε τα "αυγά" σας στο ψυγείο για μισή ωρίτσα, να σφίξει η ζύμη.
4.
Λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Βουτήξτε μέσα ένα ένα τα αγουλάκια σας και αφήστε τα σε σχάρα ή πάνω σε αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα.
5.
Αν θέλετε τα στολίζετε με χρωματιστά τρουφάκια. Πριν σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα, ρίχνετε απλώς τα τρουφάκια πάνω. Μετά τα βάζετε στο ψυγείο να σφίξουν.
6.
Ακόμα πιο όμορφα γίνονται άμα τα στολίσετε με γλάσο άχνης ζάχαρης. Αφήστε τα στο ψυγείο να στεγνώσει η σοκολάτα. Μετά φτιάξτε το γλάσο και βάλτε το σε ένα κορνέ με λεπτή μύτη. Κάντε σχέδια και αφήστε τα να στεγνώσουν. Φυσικά μπορείτε να χρωματίσετε το γλάσο και να τα κάνετε ακόμα πιο εντυπωσιακά!

Λίγα μυστικά ακόμα:
Βάλτε τα σε χαρτάκια από αυτά που βάζουμε τα τρουφάκια.

Με αυτή τη μέθοδο φαντάζομαι πως μπορείτε να φτιάξετε σοκολατένια αυγά με οποιαδήποτε γέμιση είναι έτσι σφιχτούλα. Δοκιμάστε να τα φτιάξετε ίσως με τα υλικά που κάνετε τα τρουφάκια εάν δε σας αρέσει το φυστικοβούτυρο ή με αμυγδαλόπαστα (μαρτζιπάν).
Διαβάστε περισσότερα...


O Νίκος Παπάζογλου (Θεσσαλονίκη 20 Μαρτίου 1948 - 17 Απριλίου 2011) ήταν μουσικός, ερμηνευτής, δισκογραφικός παραγωγός.

Ξεκίνησε την καριέρα του την δεκαετία του '60 περνώντας από τους Olympians και τους Zealot. Συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τους Διονύση Σαββόπουλο, Μανώλη Ρασούλη και Νίκο Ξυδάκη. Έγινε ευρέως γνωστός με το δίσκο του Μανώλη Ρασούλη, Η εκδίκηση της γυφτιάς. Από την παραγωγή αυτή του Σαββόπουλου, μαθαίνουμε ότι το παρατσούκλι του ήταν «push-pull», λόγω των τεχνικών του γνώσεων. Χαρακτηριστικό του Παπάζογλου ήταν το κόκκινο φουλάρι που φορούσε στο λαιμό σε όλες του τις εμφανίσεις.

Τραγούδια του τραγούδησαν πολλοί μεγάλοι Έλληνες τραγουδιστές και επίσης στήριξε αρκετούς στα πρώτα τους βήματα μέσα από το στούντιό του. Ο Παπάζογλου πέθανε από καρκίνο στις 17 Απριλίου 2011, λίγο καιρό μετά το θάνατο του συνεργάτη του Μανώλη Ρασούλη.
Διαβάστε περισσότερα...


Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...
Ολα τα παιδιά της πόλης είναι προσκεκλημένα στην «Πασχαλινή Γιορτή» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Απριλίου από τις 11.00 μέχρι τις 13.00 στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ.
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε διαφορετικά υλικά, χρώματα και τρόπους δημιουργίας και να στεφάνια μαγιάτικα όπου τα λουλούδια θα συναντούν Playmobil, Lego, αυτοκινητάκια, κουκλίτσες κι άλλα αγαπημένα παιχνίδια, να κατασκευάσουν ανοιξιάτικα στολίδια και γιρλάντες με πασχαλινά μοτίβα και να βάλουν τη δική τους πινελιά στο μεγάλο λουλούδι που θα καλωσορίζει την Άνοιξη.
Οι μικροί επισκέπτες θα παρακολουθήσουν, επίσης, τα παιδιά των εργαστηρίων του Τελλογλείου να υποδύονται μικρά ποντικάκια, τα οποία ξεπερνούν τους φόβους τους και ανεβαίνουν στο Μαγεμένο Βουνό, σε μια δραματοποίηση με τη μορφή ανοιχτού μαθήματος και στόχο την ενδυνάμωση της ομάδας και της αποτίναξης των παιδικών φόβων.
Ευπρόσδεκτα είναι όλα τα παιδιά της πόλης ηλικίας 4-12 ετών και όχι μόνο εκείνα που συμμετέχουν στα εργαστήρια του Τελλογλείου, ενώ η είσοδος είναι δωρεάν.
Διαβάστε περισσότερα...

H Ελληνική παράδοση, θέλει το Σάββατο του Λαζάρου σε πολλές περιοχές να φτιάχνονται τα «Λαζαράκια». Ψωμένια ανθρωπάκια, φτιαγμένα με ειδική συνταγή, πλάθονται, στολίζονται, ψήνονται, στολίζουν το τραπέζι και φυσικά τρώγονται με όρεξη!
Συστατικά...  
* 1 κιλό αλεύρι σκληρό ή 700 γρ. σκληρό και 300 γρ. μαλακό
* 1/2 φλ. ζάχαρη
* 1/2 φλ. ελαιόλαδο
* 1+1/2 φλ. σταφίδες ξανθές
* 1 φακελάκι μαγιά
* 4 κ. γλυκού κανέλα
* 1 φλ. γάλα χλιαρό (ίσως λίγο ακόμα)
* 1 κ. γλυκού αλάτι
* χλιαρό νερό (για το προζύμι)
* γαρύφαλλα ολόκληρα για μάτια

Εκτέλεση

1. Φτιάχνουμε το προζύμι: Σε 1 φλ. χλιαρό νερό διαλύω την μαγιά και προσθέτουμε αλεύρι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 12 ώρες.
2. Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, την ζάχαρη και την κανέλα. Κάνουμε μία τρύπα στη μέση και βάζουμε το προζύμι, το ελαιόλαδο, το χλιαρό γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε παίρνοντας λίγο-λίγο αλεύρι από γύρω. Προσθέτουμε τις σταφίδες και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε να γίνει η ζύμη απαλή!
3. Φτιάχνουμε λαζαράκια (ανθρωπάκια) και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε αντικολλητικό χαρτί για 1 ώρα.
4. Ψήνουμε στους 190°c πάνω κάτω αντίσταση για 20' το πολύ.Λίγα μυστικά ακόμα

Ο χρόνος ψησίματος ίσως διαφέρει (ανάλογα το μέγεθός τους), μόλις ροδίσουν είναι έτοιμα (προσοχή να μη καούν)!

Αφού φτιάξουμε τα Λαζαράκια και τους δώσουμε σχήμα ανθρώπου βάζουμε τα γαρύφαλλα για μάτια και μύτη. Για στόμα χρησιμοποιούμε μία σταφίδα.

Αν χρειαστεί περισσότερο υγρό στο ζύμωμα προσθέτουμε γάλα και όχι νερό!

Διαβάστε περισσότερα...

Αεροπλάνο Αυγό 
  


Βάφουμε το αυγό μας και το αφήνουμε να στεγνώσει. Αν το βάψουμε με μαρκαδοράκι φτιάχνουμε πρώτα τα παράθυρα του αεροπλάνου μας και μετά το χρωματίζουμε. Κόβουμε από το χαρτόνι τα φτερά και περνάμε σε μια οδοντογλυφίδα 2 κομμάτια φελλού και τα κολλάμε.

Αυγό από Κλωστή Δένουμε το νήμα στην άκρη του μπαλονιού και βουτάμε το νήμα στην ατλακόλ και το τυλίγουμε γύρω από το μπαλόνι. Αφαιρούμε το περισσότερο μείγμα ατλακόλ με τα δάκτυλά μας για να φαίνεται το χρώμα του νήματος.

Πηγή: kids & fun

Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...
Βαθύ Κίτρινο (8-10 αυγά)

Ρίχνουμε 5 κουταλιές κιτρινόριζα (κουρκουμάς), 2 κουταλιές ξύδι και νερό, έτσι ώστε να καλύπτονται τα αυγά. Βράζουμε για 30 λεπτά τα υλικά του διαλύματος και μετά το σουρώνουμε σε γάζα. Στη συνέχεια, βάζουμε μέσα στο χρώμα τα αυγά και προσθέτουμε 1 κουταλιά ξύδι ακόμα. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα σιγοβράζουμε για 30 λεπτά...

Ανοιχτό Πορτοκαλί (8-10 αυγά)

Βράζουμε τις ξερές φλούδες από 4-5 κρεμμύδια, 2 κουταλιές ξύδι και όσο νερό χρειάζεται σύμφωνα με την ποσότητα των αυγών. Σουρώνουμε και αφήνουμε το διάλυμα να πάρει θερμοκρασία δωματίου. Βράζουμε σε αυτό τα αυγά για μισή ώρα περίπου.


Βαθύ Κόκκινο (8-10 αυγά)

Βράζουμε 3-4 φλιτζάνια κομμένο και καθαρισμένο παντζάρι (μόνο τη ρίζα) με 2 κουταλιές ξύδι και νερό. Σουρώνουμε και μέσα στο διάλυμα τοποθετούμε τα αυγά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν το πολύ μέχρι 15 λεπτά, ανάλογα με το πόσο βαθύ θέλουμε το χρώμα.


Ροζ (8-10 αυγά)

Βράζουμε τα αυγά και τα αφήνουμε να πάρουν θερμοκρασία δωματίου. Φτιάχνουμε διάλυμα παντζαριού και κάνουμε το ίδιο. Τοποθετούμε τα βρασμένα αυγά στο διάλυμα παντζαριού και τα αφήνουμε για μισή ώρα περίπου.


Ανοιχτό Μοβ (4 αυγά)

Για να βάψουμε 4 αυγά, χρειαζόμαστε 1/4 από ένα μέτριο, κόκκινο λάχανο κομμένο σε φαρδιές λωρίδες, το ανάλογο νερό και μια κουταλιά ξύδι. Για να πιάσει η μπογιά στα αυγά και να έχουμε αυτή την μοβ απόχρωση, απαιτούνται πολλές ώρες, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Βράζουμε τα αυγά μαζί με το λάχανο για 15', τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στο διάλυμα για 6 περίπου ώρες. Αυτά τα αυγά αποφεύγουμε να τα καταναλώσουμε, επειδή έχουν μείνει πολλές ώρες εκτός ψυγείου και μέσα στη βαφή.
Διαβάστε περισσότερα...Υλικά:


σοκολάτα κουβερτούρα
αλμυρά μπισκότα μπαστουνάκια
καραμελάκια

Λιώστε την σοκολάτα σε μπεν μαρι. Αφήστε την να κρυώσει για 5 λεπτά. Κόψτε τα μπισκοτάκια στην μέση και βάλτε τα μέσα στην λιωμένη σοκολάτα. Ανακατέψτε καλά ώστε η σοκολάτα να πάει παντού. Πάρτε μεγάλες κουταλιές από το μείγμα και βάλτε τις πάνω σε αλουμινόχαρτο ώστε να σχηματιστούν φωλίτσες όπως στις φωτογραφίες παραπάνω. Βάλτε 3 καραμελάκια σε κάθε φωλίτσα και αφήστε να κρυώσουν καλά μέχρι η σοκολάτα να μην κολλάει στα χέρια σας.
Διαβάστε περισσότερα...

k.
Διαβάστε περισσότερα...Στη Γερμανία είναι πολύ συνηθισμένο να αδειάζονται πρώτα τα αυγά και μετά από ένα πλύσιμο να βάφονται και να κρεμιούνται πάνω σε μπουμπουκιασμένα κλαδάκια σε βάζο ή σε κλαδιά στο κήπο.
Πώς αδειάζονται τα αυγά;Θα χρειαστείτε χοντρές καρφίτσες ή πολύ ψιλά καρφάκια, για να κάνετε δυο τρύπες μια λεπτή και μια λίγο μεγαλύτερη στα δυο άκρα του αυγού. Φυσώντας με δύναμη από τη λεπτή πλευρά αδειάζουμε το αυγό. Είναι λίγο δύσκολο στην αρχή, αλλά με λίγη εξάσκηση θα τα καταφέρετε.
http://tomonopatimou.blogspot.com/2010/03/blog-post_18.html,
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...

Βράστε άσπρα αυγά και αφήστε τα να κρυώσουν. Για να μην ραγίσουν πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον μια ώρα πρίν το βράσιμο. Με ένα μαύρο μαρκαδόρο φτιάξτε τα μάτια και τα μουστάκια. Με λευκό χαρτόνι φτιάξτε τα αυτάκια όπως στην φωτογραφία παραπάνω. Για μύτη μπορείτε να κολίσετε μια μικρή μπαλίτσα ή να την ζωγραφίσετε με μαρκαδόρο.
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...

 
Διαβάστε περισσότερα...

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Ε' ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΛΥΣΙΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 9/4/2011.
Διαβάστε περισσότερα...

Τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε παραδοσιακά τα αυγά μας, παρόλο που κάποιοι προτιμούν να τα αγοράζουν έτοιμα βαμμένα αυγά τα τελευταία χρόνια. Προς πείσμα των καιρών εμείς συνεχίζουμε να βάφουμε μόνοι μας τα πασχαλινά αυγά μας. Ας δούμε όμως μερικά βασικά μυστικά για να τα βάψουμε σωστά.... 1. Καταρχήν προσέχουμε τι αυγά επιλέγουμε. Τα καφέ αυγά προσφέρουν πιο βαθυ κόκκινο χρώμα ενώ τα λευκά είναι προτιμότερα για τα υπόλοιπα χρώματα καθώς και για τα αυγά που διακοσμούμε με φύλλα φυτών.

2. Αφήνουμε τα αυγά έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου.

3. Καθαρίζουμε τα αυγά μας καλά με ξύδι. Έτσι απομακρύνεται όλη η βρωμιά που μπορεί να έχουν αλλά και το χρώμα της σφραγίδας.

4. Βράζουμε τα αυγά μας σε σιγανή φωτιά για περισσότερη ώρα, περίπου 10-12 λεπτά ώστε να μη μας σπάσουνε. Τοποθετούμε μόνο μια στρώση αυγών στην κατσαρόλα μας.

5. Ακολουθούμε τις οδηγίες της βαφής όταν χρησιμοποιούμε έτοιμη βαφή. Άλλες απαιτούν μόλις 3 λεπτά και άλλες περισσότερη ώρα. Το μυστικό για βαμμένα αυγά χωρίς σημάδια, δεν είναι στην τεχνική τόσο όσο στην ποιότητα της βαφής, αυτό το κατάλαβα μετά από πολλά χρόνια.

6. Αφήστε τα να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια γυαλίστε τα καλά με λάδι.
Διαβάστε περισσότερα...


Διαβάστε περισσότερα...


Διαβάστε περισσότερα...Διαβάστε περισσότερα...
Ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας  Θεσσαλονίκης, θα μας 
χαρίσει μια ξεχωριστή βραδιά αστροπαρατήρησης τη Δευτέρα 11/4/2011 και ώρα 8.00 μ.μ. Στον αύλειο χώρο του σχολείου μας, θα στηθούν 3 τηλεσκόπια έτσι ώστε οι μαθητές μας να γνωρίσουν τη μαγεία του ουρανού, παρατηρώντας  από τα κοντινά στη Γη ουράνια σώματα, όπως η Σελήνη και οι πλανήτες, μέχρι το τι συμβαίνει στον πολύ βαθύ ουρανό με τα νεφελώματα, τα σμήνη και τους γαλαξίες!
Σας περιμένουμε όλους σ'αυτή την ξεχωριστή βραδιά!!!

Η εταιρία ΜΕΒΓΑΛ θα μοιράσει σε όλους τους...αστροπαρατηρητές το παιδικό γιαουρτάκι frutomania!
Διαβάστε περισσότερα...

Χάρτινο καλαθάκι κουνελάκι
Μια κατασκευή που θα σας ξαφνιάσει με το τί μπορείτε να κάνετε με αυτή :

Επιλογές:

* Προσθέστε ένα ξυλάκι για σουβλάκια ή ένα καλαμάκι, για να το κάνετε κουκλα για κουκλοθέατρο,
* Προσθέστε ένα μακρόστενο χαρτόνι και κολλήστε το στα πλάγια, για να το κάνετε καλαθάκι (βάλτε στον πάτο τσιγαρόχαρτο και γεμίστε το με σοκολατάκια),
* Συρράψετε ένα κομμάτι σπάγκο και κάντε το καπελάκι για τα παιδιά (θα φαίνονται σαν πασχαλιάτικα λαγουδάκια) attach a string ή
* Απλά κρεμάστε το στο ψυγείο!....
Υλικά

* Μαρκαδόροι
* Ψαλίδι
* Κόλλα
* Σελοτέιπ
* Προαιρετικά ..ξυλάκι για σουβλάκι, λάστιχο

Πώς θα το φτιάξετε

* Τυπώστε το σχέδιο από τα συνημμένα αρχεία
* Χρωματίστε τα διάφορα μέρη όπως θέλετε.
* Κόψτε τα διάφορα κομμάτια. Κόψτε στις χοντρές γραμμές μόνο (όχι τις διακεκομμένες που είναι τα περιθώρια για κόλλημα).
* Κοιτάξτε την φωτογραφία αν μπερδευτείτε. Καλύτερα πρώτα να τοποθετήσετε τα κομμάτια απάνω στον κώνο ώστε να δείτε πως φαίνονται και μετά να τα κολλήσετε!
* Κολλήστε με κόλλα ή σελλοτέιπ τα αυτιά στην κορυφή .
* Κολλήστε με κόλλα ή σελλοτέιπ τα μάτια και τη μύτη στο πρόσωπο.
* Αν κοιτάξετε στο κάτω μέρος του ημικύκλιου θα δείτε την ένδειξη "glue here" (κολλήστε εδώ). Κολλήστε το πλάι κομμάτι στα δεξιά των δοντιών στο πλάι αριστερά των δοντιών .
* Διπλώστε τα αυτιά και τα δόντια στις διακεκομμένες γραμμές .
* Εάν το κάνετε καλαθάκι, βάλτε ένα κομμάτι σελλοτέϊπ στα δόντια για να μην μείνει τρύπα. Βάλτε επίσης στο κάτω μέρος τσαλακωμένο τσιγαρόχαρτο ώστε να μην πέφτουν τα γλυκά


Πασχαλιάτικο κουνελάκι σε κουτί από γάλα 

Αυτό το λαγουδάκι που γίνεται από χάρτινο κουτί από φρέσκο γάλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν θήκη για πασχαλιάτικα σοκολατένια αυγά ή γλυκά. Μπορείτε να γεμίσετε τον πάτο με λεπτό τσαλακωμένο χαρτί ή ψεύτικο άχυρο και από πάνω να βάλετε μικρα πολύχρωμα σοκολατένια αυγά.
Υλικά:
 • Ένα άδειο χάρτινο κουτί από γάλα 1 ή 2 λίτρων (ανάλογα με το μέγεθος θα πρέπει να προσαρμόσετε και τα αυτάκια)
 • Κόλλα ή σελλοτέιπ
 • Ψαλίδι,
 • 3 φύλλα άσπρο χαρτί χονδρό ( μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το χαρτί του εκτυπωτή),
 • Προαιρετικά:  1 στρογγυλό βαμβακάκι για ουρά και χάντρινα ματάκια.
Οδηγίες:
 • Τυπώστε και κόψτε τα σχέδια από τα συννημένα αρχεία. Αν ο εκτυπωτής σας είναι μαυρόασπρος, χρωματίστε τα σχέδια.
 • Κόψτε το επάνω μέρος του κουτιού από γάλα που θα χρησιμοποιήσετε και πετάξτε το. Αν χρησιμοποιήσετε μεγάλο κουτί, μπορείτε να το κόψετε στο ύψος ώστε να γίνει το καλαθάκι όσο ψηλό θέλετε.
 • Καλύψτε το κουτί με το άσπρο χαρτί και κολλήστε (παίρνει περίπου 2 φύλλα).
 • Κολλήστε τα σχέδια (μύτη, στόμα, μάτια). Μπορείτε απλά να ζωγραφίσετε το στόμα με μαρκαδόρους και να κολλήσετε ένα πον πον για μυτούλα και χαντρίτσες για ματάκια, ή να τα κολλήσετε από τα σχέδια.
 • Κόψτε το μακρόστενο σχήμα και κολλήστε το στις απέναντι απάνω πλευρές του κουτιού ώστε να χρησιμοποιηθεί για χερούλι. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε χαρτόνι για το χερούλι ώστε να είναι πιο σταθερό. 

Πασχαλινά αυγά με φατσούλες

Θα χρειαστείτε:
 • Βρασμένα αυγά
 • Μαρκαδόρους, μπογιά υγρά, κόλλα γκλίτερ
 • Κόλλα υγρή UXU ή παρόμοια
 • Ματάκια
 • Άδειες θήκες αυγών
Πως θα τα φτιάξετε:
Θα πρέπει να διακοσμήσετε την κάθε πλευρά του αυγού χωριστά. Θα τα βάλετε να στεγνώσουν μέσα στις θήκες και μετά θα διακοσμήσετε την άλλη πλευρά.
 1. Στερεώστε το αυγό στη θήκη.
 2. Χρησιμοποιήστε γλίτερ μαρκαδόρους ή μπογιά για να σχεδιάσετε τα μαλλιά ή το καπέλο.
 3. Αν θέλετε μπορείτε να κόψετε ένα φιόγκο από χρωματιστό χαρτόνι ή από κορδέλα. Επίσης από λεπτές κορδελίτσες μπορείτε να κάνετε μακριά μαλλιά και να τα κολλήσετε στην κορυφή του αυγού (στρίψτε τα την κόψη ενός ψαλιδιού. Μην αφήσετε τα παιδιά να το κάνουν αυτό). Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστικό «γρασίδι» για μαλλιά.
 4. Αποφασίστε που θέλετε να βάλετε τα ματάκια και κολλήσετε. Εναλλακτικά ζωγραφίστε τα με μαρκαδόρο.
 5. Προσθέσετε ένα  μικρό πον πον για μυτούλα.
 6. Ζωγραφίστε το στόμα με μαρκαδόρο.
 7. Βάλτε τα σε διακοσμητικό πασχαλινό πιάτο!
Tips:
 • Προσέξτε να μην χρησιμοποιήσετε πολύ κολλά γιατί θα «τρέξει». Πιέστε ελαφρά με το δάκτυλο ώστε να κολλήσει.
 • Για πιο ωραίο αποτέλεσμα, μπορείτε να κόψετε τη θήκη σε ατομικά θηκάκια και να τα βάψετε διάφορα χρώματα.
 •  

Λαγουδάκια

Θα χρειαστείτε:
 • Βαμβάκι σε μπαλάκια (για μακιγιάζ)
 • Αυγά από φελιζόλ
 • Ραβδάκια από σενιλ (από αυτά που χρησιμοποιούν για καθάρισμα πίπας (σε καταστήματα ειδών καπνιστών).
 • Χαντρίτσες ματάκια
 • Μικρά ροζ πον πον
 • Λεπτό σύρμα
 • Κόφτη για σύρμα
 • Χαρτόνι
 • Ύφασμα ή δαντέλα
 • Ψαλίδι, κόλλα
Πώς να το φτιάξετε:
 1. Κολλήστε βαμβακάκια στο αυγό για ουρά και ποδαράκια.
 2. Λυγίστε τα καθαριστικά πίπας γύρω γύρω από ένα παχύτερο καθαριστικό σε διαφορετικό χρώμα για να κάνετε τα αυτάκια. Καρφώστε τα στην κορυφή του αυγού.
 3. Προσθέστε τα ματάκια, ένα μικρό ροζ πον πον (ή ένα μικρό κομματάκι ροζ βαμβάκι) και κομματάκια σύρμα για μουστάκια (βλ. Φωτογραφία).
 4. Κόψτε ένα κύκλο από χαρτόνι με μία τρύπα στο κέντρο για να στηριχτεί το αυγό (κολλήστε και τα ποδαράκια απάνω αν θέλετε). Το χαρτόνι μπορείτε να το ντύσετε με ύφασμα ή δαντέλα. Επίσης για να στερεωθεί καλύτερα το αυγό μπορείτε να κόψετε μία φετούλα στη βάση.

Φτιάξτε Λαγουδίσια αυτάκια

Θα χρειαστείτε:
 • Άσπρο χαρτόνι γυαλιστερό
 • Ροζ σκληρό χαρτί
 • Ψαλίδι, κόλλα, μολύβι, σελλοτέιπ ή συρραπτικό
 • Μαρκαδόρους ή χρωματιστά μολύβια
 • Στίκερ (προαιρετικό)
Πως θα το φτιάξετε:
 1. Κόψτε ένα παραλληλόγραμμο από χαρτόνι περίπου 5 εκατοστά φαρδύ και 50 εκατ.  μακρύ. (Καλύτερα να μετρήσετε την περίμετρο στο κεφαλάκι του παιδιού).
 2. Κόψτε τα δύο αυτιά από χαρτόνι περίπου 17 εκατ. μήκος και 7 εκατ. φάρδος (βλ. φωτογραφία).
 3. Κόψτε δύο μικρότερα αυτάκια από το ροζ χαρτί στο ίδιο σχήμα.
 4. Κολλήστε τα ροζ αυτάκια πάνω στα άσπρα.
 5. Κολλήστε τα αυτιά στο μέσα μέρος της χαρτονένιας κορδέλας έτσι ώστε να εφαρμόζουν στο κεφαλάκι του παιδιού.
 6. Αφήστε το παιδί να διακοσμήσει την κορδέλα με αυτοκόλλητα ή να την ζωγραφίσει με χρώματα όπως θέλει.
 7. Συράψτε την κορδέλα ώστε να χωράει στο κεφαλάκι του παιδιού. Κόψτε ότι περισσεύει.
 Πηγή:pamebolta.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top